Români care nu renunţă la România: o tânără din Gorj studiază informatica la Viena şi Tokyo, dar vrea să-şi deschidă o firmă de IT în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Gabriela Bălăceanu este înscrisă la un program de master la Universitatea Tehnică din Viena
Oana Gabriela Bălăceanu este înscrisă la un program de master la Universitatea Tehnică din Viena

Gorjeana Oana Gabriela Bălăceanu (24 de ani), masterandă la Universitatea Tehnică din Viena, va participa timp de şase luni la un program de cercetare şi dezvoltare desfăşurat în capitala Japoniei, după ce a fost selectată de profesorii niponi pentru a face parte din echipa lor.

Oana Gabriela Bălăceanu, 24 de ani, din Târgu Jiu, studiază un program de master la Universitatea Tehnică din Viena. Este unul dintre cei aproape 28.000 de studenţi din toată lumea care învaţă la această instituţie de învăţământ de top din Europa. Dar este singurul student dintre cei înscrişi la master şi licenţă selectat de profesorii japonezi de la Institutul Naţional de Informatică din Tokyo să facă parte dintr-un proiect de dezvoltare şi cercetare care se va desfăşura pe parcursul a şase luni. 

Proiectul la care Oana a fost selectată să participe va începe în data de 25 februarie şi se va încheia pe 23 august. Tânăra va avea asigurate, în această perioadă, cazarea şi mâncarea. În plus, va beneficia de o bursă de aproape 1.300 de euro lunar.

„Este un internship în cercetare. Subiectul de cercetare este «Semantica web şi analiza reţelelor sociale». Este un domeniu care urmăreşte organizarea grupurilor, comunităţile din punct de vedere web. Are utilizări în domenii mai largi. Proiectul se va desfăşura în cadrul Institutului Naţional de Informatică din Japonia, care adună mai mulţi profesori universitari. Este axat pe cercetare“, a spus tânăra gorjeancă. 

SINGURUL MASTERAND SELECTAT

În fiecare an, institutul din Japonia oferă posibilitatea participării la un proiect dezvoltat în Tokyo, în baza unui parteneriat, pentru doi studenţi de la Universitatea Tehnică din Viena, de obicei, din rândul doctoranzilor. În acest an, s-a făcut o excepţie şi a fost acceptat un student din rândul masteranzilor. Oana crede că în alegerea ei a contat participarea la diverse cursuri şi activităţi, dar şi faptul că a lucrat deja în cadrul unei companii.

Oana Balaceanu

„După primul semestru, ni s-a adus la cunoştinţă din partea universităţii de anumite oportunităţi. Universitatea Tehnică din Viena colaborează cu foarte multe companii şi cu alte universităţi. Am primit un mail cu această ofertă. Era vorba de un internship în cercetare la Institutul Naţional de Informatică din Tokyo. Era dedicat studenţilor masteranzi şi doctoranzilor. Am răspuns întrebărilor şi, surprinzător, am fost acceptată. În principiu, se selectau două persoane care erau din rândul doctoranzilor, dar, de astă dată, am fost selectate eu şi o colegă care este doctorandă şi asistent universitar. Cred că în selectarea mea a contat mult CV-ul, pentru că aici nu se obişnuieşte ca studentul să lucreze în timpul facultăţii, deoarece nu are nevoie de bani. Faptul că am lucrat în timpul facultăţii şi am participat la multe internship-uri, cursuri şi activităţi de voluntariat a cântărit mult. Selecţia a fost făcută în Tokyo, de către profesorii de acolo“, a povestit Oana.

INDEPENDENTĂ FINANCIAR DIN TIMPUL FACULTĂŢII

A terminat Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ în anul 2009, la profilul matematică-informatică, după care a intrat la Facultatea de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara.

„Am ales să merg la Timişoara, pentru că rudele din partea mamei sunt din Banat şi aveam multe cunoştinţe acolo. De asemenea, ştiam că Timişoara este un oraş frumos cu oameni cumsecade, iar facultatea avea o reputaţie bună. Mi-am dat seama că este un domeniu de viitor, cu posibilitatea de a-mi găsi rapid un loc de muncă. Astfel, mi s-a părut că este alegerea potrivită“, a precizat Oana care au fost motivele pentru care a ales să studieze în Timişoara. 

Oana este o fire independentă şi îi place să trăiască pe propriile picioare, astfel că s-a angajat din timpul facultăţii la o firmă străină din domeniul IT. A reuşit nu doar să-şi acopere singură toate costurile necesare traiului în Timişoara, ci să şi strângă bani pentru planurile pe care le avea:

„Iniţial am aplicat pentru un internship la începutul anului trei (n.r. – durata studiilor este de patru ani), după care am rămas să lucrez în cadrul firmei până când am plecat în Viena. Este o firmă cu sediul principal în Frankfurt, care se numeşte «Infobest». Se angajează foarte mulţi studenţi în acest domeniu, pentru că e nevoie de forţă de muncă, iar angajaţii sunt tineri bine calificaţi care se adaptează şi învaţă foarte repede. Din momentul în care m-am angajat, m-am descurcat singură şi am reuşit să strâng şi o sumă considerabilă de bani, pentru că plănuiam să plec şi îmi doream o anumită independenţă. Reuşeam să acopăr toate cheltuielile vieţii din Timişoara şi să mai pun şi ceva deoparte“. 

A VRUT SĂ SUSŢINĂ ŞI LICENŢA ÎN STRĂINĂTATE

Studenta gorjeană a avut posibilitatea să cunoască mediul academic din străinătate, în urma unor acţiuni la care a participat desfăşurate în cadrul universităţii, astfel că şi-a dorit să studieze la cel mai înalt nivel. „Am vrut, iniţial, să susţin şi examenul de licenţă în străinătate, dar, în momentul admiterii la licenţă, Timişoara a fost o opţiune mai potrivită din punct de vedere financiar şi din punct de vedere geografic, al apropierii faţă de Târgu Jiu. Din momentul în care m-am angajat şi am susţinut licenţa, mi-am dat seama că nu este aşa de greu să pleci afară şi să studiezi dacă ai ambiţie. Mai avusesem înainte nişte ieşiri în străinătate ca urmare a unor schimburi de experienţă. Am văzut care este viaţa acolo şi cum se adaptează lumea. Am vorbit cu studenţi români care învaţă acolo şi mi-am dat seama că este un nivel academic înalt“, a explicat Oana. 

DE CE A ALES VIENA? 

După aproximativ o jumătate de an de la obţinerea diplomei de licenţă, Oana a plecat să studieze masterul la Universitatea Tehnică din Viena, una dintre cele mai mari universităţi din Europa. 

Oana Balaceanu

„Am mai rămas să lucrez în cadrul firmei încă şase luni, pentru că nu puteam să plec imediat, după care am aplicat la Universitatea Tehnică din Viena. Dosarul trebuia să aibă şi un certificat de atestare al limbii engleze, TOEFL, pentru că se studiază în limba engleză. M-a atras tema programului de master, şi anume «Bussines Informatics». Este un domeniu foarte interesant, care aduce în acelaşi loc afacerile, informatica şi economia. Este intradisciplinar. Ştiind evoluţia domeniului, mi s-a părut un program de master foarte inspirat. Se ştie că afacerile în informatică sunt bine văzute şi din punct de vedere financiar. Am hotărât că asta m-ar putea pasiona şi că aş putea să fac foarte multe în acest domeniu. Este o universitate destul de veche, cu tradiţie, cu un departament de cercetare foarte puternic şi cu foarte multe oportunităţi. În plus, Viena este un oraş frumos, cu clădiri frumoase şi o cultură veche“, a spus gorjeana. 

TEZA DE DIZERTAŢIE, O APLICAŢIE

În timpul proiectului desfăşurat în Tokyo, Oana va lucra la teza de dizertaţie, pentru că, altfel, ar însemna să piardă un semestru: „În timpul internship-ului în Japonia, profesorii au fost de acord să-mi finalizez şi teza de dizertaţie, pentru că altfel ar fi trebuit să pierd un semestru şi să nu termin la timp. Tema de dizertaţie va fi despre cum învaţă oamenii cu ajutorul calculatorului. Va trebui să implementez o aplicaţie care constă într-o serie de întrebări legate de turism, iar oamenii vor răspunde şi vor primi un punctaj sau diferite lucruri care să-i motiveze. Aplicaţia o s-o realizez şi web şi pe telefonia mobilă“. 

Birocraţia austriacă a pus-o în încurcătură pe tânăra olteancă

Oana Bălăceanu a ajuns în Viena în primăvara anului trecut. Cursurile au început în luna martie şi peste puţin timp se împlineşte un an de când studiază la Universitatea Tehnică. Plăteşte doar o taxă simbolică, din care i se acoperă şi asigurarea medicală. „Sunt studentă la stat. Plătesc o taxă de 18 euro pe semestru, din care mi se acoperă şi asigurarea medicală. Am acelaşi statut ca un student austriac. Programul de master are o durată de doi ani. Anul viitor, în martie, o să-mi prezint dizertaţia“, a spus Oana. 

GREU CU LIMBA GERMANĂ

Oana a reuşit să se adapteze, cu oarecare dificultate, la viaţa din Viena. Cel  mai greu i-a fost să comunice cu austriecii, pentru că nu cunoştea aşa de bine limba germană. Şi birocraţia i-a dat ceva bătăi de cap. „Mă aşteptam ca oamenii să fie diferiţi, mai retraşi, mai reţinuţi, dar, după ce depăşeşti această barieră sunt prieteni de nădejde. Am avut unele probleme legate de limba germană, pentru că eram la un nivel începător şi sunt persoane în Austria care nu se descurcă foarte bine cu engleza, astfel că a trebuit să mai improvizez şi să mai învăţ. Birocraţia a fost o problemă complexă, pentru că a fost nevoie să prezint tot felul de acte şi certificate pentru a putea să rămân în Austria o perioadă mai lungă“, a precizat tânăra masterandă. 

VREA SĂ-ŞI DESCHIDĂ O FIRMĂ DE IT ÎN TIMIŞOARA

După finalizarea studiilor, Oana doreşte să lucreze în străinătate pentru a căpăta o experienţă mai vastă, dar, în final, vrea să se întoarcă acasă: „Vreau să capăt experienţă ca programator, dezvoltator sau ca inginer. Sunt oportunităţi foarte bune aici, sunt firme foarte mari, salarii foarte atractive comparativ cu România şi merită încercat din moment ce sunt aici“. 

Gorjeana îşi doreşte ca, în final, să se întoarcă acasă, în România, şi să deschidă o firmă în domeniul IT pentru că piaţa se va dezvolta. „Mă gândesc că, la un moment dat, trebuie să încerc să înfiinţez o firmă şi probabil că mă voi întoarce acasă. Timişoara ar fi ţinta principală, din moment ce cunosc oraşul, oamenii şi potenţiali parteneri. Îmi doresc să fac acest lucru. Am mulţi colegi care vor să facă la fel: dezvoltare software, creare de programe pentru net şi pentru mobile.  E vorba de programarea site-urilor, folosirea unor limbaje de programare pentru crearea unor aplicaţii şi aşa mai departe. Se estimează că în anul 2020 cererea va fi aşa de mare încât programatorii nu vor putea să acopere solicitările“, a mai spus Oana Bălăceanu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite