FOTO Poveştile desenate de Roxana Cernea au împânzit pereţii din ţară şi din Europa

FOTO Poveştile desenate de Roxana Cernea au împânzit pereţii din ţară şi din Europa

Roxana Cernea, artista din Târgovişte care însufleţeşte pereţii cu picturile ei FOTOGRAFII: ARHIVĂ PERSONALĂ

Roxana Cernea, o tânără din Târgovişte, şi-a făcut o mică afacere dintr-un hobby pe care l-a descoperit în urmă cu trei ani: pictează pereţi.Povestea a început „la grădi“, într-o comună dâmboviţeană, Şotânga, acolo unde lucra ca educatoare.

 
Am avut o perioadă scurtă când am fost titulară la o grădiniţă de la ţară unde veneau copii cu situaţii materiale precare şi din familii dezorganizate. M-am ataşat tare mult de ei şi, în prima fază, am strâns de la prieteni saci de haine pe care le-am împărţit lor. Nu aveam foarte mulţi copii, iar orele mi le ţineam într-o clasă tare mică. Iniţial, fusese o cămară unde se depozitau materialele didactice. Am avut mereu o curiozitate cum ar fi să pictez un perete, aşa că m-am gândit să încerc, făcându-le o bucurie celor mici. Nu aveam habar despre pictură atunci“, îşi începe povestea tânăra pictoriţă, care, la vremea aceea, absolvise un curs de desen la Şcoala Populară de Artă din Târgovişte. „Nu am fost atrasă niciodată de pictură. Îmi plăcea grafica şi nu mă tentase să pictez nici măcar o dată“, completează tânăra.
 
„COPIII MÂNGÂIAU PERETELE“
 
Mâinile parcă îi stăteau pe loc, îşi aminteşte ea acum, dar rezultatul a fost spectaculos. „Am luat ce aveam la îndemână: acuarele şi pensule foarte subţiri şi cu puţin păr şi m-am apucat de pictat. Parcă mi-a luat o veşnicie, dar, dimineaţă, copiilor le-au sclipit ochii de bucurie cum nu mai văzusem până atunci. Mângâiau peretele şi îl pupau. Aşa că următorul desen l-am făcut tot în grădiniţă, mai apoi la o discotecă de la ţară. Mai apoi, mi-am făcut profilul pe Facebook «Pictez Pereţi» şi, în scurt timp, am început să am lucrări peste tot în ţară din ce în ce mai complexe şi mai mari: în cafenele, restaurante sau în hoteluri“, povesteşte Roxana Cernea.
 
 
UN JOB MAI MULT DECÂT IDEAL 
 
Astfel, o pasiune mică dezvoltată într-o cămăruţă a unei grădiniţe de la ţară a început să ia amploare, iar Roxana a devenit cunoscută cu numele de „Pictez Pereţi“.
 
Am citit în ultima vreme foarte multe exemple şi poveşti ale unor oameni care acum au o afacere frumoasă folosindu-se de o pagină creată pe Facebook. Pot spune că şi eu mă număr printre ei. Aşa a devenit munca mea cunoscută. Am o deschidere către zeci de mii de oameni-potenţiali clienţi. Cu un simplu like de la cineva alţi zeci de oameni pot afla zilnic de mine“, spune Roxana. Experienţa de până acum îi demonstrează că se poate trăi din pictat pereţi. „Este un job mai mult decât ideal. Faci ce îţi place, în programul stabilit de tine, şi câştigi şi bani. Am tot primit mesaje de la oameni care s-au apucat recent să picteze pereţi aflând despre povestea mea, spunându-mi că, deşi au urmat aceleaşi instrucţiuni pe care le-am urmat eu, nu au comenzi şi poate sunt chiar mai talentaţi ca mine“, crede pictoriţa.
 
Tot ea spune şi care este secretul: să vii cu ceva în plus şi să munceşti cu drag, ca şi cum „peretele“ îţi aparţine şi acel colţ va fi al tău pentru totdeauna. 
 
„Eu cred că am reuşit să atrag atenţia prin sociabilitatea mea, simţul umorului şi, mai ales, prin încredere. Cam aşa funcţionează şi legea atracţiei. Mi-am dorit, mi s-a întâmplat“, explică Roxana. 
 
A PICTAT ŞI CAMERE  DE VIDEOCHAT
 
Românii, dar şi străinii care au văzut cum poate schimba aspectul interior al unei locuinţe au chemat-o pe Roxana să le înveselească pereţii. „Am pictat în toate oraşele mari din ţară. Uneori, am avut comenzi multe şi într-o zi eram în Timişoara, imediat după aceea eram la Suceava sau la Constanţa. În Europa am ajuns să pictez în Norvegia, Italia, Germania şi am trimis lucrări în Spania şi în Anglia. Mi s-a schimbat puţin viaţa“, recunoaşte tânăra pictoriţă. Roxana a pictat chiar interioare de camere de videochat. „Am avut şi propuneri de a picta în locuri în care acum nu aş mai face acest lucru. E vorba de camere de videochat, acolo unde mi s-a propus să pictez femei în diferite ipostaze. Nu am pictat femei goale, dar am pictat femei în ipostaze sexy, erotice. Atunci eram la început şi acceptam orice lucrare. Acum le mai selectez, iau numai lucrările mari şi nu mai pictez orice. Nu-mi convine să am în catalog orice pictură“, afirmă Roxana Cernea.
 
UNIVERSUL DE PE TAVAN
 
Cea mai mare lucrare a sa a fost un tavan de 150 de metri pătraţi situat la o înălţime de 6 metri. „A fost la Snagov, unde am avut de pictat un tavan imens. Era deasupra unei piscine. Atunci am avut nevoie de ajutorul soţului meu, care îmi dădea la mână toate ustensilele, eu stând cocoţată pe scară. A fost foarte mult de muncă şi am terminat lucrarea în patru zile. Proprietarii au vrut un univers cu stele, un spaţiu cosmic. Am folosit culori fluorescente şi fosforescente şi îţi dădeau impresia că te afli pe altă lume“, îşi aduce aminte pictoriţa.
 
De cele mai multe ori, Roxana umple golul dintr-o încăpere cu picturi decorative, dar şi cu motive florale, copaci sau cu animăluţe. 

 
Acum este o nebunie cu spaţiul cosmic. Mulţi vor culori fosforescente care îţi dau impresia de altă lume. Fac însă, foarte des, camere pentru copii, sufragerii şi dormitoare. Oamenii au început să se axeze foarte mult pe decorul casei şi pe picturi decorative. E o modă“, mărturiseşte tânăra.
 
PROSPECTEAZĂ ŞI PIAŢA HANDMADE
 
Roxana este căsătorită şi are un copil de un an şi câteva luni. A pictat până în luna a opta de sarcină, însă, după aceea, micuţul o ţinea „legată“ de casă. „Când nu am mai avut posibilitatea să mă deplasez atât de mult, mi-a venit o nouă idee. Una care îmi surâdea de mult timp şi aş fi vrut dintotdeauna să o încerc. Şi anume să intru în lumea handmade-ului. Să personalizez obiecte, să pictez pe lemn, să realizez decoraţiuni şi astfel a luat naştere buticul meu. A început de la pahare pictate, cutii, rame, până la genţi, pantofi şi perne pictate. Mi-am deschis şi în Bucureşti un miniboutique unde mi-am expus lucrările handmade“, povesteşte Roxana.
 
Cererile au crescut, iar acum colaborează cu o firmă care aduce din străinătate mobilier vechi pe care ea îl pictează. 
 
„Mi-ar plăcea tare mult să am timp pentru toate: să stau cu familia mea, să pictez pereţi şi să reuşesc să fac şi lucruri handmade pentru miniboutique-ul meu. Dar timpul nu îmi permite. Nu pot renunţa la pereţi, pentru că ei sunt prima dragoste. Ca să le împac pe toate, probabil voi considera o prioritate pictatul pereţilor, iar lucrurile handmade le voi face ca un hobby,
în timpul liber“, încheie pictoriţa. 
 
150 de metri pătraţi a avut cea mai mare lucrare a sa, spaţiul cosmic pictat pe tavanul unei încăperi în care se afla o piscină, în Snagov, Ilfov.

 
Am luat ce aveam la îndemână: acuarele şi pensule foarte subţiri şi cu puţin păr şi m-am apucat de pictat. Parcă mi-a luat o veşnicie, dar, dimineaţă, copiilor le-au sclipit ochii de bucurie cum nu mai văzusem până atunci", mai spune Roxana Cernea, artistă.
 
Proiect fotografic internaţional
 
Tânăra artistă din Târgovişte Roxana Cernea a devenit atât de populară pe Facebook, încât primeşte aprecieri din toată lumea. Prietenii, cunoştinţele şi nu numai îi trimit poze din ţările în care călătoresc, ţinând o foaie în mână pe care scrie „Pictez Pereţi“. „Persoane cunoscute sau necunoscute din diferite colţuri ale lumii au fost de acord să participe la noul meu «proiect», dacă îl pot numi aşa. Fie că locuiesc acolo, că s-au născut sau s-au mutat într-o altă ţară sau pur şi simplu erau într-o excursie, ei şi-au răpit din timpul lor pentru a-mi face mie o bucurie, şi anume, o fotografie ţinând în mână o hârtiuţă cu «Pictez Pereţi»“, explică Roxana Cernea. 

 
Ideea s-a născut atunci când una dintre prietenele ei a plecat la New York şi a întrebat-o ce vrea să-i aducă. „I-am spus că nu vreau să îmi aducă nimic, doar să facă o fotografie la o hârtie pe care să scrie «Pictez Pereţi» şi pe fundal să se vadă Statuia Libertăţii. A râs, am râs, după care am analizat mai bine şi am zis că ar fi o idee tare frumoasă să încep un album cu fotografii numai de genul acesta“, îşi aduce aminte Roxana.
 
În doar două săptămâni a reuşit să strângă fotografii din Japonia, Grecia, Spania, Italia, Anglia, Thailanda, America, Cehia şi Germania, toate făcute în aceeaşi manieră.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: