Dezmăţ din bani publici. Judeţul în care Curtea de Conturi acuză plăţi ilegale de personal în valoare de 35.000.000 de lei

Dezmăţ din bani publici. Judeţul în care Curtea de Conturi acuză plăţi ilegale de personal în valoare de 35.000.000 de lei

Curtea de Conturi a descoperit într-un singur judeţ plăţi ilegale de zeci de milioane de lei

Ultimul raportul publicat de Curtea de Conturi ca urmare a acţiunilor de audit efectuate anul trecut scoate la iveală mai multe abateri, una dintre acestea fiind plata unor cheltuieli ilegale de personal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Verificările efectuate anul trecut de Curtea de Conturi la primăriile din 11 comune şi cinci oraşe din Timiş au scos la iveală un adevărat dezmăţ din bani publici. Potrivit Curţii de Conturi, în cele 14 primării au fost descoperite abateri privind angajarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de personal în sumă totală de 35.558.000. Primăriile la care au fost descoperite nereguli sunt Banloc, Belinţ, Cenei, Checea, Dumbrăviţa, Fârdea, Lenauheim, Ohaba Lungă, Sânpetru Mare, Ştiuca, Uivar, Sânnicolau Mare, Buziaş, Jimbolia, Timişoara şi Lugoj.

Una dintre abateri, potrivit Curţii de Conturi, este acordarea nelegală a sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare de muncă persoanelor cu funcţii de demnitate publică alese şi numite, respectiv primarului şi viceprimarului. Astfel de abateri au fost reţinute, spre exemplu, la Belinţ (18.000 de lei), Iecea Mare (110 mii lei), Sânpetru Mare (165 mii lei) şi UATO Sânnicolau Mare (42 mii lei).

O altă neregulă vizează „nerespectarea prevederilor legale prin acordarea necuvenită a unor drepturi salariale de natura sporului de dispozitiv lunar, în procent de 25% calculat la salariul de bază lunar acordat personalului contractual şi funcţionarilor publici”. Numai la Primăria Dumbrăviţa s-au descoperit plăţi de acest gen în valoare de 322.000 de lei. La Lenauheim, prejudiciul estimat pentru plata acestui spor este estimate la 213.000 de lei, la Sânnicolau Mare la 322.000 de lei, iar la Primăria Timişoara 1.619.000 lei.

Efectuarea de plăţi necuvenite pentru acordarea unor drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii este o altă abatere constatată de Curtea de Conturi. Campioane la acest capitol sunt Primăria Dumbrăviţa, cu 684.000 de lei şi Sânpetru Mare, cu 562.000 de lei.

Curtea de Conturi mai acuză plăţi nelegale ale unor ajutoare de Crăciun şi pentru acordarea de fonduri necesare oferirii de cadouri copiilor minori ai salariaţilor cu ocazia Pomului de Crăciun, a Zilei de 1 Iunie şi Paşte şi cu ocazia zilei de 8 martie. La Primăria Dumbrăviţa s-au făcut astfel de plăţi în valoare de 137.000 de lei. La Iecea Mare s-au plătit pentru astfel de cheltuieli aproape 200.000 de lei. Primăria Sânpetru Mare a plătit pentru  astfel de cadouri suma de 127.000 de lei.

Primarii nemulţumiţi de constatările Curţii de Conturi pot contesta în instanţă rapoartele de control şi deciziile emise de auditori.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările