Dulceaţă de trandafiri, după reţetă veche de peste un secol. Secretul preparatului delicios mai este cunoscut doar în Gorj
0O familie din Tismana se ocupă de prepararea dulceţii de trandafir după o reţetă străveche de o sută de ani. Mai mult decât atât, a cultivat o suprafaţă de teren cu trandafiri care sunt folosiţi la prepararea acestei delicatese.
În familia Duicu sarcinicile sunt bine împărţite. Magdalena şi cu mama ei, în vârstă de 80 de ani, se ocupă de prepararea de sortarea petalelor şi, apoi, de prepararea dulceţii, iar Marcel, stâlpul familiei, are rolul de a valorifica această delicatesă şi de a căuta soluţii pentru dezvoltarea ideii care a început să dea roade.
Totul a început în urmă cu doi ani. De loc din Moldova, Magdalena nu a putut să uite toată viaţa gustul dulceţii de trandafir din copilărie, care era preparată de mama şi de bunica ei. Cei mici erau înnebuniţi după această dulceaţă, care li se dădea cu porţia, iar apoi era ascunsă.
În perioada respectivă, în magazine nu se găseau dulciuri, iar totul se prepara mai mult în casă. Mama Magdalenei a continuat tradiţia şi a preparat în continuare diferite sortimente de dulceţuri, în special de trandafiri, pentru copii şi nepoţi. Ajunsă la pensie şi la timpul depănării amintirilor, Magdalena i-a povestit soţului despre dulceaţa de trandafiri din copilărie, iar acesta a avut ideea ca gustul deosebit al acesteia să fie cunoscut şi de alţi oameni. Au cultivat în grădina casei butaşi de trandafiri şi aşa a demarat mica afacere de familie. Prima producţie de dulceaţă de trandafiri a fost testată pe prieteni, care au fost încântanţi de gustul acesteia, astfel că familia Duicu a fost încurajată să meargă mai departe.
„Atunci când eram copil, dulceaţa de trandafiri a fost preferata noastră. Au trecut anii şi, spre pensie, soţul meu a avut ideea de a începe o mică activitate. Acum doi ani, soţul meu a plantat 50-60 de butaşi de trandafir. Anul trecut am făcut prima producţie de dulceaţă de trandafiri. Am fost încântanţi şi surprinşi. Primii clienţi au fost prietenii şi rudele noastre. Am fost solicitaţi să le dăm cu diverse ocazii: aniversări, anul nou şi alte sărbători. Noi facem şi sirop de trandafiri“.
Fabrică de dulceţuri
Fiica soţilor Duicu, care locuieşte în Timişoara, a fost încântată de idee părinţilor ei şi a decis să se implice şi să sprijine această mică afacere de familie. Astfel, a achiziţionat terenuri în Tismana şi a reuşit să extindă cultura de trandafir. Mai mult decât atât, intenţionează să întocmească un proiect pentru o obţine finanţare pe fondurile europene.
„Fiica mea, care locuieşte la Timişoara, a îmbrăţişat ideea noastră şi a decis, împreună cu soţul, să cumpere o bucată de teren şi să înceapă plantarea trandafirilor pentru dezvoltarea activităţii. Au cumpărat 1.000 de butaşi în primăvara, care au fost la primul rod. Au preluat o idee de afacere şi au demarat actele pentru a obţine fonduri europene în vederea realizării unei făbricuţe“,
ne spune Magdalena Duicu.
Birocraţia le-a dat de furcă
Trandafirii nu necesită o îngriire specială, dar au nevoie de apă, în perioadele de secetă, pentru ca înflorirea să nu aibă de suferit. Atunci când sunt afectaţi de dăunători, familia Duicu nu apelează tratamentele chimice, ci folosesc produse naturale, cunoscute din bătrâni.
Pentru a putea valorifica dulceaţa, a fost nevoie de obţinerea un carnet de producător eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor. Astfel, cei doi soţi s-au confruntat cu renumita birocraţie românească. Au fost nevoiţi să prezinte tot felul de documente şi să facă nenumărate drumuri la Târgu Jiu, pentru a obţine autorizaţia necesară în baza căreia pot să vândă dulceaţa. Au primit permisiunea să vândă doar dulceaţă de trandafir, cu toate că produc şi alte sortimente din diferite fructe de pădure.
Magdalena Duicu, pensionară, este nemulţumită de faptul că autorităţile nu încurajează familiile din mediul rural să dezvolte astfel de activităţi prin care să realizeze produse tradiţionale: „Legislaţia este încălcită şi chiar sunt anumite contraziceri. Nu mi se pare normal ca noi să producem dulceţuri de afine, de mure, de cireşe albe, care este delicioasă, pe care le achiziţionăm şi să nu pot să vând, pentru că am nevoie de tot felul de autorizaţii şi condiţii. Luni de zile au durat demersurile pentru a obţine carnetul de producător necesar pentru a putea valorifica“.
Cine sunt clienţii
Primii clienţi au fost prietenii şi rudele, care au fost încântaţi de gustul deosebiut al dulceţii de trandafir. Încet-încet, delicatesa făcută din florile cu un miros îmbietor a început să fie căutată. Familia Duicu a pus la poarta casei un poster cu oferta foarte dulce, idee care a început să dea roade. Un alt punct de vânzare este în parcarea renumitei Mănăstiri Tismana. Magdalena Duicu îşi doreşte să participe şi la târguri internaţionale cu dulceaţa pe care o prepară.
Reţeta veche de peste 100 de ani
Pentru ca petalele de trandafir să ajungă o dulceaţă delicioasă trebuie parcurse mai multe etape. Reţeta după care se prepară această delicatesă este deţinută de Maria Ţuilă, în vârstă de 80 de ani, fiind aceaşi ca în urmă cu peste 100 de ani, pentru că la fel făceau această dulceaţă şi mama, dar şi bunica ei. În Moldova există o tradiţie îndelungată în privinţa preparării dulceţii de trandafir. În ciuda vârstei înaintate, Maria Ţuilă munceşte foarte mult la prepararea delicatesei. Aceasta ne destăinuie o parte din secretul reţetei din bătrâni. Cel mai important este ca pentru a-şi păstra savoarea şi proprietăţile nu trebuie făcută dulceaţă din mai mult de un kilogram de petale de trandafir.
Plantaţia va fi extinsă
Plantaţia de trandafiri se întinde pe o suprafaţă de 3500 de metri pătraţi, dar planurile sunt mult mai mari, iar, până la sfârşitul anului, terenul cultivat cu această floare ar putea să ajungă până un hectar.