Cum s-a trezit o bunică cu peretele casei distrus, după ce autorităţile au demolat o locuinţă socială lipită de a proprietarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată casa bătrânei după ce a fost dărmat celălalt corp
Aşa arată casa bătrânei după ce a fost dărmat celălalt corp

Consiliul local Huşi a decis demolarea unei case din zona centrală a oraşului, după ce cu trei ani în urmă alocase fonduri pentru reparaţia acesteia. Imobilul se afla într-o construcţie tip duplex, iar demolarea s-a realizat fără înştiinţarea celuilalt proprietar: o bunicuţă de 72 de ani, care s-a trezit cu pereţii plini de fisuri şi găuri prin care-i plouă în casă.

În vârstă de 72 de ani, Aurica Roman din Huşi locuieşte într-o casă din apropierea Bisericii Sfântul Gheorghe, imobilul fiind cumpărat în anii 90 de la un proprietar de depozite. Dată fiind poziţia sa centrală, de categoria A, zona este una vânată de speculanţii imobiliari. Casa septuagenarei facea parte dintr-un duplex, întregul imobil împărţind aceleaşi grinzi şi fundaţie, cele două proprietăţi fiind separate de un perete. Casa vecină a aparţinut municipalităţii din Huşi, în ea locuind până anul trecut familii asistate social.

Deşi au fost construite în acelaşi timp, casa ce-a aparţinut municipalităţii din Huşi, s-a deteriorat de la un an la altul, în ciuda faptului că s-au alocat fonduri pentru reparaţii. Ultimele fonduri au fost alocate de Consiliul Local Huşi în anul 2015. Atunci consilierii locali au decis să aloce peste 1.700 lei pentru casa de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 56, cu destinaţia ”reparaţii tavan”. Trei ani mai târziu, consilierii locali au emis o nouă hotărâre prin care au dispus  scoaterea imobilului în cauză din inventarul domeniului privat, ”ca urmare a autodemolării acestuia”.  

  Casa demolată de lucrătorii de la salubritate

casa husi

Bunica Aurica povesteşte că în realitatea casa vecină, lipită de a sa, nu era autodemolată. Avea nevoie de lucrări de consolidare, însă clădirea ”era în picioare” în momentul în care au venit municitorii de la Serviciu de Salubritate al Primăriei Huşi şi au început demolarea cu un buldozer. Nimeni nu a anunţat-o de această operaţiune şi, dintr-odată, s-a trezit cu peretele casei stricat, cu găuri prin care plouă. A fost de trei ori în audienţă la Primăria Huşi, însă a primit doar promisiuni. I s-a făcut lehamite, povesteşte bătrânica, în momentul în care a aflat că ar putea primi un ajutor de 1.000 de lei, pentru stricăciunile provocate. ”Ce să fac eu cu 1.000 de lei, când casa a fost atât de afectată după demolarea celeilalte clădiri?”, se întreabă retoric bunicuţa.

Mâhnirea septuagenarei a fost cu atât mai mare cu cât, un responsabil din primăriei i-a reproşat că face prea mult caz, că oricum şi casa ei se va dărma.

Aurica Roman este văduvă şi locuieşte singură în casa cu cele şapte încăperi. S-a îngrijit de casă şi de curtea de 600 de metri cum a putut mai bine, iar remarca oficialului din primărie a durut-o mult. 

”Prima dată am fost în audienţă la primar şi i-am relatat situaţia, i-am spus că mi-au lăsat pereţii aşa cum mi i-au lăsat şi eu nu am cu ce să-i repar. I-am spus că trebuiau să se gândească înainte de a dărma să fiu şi eu anunţată. Domnul primar mi-a spus că trebuia dată jos, că s-a dărmat. Eu înţeleg că trebuia dată jos, dar să nu îmi dărâme şi mie pereţii. I-a spus atunci unui funcţionar din primărie, un domn Ailenei, să meargă să vadă despre ce este vorba.A venit după vreo două zile, s-a uitat şi a plecat. Atât. M-am dus a doua oară în audienţă. Domnul primar era într-o şedinţă şi mi-a spus că va veni el personal după ce se va termina şedinţa. Nu a venit nimeni, a ramas ca în tren a rămas. A treia oară când m-am dus, a început să se certe cu mine, nu m-a lăsat să vorbesc. Era şi domnul Popa de la Salubrizare, care fusese la demolare. Mi-a spus că şi-aşa casa e crăpată, mâine-poimâine trebuie să o dărmăm. Doar nu oi vrea să-mi facă altă casă. Eu le-am spus că nu vreau altă casă, ci să-mi repare casa. A chemat o doamnă să fac o cerere pentru un ajutor de maxim 1.000 de lei. Ce să fac eu cu 1.000 de lei a lor?”, mărturiseşte, mâhnită, Aurica Roman,

Femeia s-a adresat Inspectoratului de Stat în Construcţii, însă de aici i s-a comunicat că inspectorii nu pot merge în control la solicitarea ei directă şi că trebuie să se adreseze Poliţiei. ”Am căutat un avocat şi m-oi adresa şi Poliţiei dacă altă soluţie nu este. E aproape un an de zile de când stau cu casa crăpat, noroc că nu am avut zăpezi în iarnă şi nici ploi prea multe, că altfel stricăciunile s-ar fi făcut şi mai mari”, a conchis septuagenara. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite