Memoria unui mare sculptor român, batjocorită: hoţii au rupt bustul de bronz de pe soclu, dar nu au putut să-l care

Memoria unui mare sculptor român, batjocorită: hoţii au rupt bustul de bronz de pe soclu, dar nu au putut să-l care

Bustul maestrului Guguianu înainte de a fi vandalizat şi soclu rămas fără bust

Bustul marelui sculptor român Marcel Guguianu, amplasat în parcul din centrul municipiului Bârlad, oraşul natal al maestrului, a fost vandalizat de hoţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţiştii vasluieni au declanşat o anchetă după ce bustul marelui sculptor Marcel Guguianu, amplasat în Parcul ”Victor Ion Popa” din Bârlad a fost fiind smuls de pe soclu şi parţial distrus.

Incidentul a avut loc în noaptea de 24/25 ianuarie. Bustul a fost amplasat în parcul pe care însuşi Marcel Guguianu l-a proiectat, în anul 2013 fiind o lucrare din bronz, confecţionată de artistul plastic Ion Iancuţ. 

În urma cercetărilor desfăşurate de poliţişti, bustul maestrului Guguianu a fost descoperit aruncat în parc, la câteva zeci de metri de soclu.

” Au fost declanşate imediat cercetări şi s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de distrugere”, au precizat reprezentanţii nspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui. 

Cel mai probabil, afirmă surse din rândul anchetatorilor, bustul din bronz a fost ţinta hoţilor care intenţionau să valorifice materialul din care era confecţionat.

Şi-a donat opera bârlădenilor

Considerat urmaşul lui Brâncuşi, sculptorul Marcel Guguianu, s-a născut la Bârlad, fiind cetăţean de onoare al oraşului. În anul 1997, sculptorul a donat autorităţilor bârlădene toate lucrările sale, inclusiv obiectele personale folosite în activitatea artistică. Singura condiţie pusă a fost de a fi expuse într-un muzeu care să-i poarte numele, proiect care s-a şi realizat. Pavilionul Guguianu este parte integrantă a Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad şi a fost deschis publicului larg în anul 2004. 

Aici sunt expuse lucrările remarcabile precum: Ciocârlia, Icaar, Japoneza, Cei 12 apostoli. Grădina muzeului găzduieşte alte lucrări din marmură, precum şi Memorialul, o construcţie din lemn şi piatră proiectată de sculptor, locul unde şi-a dorit să-i fie pusă inima după moarte.  

Operele sculptorului Marcel Guguianu au putut fi admirate în cadrul unor expoziţii din Budapesta, Roma, San Marino, Paris, Belgrad, New York, Washington, Sevilla, Miami. Pentru activitatea sa, Marcel Guguianu a fost distins cu Premiul I la concursul „Nissida D’Oro” din Napoli (1983), Premiul Special al Academiei Româno-Americane pentru sculptura „Ionel Jianu” (1995).

Sculptorul a adunat zeci de distincţii de-a lungul carierei. Este cetăţean de onoare al Bucureştiului, Mehedinţiului şi Bârladului, dar şi membru al Băncii Mondiale. A primit medalia de onoare a Academiei de Artă din Brazilia, Medalia de aur şi Placheta de Onoare a statului San Marino şi lista poate continua. 

Marcel Guguianu a murit în iunie 2012, fiind înmormântat la Cimitirul ternitatea din Bârlad. A lăsat în urma sa un număr impresionant de lucrări de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi bronz şi marmură ale unor scriitori, poeţi, savanţi, actori, amplasate în parcuri, grădini publice, instituţii, teatre şi muzee, în oraşe din România şi din străinătate.

Numeroase opere ale sale fac parte din colecţii particulare şi de stat, în România, Italia, Canada, Danemarca, Olanda, Franţa, Germania, Japonia, Grecia, SUA, America de Sud etc

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: