Un fermier din Mehedinţi a pierdut 51 de vaci aduse din Austria. Paguba este de aproape 80.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierul Grigore Gheorghe de la Izvoarele FOTO Corina Macavei
Fermierul Grigore Gheorghe de la Izvoarele FOTO Corina Macavei

Pagubă de aproape 80.000 de euro pentru un fermier mehedinţean din Izvoarele, dacă nu îşi recuperează vitele pe care le-a adus tocmai din Austria. Acestea au scăpat din ţarc şi au fugit în pădure. Omul a cerut ajutorul autorităţilor, dar vacile sunt de negăsit.

Grigore Gheorghe a cumpărat vacile din rasa Black Angus din Austria şi miercuri dimineaţă animalele au ajuns cu un autotren la Izvoarele. Omul povesteşte că vacile au fost puse într-un ţarc de lângă fermă, urmând ca în cursul aceleaşi zile să fie mutate într-un ţarc special. Vacile au rupt însă gardul şi au fugit în pădure, iar acum parcă au intrat în pământ.

„Ieri dimineaţă am adus din Austria un autotren cu 51 de vaci rasa Angus şi le-am descărcat aici lângă fermă într-un ţarc în ideea de a se linişti, de a se acomoda cu zona, urmând ca în cursul zilei de ieri să le introducem în acest ţarc amenajat cu gard electric, cum trăiesc de regulă în Austria, de unde le-am adus. Această rasă este semisălbatică, dar devin liniştite şi calme numai după ce se acomodează cu zona. Au stat 24 de ore în tir, poate chiar mai mult, şi când le-am dat drumul s-au speriat. Probabil, stresul de pe drum, nu ştiu ce s-a întâmplat că au distrus, au trecut prin gardul din lemne şi din sârme înghimpate şi s-a oprit în pădure, s-au dispersat în trei-patru cete ca să zic aşa şi nu putem să le recuperăm”, povesteşte proprietarul animalelor.

Disperat, omul a cerut joi ajutorul autorităţilor, mai ales că aceste vite sunt semisălbatice şi pot pune în pericol oamenii.

„Am cerut şi ajutorul autorităţilor, promisiuni că ne ajută, deocamdată văd că niciun  sprijin, cu toate că ar fi fost normal ca ei să se implice în primul rând ca să ne dea o mână de ajutor pentru că dacă facem această investiţie în zona Gruia, o facem şi pentru sat. Vrem să facem o fermă mai mare, mai frumoasă, cu angajări de oameni, eu zic că un lucru bun pentru zonă”, a mai spus Grigore Gheorghe.

În ajutorul omului au venit comisarii de la Garda Naţională de Mediu, dar şi poliţiştii şi pompierii. În astfel de cazuri este însă nevoie de ajutor specializat, de ustensile speciale pentru a prinde astfel de animale, ceea ce în cazul acestor instituţii nu există o asemenea dotare.

„Un cetăţean din satul Izvoarele ne-a solicitat ajutorul, 51 de animale semisălbatice din rasa Black Angus, care au fost scăpate în libertate. Acestea în urma transportului fiind foarte agitate au rupt ţarcul şi sunt în pădure, în acest moment foarte mulţi oameni din localitatea Izvoarele se află în urmărirea lor, sperăm să le prindem şi să le aducem. Împreună cu reprezentanţi de la poliţie, de la jandarmi şi primărie încercăm să-i dăm o mână de ajutor cetăţeanului, care ne-a spus că aceste animale pot fi periculoase”, a declarat comisarul şef de la Garda Naţională de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, care a venit la faţa locului, însoţit de şapte comisari.

Pierderea suferită de fermier în cazul în care nu-şi va recupera animalele este uriaşă, având în vedere că un exemplar din această rasă a costat în jur de 1500 de euro.

În timp ce exemplarele din rasa bălţata românească şi Holstein sunt tot mai puţine, se înmulţesc cele de carne în România. Black Angus este preferata fermierilor, deoarece carnea lor fragedă şi gustoasă merge bine în magazinele şi restaurantele din ţară, dar şi la export.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite