Sute de metri de plase folosite de braconieri, confiscate în Delta Dunării

Sute de metri de plase folosite de braconieri, confiscate în Delta Dunării

Arhiva foto

Inspectorii ARBDD au descoperit în plasele braconierilor două exemplare de rechin şi patru de păstrugă, specie protejată de lege.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zilele trecute, inspectorii ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au desfăşurat mai multe acţiuni specifice de control în sectorul maritim al RBDD pentru verificarea respectării prevederilor legale privind activităţile de pescuit comercial, cu accent pe protejarea speciilor prohibite la capturare.
 
În urma verificărilor au fost confiscate circa 400 demetri de unelte tip setcă monofilament şi circa 300 de metri de unelte tip setcă fir textil cu mărimea ochiului între 40 şi 100 mm, dimensiune interzisă a fi folosită în Marea Neagră conform Ordinului 1369/2018 privind caracteristicile tehnice şi condiţiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial.
 
„Au fost găsite în plase şi eliberate în mediul natural 4 exemplare de păstrugă precum şi 2 exemplare de rechin. Unele exemplare erau vii, altele însă erau deja depreciate”, transmite ARBDD.
 
ARBDD atrage atenţia că plasele monofilament aduc un prejudiciu enorm resurselor biologice acvatice. Au o greutate mică, capacitate mare de reţinere a peştelui şi sunt utilizate în pescuitul ilegal pentru că la instalarea în apă devin capcane aproape invizibile. Efectul lor negativ este accentuat de descompunerea foarte lentă în cazul abandonării în apă, comparativ cu plasele de pescuit clasice confecţionate din materiale naturale biodegradabile.
 
Păstruga este una din cele 6 specii de sturion sălbatic protejate de legislaţia din România, clasificată ca specie pe cale de dispariţie, capturarea fiind interzisă conform Ordinului comun al Ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale  şi al Ministrului mediului, apelor şi pădurilor 85/662/2021 şi a Ordinului de prohibiţie 58/462/2021. Mai trăieşte doar în Marea Neagră, Marea Caspică şi Marea Azov. Migrează în perioada martie – mai pentru reproducere în fluviile Dunăre, Volga, Nistru unde îşi depune icrele în zonele nisipoase şi cu aglomerări de pietriş. Se hrăneşte cu moluşte, larve de insecte, viermi, guvizi şi crustacee.
 
Caractere specifice: Botul este alungit, îngust şi turtit dorso-ventral, ceea ce constituie un caracter distinctiv, prin care specia poate fi uşor delimitată de celelalte specii ale genului Acipenser. Corpul este alungit şi fusiform. Gura este transversală, de mărime medie. Pe spate, corpul este cafeniu-închis sau cenuşiu. Abdomenul este alb. Păstruga poate atinge o lungime maximă de 210 cm şi o greutate de maximum 68 kg.
 
Citeşte şi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările