EXCLUSIV: Doi directori, condamnaţi la închisoare pentru că au vândut ilegal cel mai mare ştrand de fiţe din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii directori ai SC ICM Timiş SA (fostă proprietară a actualului ştrand Heaven), Mihail Panaitescu şi Ion Terescu au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare, find găsiţi vinovaţi pentru mai multe inrafcţiuni printre care fals, uz de fals, abuz în serviciu şi evaziune fiscală. Decizia aparţine judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara şi este definitivă

În perioada 1995-2003, Ion Terescu a ocupat funcţiile de director tehnic, respectiv director general al societăţii SC ICM Timiş SA. În aceeaşi perioadă, Mihail Panaitescu a avut funcţia de director tehnic al firmei, coordonând contabilitatea societăţii. „În vederea obţinerii unor sume de bani pe căi ilicite şi păgubirii patrimoniului unităţii, respectiv bugetului de stat, cei doi inculpaţi au luat hotărârea să comită fapte penale”, arată un document judiciar.

Firma „căpuşă”

Ca să îşi ducă la îndeplinire planul, Terescu şi Panaitescu au înfiinţat firma „căpuşă” SC. ICIM Banat SA, în care au fost înregistraţi ca acţionari. Prin această firmă, cei doi au comis o serie de ilegalităţi, care în final le-a adus o condamnare de cinci ani de închisoare.

Ştrandul Heaven vândut primăriei prin falsuri grosolane

Baza Sportivă din zona Stadion (actualul ştrand Heaven) aflată în proprietatea SC ICM Timiş, a fost vândută de cei doi directori în 2001. Cumpărătorul a fost Primăria Timişoara. Înstrăinarea bazei sportive putea fi făcută numai prin decizia Adunării Generale a Acţionarilor. În realitate, pe ordinea de zi a şedinţelor nu a existat niciodată propunerea de vânzare a bazei sportive. Cu toate acestea Mihai Panaitescu a trecut în fals la finalul unui proces verbal aceste menţiuni, cu alt scris decât la începutul documentului.



Astfel s-a încheiat în 2001, contractul de vânzare-cumpărare între ICM Timiş şi Primăria Timişoara. În momentul realizării tranzacţiei, cei doi directori nu au indicat contul adevăratului vânzător SC ICM Timiş, ci al SC ICM Banat, firma „căpuşă” înfiinţată de cei doi. Consiliul Local Timişoara a achitat pentru baza sportivă 3,5 miliarde de lei vechi în două tranşe. Banii au mers în contul firmei căpuşă, indicat de cei doi directori.

Baza luată cu bani mulţi, închiriată la preţ de nimic


După ce a devenit proprietar pe Baza sportivă din zona Stadion, primăria a închiriat-o, mai întâi pentru un an, iar apoi pe cinci ani, actualilor chiriaşi. Contractul a expirat în 2009, iar acum pe rolul instanţelor sunt mai multe procese de prelungire a contractului pentru Heaven. Cert este însă că afacerea dintre Primăria Timişoara şi actualul chiriaş de la Heaven este anchetată de DNA. Cercetările procurorilor anticorupţie vizează mai mulţi funcţionari din Primăria Timişoara, după ce municipalitatea a închiriat şi încasat bani pentru 3.200 de metri pătraţi, iar în realitate se utilizează 15.000 de metri pătraţi. "Ştiu doar că noi ne judecăm cu respectivii, care au făcut o păcăleală. Au negociat în numele unei firme şi au trecut contul unei alte firme. Acum ne judecăm şi cu actualul chiriaş care a blocat licitaţia", a spus şeful Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ (foto).

Adevăratul proprietar îşi vrea banii

Situaţia de la Heaven s-a complicat în momentul în care adevăraţii proprietari ai bazei sportive, SC ICM Timiş au cerut clarificarea situaţiei şi anularea contractului de vânzare cumpărare dintre cei doi escroci şi Primăria Timişoara. În urma demersurilor făcute de avocatul firmei, Florin Kovacs şi după ani de procese, judecătorii i-au găsit vinovaţi pe Terescu şi Panaitescu şi i-a condamnat la cinci ani de închisoare. Înainte de emiterea sentinţei de la Curtea de Apel Timişoara, avocatul Kovacs a cerut printr-o notificare transmisă primăriei să sisteze orice acţiune referitoare la obiectiv până la clarificarea situaţiei. „Refuzăm să credem că reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au observat aceste inadvertenţe evidente şi nu s-au asigurat că virează preţul contractului în contul corect al societăţii şi nu într-un cont fantomă al unei societăţi căpuşă”, a spus Florin Kovacs. 

„E o pedeapsă cruntă”

Avocatul lui Mihail Panaitescu şi Ion Terescu, Dumitru Ganţ susţine că  nu poate fi vorba de infracţiunea de abuz în serviciu comisă de cei doi pentru că cele două societăţi i-a împuternicit pe cei doi să vândă baza sportivă. „Este evident că au declarat un alt cont, dar acest lucru a fost de comun acord şi subtilitatea acestora consta în faptul că SC ICM Timiş avea datorii la stat, iar dacă banii intrau în contul acestei firme, ar fi ajuns direct la stat, iar ei vroiau să plătească eşalonat”, a susţinut avocatul. Acesta a mai spus că nici evziunea fiscală nu trebuia luată în considerare pentru că „aceşti bani au fost evidenţiaţi în permanenţă”. „Oamenii aceştia nu şi-au însuşit un leu pentru ei sau familia lor şi au ajuns să ispăşească o pedeapsă cumplită de cinci ani. Nimeni nu a avut în vedere eforturile celor doi de a scoate societatea la liman. Oamenii aceştia nu meritau o asemenea pedeapsă”, a mai spus Dumitru Ganţ. Acesta a mărturisit că foştii directori vor fi încarceraţi după ce se vor întocmi actele procedurale. „Sunt nedumeriţi ca şi doi copii care nu au înţeles nimic din ce o să se întâmple”, a mai spus Ganţ.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite