“AFERIM!”  - premieră de gală la Târgu-Mureş

“AFERIM!”  - premieră de gală la Târgu-Mureş

imagine din filmul "AFERIM!"

“AFERIM!”, cel mai aşteptat film românesc al anului, va avea o dublă premieră de gală la Târgu-Mureş în prezenţa echipei. “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lungmetrajul proaspăt premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin cu Ursul de Argint poate fi vizionat sâmbătă, 14 martie, de la ora 18:00, respectiv 20:30, la Cinema Arta. Târgumureşenii vor avea parte de două proiecţii speciale în prezenţa actorilor Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, a co-scenaristului Florin Lăzărescu, precum şi a altor membri ai echipei. Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de la Cinema Arta.

Din 13 martie, spectatorii din Târgu Mureş, precum şi cei din alte 29 de oraşe din ţară vor putea viziona lungmetrajul proaspăt premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude. Ursul de Argint va ajunge şi la Târgu-Mureş şi va putea fi admirat în seara de gală de la Cinema Arta.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept "o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant”.

Revista Variety a considerat, la rândul său, că “AFERIM!” este cel mai reuşit şi cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, şi a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de "jocurile de putere şi de "umilinţele" la care oamenii se supun reciproc.

“AFERIM!”  e o incursiune “excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios".

“AFERIM!””, înseamnă "Bravo!", spune criticul Jay Weissberg, "un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările