FOTO Arheologii dezgroapă istoria din jurul uneia dintre cele mai vechi biserici din cetatea lui Mircea cel Batrân. Ce obiecte de valoare au fost găsite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aheologii din Târgovişte au realizat noi descoperiri de mare valoare, cel puţin istorică, la Curtea Domnească din fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Arheologii au descoperit zece morminte, oseminte şi mai multe podoabe. Vechime lor este de sute de ani, spun specialiştii şi au fost dezgropate de la baza Bisericii Sf. Vineri, unul dintre cele mai vechi edificii religioase cunoscute până în prezent, în Târgovişte.

Arheologii au început ample săpături la Curtea Domnească din Târgovişte în speranţa găsirii unor obiecte de mare valoare istorică, aşa cum au făcut şi în anii trecuţi, când s-a descoperit obiecte din ceramică, monede sau arme. 

Săpăturile au început de o săptămână şi au fost deja descoperite câteva morminte, monede, ace de păr şi inele foarte vechi în jurul Bisericii Sf. Vineri din Curtea Domnească. Săpăturile au loc acum pentru că au fost programate lucrări de restaurare a bisericii, iar specialiştii au nevoie de de toate datele construcţiei.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Aici au mai fost efectuate cercetărie arheologice în anii '60, dar datele respective nu mai sunt de actualitate. Suntem la un nivel de înrmormântări de secol 15, ceea ce ne arată că biserica a fost construită la jumătatea sec al XV-lea. Piesele descoperite sunt la laboratorul de restaurare - conservare. Sunt zeci morminte anatomice în poziţie normală. Reînhumate sunt mai multe, în sensul că au fost scoase cele vechi şi osemintele au fost puse peste celelalte”, a declarat  Gheorghe Olteanu, arheolog.

Cea mai veche mărturie care atestă existenţa bisericii este un ancadrament, având pe lintel o pisanie-pomelnic scrisă în limba slavonă, amintind pe Manea clucerul Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia, purtând data de 13 iulie 1517. 

Obiectele din argint şi bronz descoperite au fost duse în laborator, unde urmează să fie restaurate şi introduse în expoziţiile Muzeului de IStorie.

„Avem aici monede din bronz, dar în mare parte monede din argint, cu ajutorul cărora vom identifica cu certitudine perioada descoperirii, perioada în care au fost înhumate persoanele respective şi cum era de aşteptat, obiecte de podoabă, inelele şi elevementele vestimentaţiei. Au fost purtate de femei. Arheologii ne-au adus şi falangele pe care au fost purtate aceste inele”, a precizat Daniela Iamandi, şef Secţie Consevare Restaurare.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă


 

La Târgovişte au domnit 40 de voievozi de-a lungul timpului

Fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte, a fost, vreme de 350 de ani, cea mai importantă zonă culturală, comercială şi militară din Ţara Românescă. De aici se emiteau “actele de domnie” şi tot aici se înscăunau, sau detronau, domnitori celebri. Târgovişte este cunoscută ca fiind “Cetatea celor 33 de voiezozi”, însă, numărul lor real ar fi de 40.

Primul domnitor de la Târgovişte a fost Mircea cel Bătrân (1386-1418), chiar dacă el nu a stat în Târgovişte, fiind domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia). I-a urmat fiul său, Mihail (1409-1420), care îi era şi asociat la domnie lui Mircea cel Bătrân

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite