Neputinţa autorităţilor statului în faţa oamenilor străzii. „Forţat nu puteţi să ne luaţi!” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre cei care locuiesc în tabere clandestine şi sunt duşi de Poliţia Locală în centre pentru oamenii fără adăpost pleacă de la centru în mai puţin de cinci minute FOTO Daniel Dancea
Unii dintre cei care locuiesc în tabere clandestine şi sunt duşi de Poliţia Locală în centre pentru oamenii fără adăpost pleacă de la centru în mai puţin de cinci minute FOTO Daniel Dancea

Una dintre atribuţiile Poliţiei Locale din Timişoara este ridicarea oamenilor fără adăpost care improvizează tabere pe domeniul public, transformând zona din jurul „locuinţei” în adevărate focare de infecţii.

Un ultim caz de acest gen în care Poliţia Locală a intervenit este al unor oameni ai străzii ridicaţi dintr-o tabără improvizată sub nişte conducte de apă caldă, în Piaţa 700. Tabăra a fost improvizată la doi paşi de centrul Timişoarei, în spatele unora dintre cele mai moderne clădiri de birouri Timişoara. În spatele unor tufe, sub conductele de apă caldă, Nadia şi Ştefan şi-au amenajat un „apartament” cu două camere. Mizeria din jurul taberei este greu de descris în cuvinte.

„Nouă aşa ne place traiul ăsta. Nu să fim comandaţi!”

În momentul în care poliţiştii locali au ajuns la faţa locului, în vizită la Nadia şi la Ştefan se afla un alt om al străzii, Dobrin. Toţi trei sunt cunoştinţe vechi ale Poliţiei Locale. În momentul în care, şeful echipei de intervenţie le-a transmis celor trei că vor fi ridicaţi şi duşi la un centru dedicat oamenilor străzii, cei trei s-au opus. „Nu plecăm. Forţat, obligat nu puteţi să ne luaţi. Nu mergem. Nouă aşa ne place traiul ăsta. Nu ne place să fim comandaţi, să facem curăţenie mai rău ca la puşcărie. Să steie ei acolo”, a reacţionat Nadia. În final, cei trei au înţeles că procedura prevede că trebuie să îi însoţească pe poliţiştii locali şi să meargă la centrul dedicat oamenilor străzii. Şi-au pus în plase lucrurile pe care le-au considerat valoroase şi au plecat.

„Să muncesc pentru stat să-mi tragă din bani? N-are rost!”

Atât oamenii străzii, cât şi poliţiştii locali ştiu, însă, că ridicarea de pe domeniul public şi transportul la un centru de adăpost e doar o procedură. După cinci minute, cei care s-au obişnuit să fie „liberi” pleacă şi se întorc în tabăra improvizată, în speranţa că nu vor mai fi deranjaţi. În cazul în care se întâmplă, totuşi, să fie ridicaţi din nou şi duşi la centrul pentru persoane fără adăpost, după ce pleacă din centru caută un alt loc în care să îşi amenajeze o tabără. Dacă se întâmplă să fie găsiţi se reia „ping-pongul”. „Pentru ce să muncesc? Să muncesc pentru stat, să îmi tragă din bani? Nu are rost. (...) Duceţi-mă să lucrez şi mă duc şi lucrez. Dar banul jos, în plic. Aşa se dă. Lunar, în plic. Nu pe card, căci cardul îmi trage”, spune Nadia.

Ce spune Poliţia Locală

Poliţiştii locali spun că singura lor şansă este ca oamenii scoşi din taberele improvizate să obosească să tot fie ridicaţi şi duşi la centru. „Din păcate nu există acte normative care să îi oblige pe aceşti oameni să rămână în aceste centre şi ei se întorc în stradă. Au fost zeci de cazuri de acest gen. De fiecare dată s-a procedat la fel. În continuare vom proceda la fel, susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

VIDEO Gruparea care duce zilnic copii la cerşit şi „gubele”, nederanjată de autorităţi. Romii sunt foarte agresivi

VIDEO Tabără clandestină, amenajată chiar lângă un echipaj al Poliţiei Locale care păzeşte un pasaj recent inaugurat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite