De ce refuză poliţiştii detaşarea la Serviciul de Permise Auto Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ziardesuceava.ro
ziardesuceava.ro

Şeful instituţiei, subcomisarul Alexandru Duţuc, crede că situaţia are două posibile cauze: salariile poliţiştilor examinatori auto sunt mai mici decât cele ale colegilor din celelalte structuri şi reputaţia instituţiei a fost ştirbită de scandalul de corupţie izbucnit în noiembrie anul trecut.

În luna ianuarie a acestui an, patru poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Suceava au fost detaşaţi la Permise Auto. Unul dintre ei a cerut deja întreruperea detaşării, din motive încă necunoscute.

„N-am reuşit să identificăm personal care să-şi dorească să lucreze aici. Am avut patru colegi care au venit şi unul a solicitat deja încetarea delegării. Putem detaşa maximum şase luni fără acord, din care două luni sunt necesare pentru cursuri şi obţinerea atestatului de examinator. Mutarea definitivă nu este posibilă deoarece funcţiile nu sunt vacante”, a declarat Alexandru Duţuc.

Şase luni până la examen

Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava se confruntă cu o acută lipsă de personal cauzată de arestările efectuate de procurorii DNA, în dosarul „fabricii de permise”.

În noiembrie 2020, au fost reţinuţi preventiv şapte angajaţi ai instituţiei, între care patru examinatori auto. În consecinţă, au apărut decalaje uriaşe la proba practică pentru obţinere carnetului de şofer. Candidaţii trebuie să aştepte şi câte şase luni ca să le vină rândul la examen, pentru categoriile C, D şi E.

Alexandru Duţuc susţine că a căutat numeroase soluţii ca să deblocheze situaţia, dar nu a reuşit. Funcţiile nu se vacantează pe durata arestării şi a cercetărilor, ci doar în cazul în care poliţistul respectiv primeşte condamnare definitivă. Aşa se explică faptul că posturile pot fi ocupate doar pe perioadă determinată.

Examinatorii cu probleme penale, singura soluţie

În urmă cu o lună, judecătorii au decis să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar în cazul celor patru examinatori. Poliţiştii au putut reveni la serviciu deoarece, în pofida acuzaţiilor extrem de grave pentru care erau cercetaţi, luare de mită şi spălare de bani, nici procurorii, şi nici judecătorii nu le-au impus restricţii legate de exercitarea profesiei.

Chiar şi aşa, în ultimele patru săptămâni, cei patru examinatori au făcut muncă de secretariat. Totuşi, luni, 15 martie, pe fondul lipsei de personal, conducerea Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto s-a gândit să le permită să îşi reia atribuţiile de examinare a candidaţilor la proba practică. Decizia a fost agreată şi de prefectul judeţului Suceava, Iulian Cimpoeşu, care a declarat, în aceeaşi zi, că principala lui preocupare este să pună cetăţeanul în centrul atenţiei. Oficialul susţine că a primit foarte multe mesaje în care i se cerea deblocarea Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto.

La câteva ore după declaraţiile prefectului, procurorii DNA au transmis un comunicat de presă în care au arătat că doi dintre examinatori au fost chemaţi la audieri, după care li s-a interzis să îşi exercite profesia. Decizia a dat peste cap toate planurile Prefecturii şi Serviciului de Permise Auto, iar la nivelul instituţiei se caută acum noi soluţii pentru rezolvarea problemei lipsei de personal. „Programările pentru categoria B merg în continuare după grafic. Încercăm să găsim soluţii pentru categoriile C, D şi E”, a transmis subcomisarul Duţuc.

Valiză cu bani găsită în locuinţele inculpaţilor

În noiembrie 2020, procurorii DNA Suceava au destructurat o reţea specializată în fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere. Cele două probe ale examenului erau fraudate contra unor sume de bani cuprinse între 200 şi 6.000 de euro. Din reţea făceau parte angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto, examinatori şi administratori ai şcolilor de şoferi. „Caracatiţa” era condusă de comisarul-şef Radu Obreja, aflat şi în prezent în arest preventiv. Anchetatorii au confiscat din locuinţele inculpaţilor peste două milioane de euro, bani ascunşi într-o valiză, un lighean şi o găleată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un şofer care a demisionat pentru că nu şi-a primit banii s-a trezit concediat disciplinar. Cum a fost tranşat cazul

Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă. Concediat imediat, a dat angajatorul în judecată

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite