Cum explică medicii faptul că decesul unui pacient cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli grave preexistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români contestă statisticile oficiale referitoare la decesele cauzate de SARS-COV-2. Cu atât mai mult acum cu cât numărul infectaţilor a atins cote alarmante. Neîncrezătorii întreabă adesea pe Facebook de ce spitalele raportează decedaţii cu boli preexistente, infectaţi cu noul coronavirus, ca morţi de COVID-19.

Numărul românilor care contestă existenţa noului virus sau spun că este o banală răceală  este în creştere. 

Aspectul se observă cu ochiul liber mai ales pe reţelele de socializare, unde comentariile pe tema COVID-ului sunt tot mai agresive, iar întrebările care rămân fără răspuns tot mai multe.

La o postare pe Facebook despre directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, Renato Tronciu, care a murit de COVID-19, potrivit datele oficiale, au fost publicate următoare comentarii:

„S-a stins din viaţă pentru că suferea de alte afecţiuni nicidecum pentru că i-ar fi fatal Covidul, să nu mai manipulam informaţia, în orice caz frica şi stresul nu întăresc sistemul imunitar despre care nu se mai vorbeşte acum, aştept ştiri pozitive cu remedii naturiste şi soluţii ecologice”, a scris Hulya Oprea.

„Manipulare mafia COVID”, Lidea Bernea.

„Eşti sigură că a murit de COVID?”, Cătălin Poputoaia.

„De ce minţi cu înverşurare de ce nu spui că acel director a murit având şi covid.  Nu a murit de covid chiar te rog să te interesezi de istoricul medical al directorului nu mai mult de doi ani incoace nu mai manipulaţi (...)”, Ionuţ Mihai Antonesi. 

„Întrebările acestea apar dintr-o lipsa de transparenţă a autorităţilor. La multe boli asociate e posibil şi o simplă gripă/viroză să te pună la pământ. Nelămurirea este: de ce la boala Covid-19 se trece aceasta pe certificatul de deces drept cauza a decesului, iar la celelalte cazuri se trece comorbiditatea? Dacă la aceasta s-ar putea răspunde obiectiv, cred ca ar dispărea destule semne de întrebare!”, a comentat Cătălin Pavel.

Managerul Spitalului Suceava, cardiologul Alexandru Calancea, a declarat că din punct de vedere uman înţelege nemulţumirea şi neîncrederea oamenilor, mai ales că a fost luat la rost în repetate rânduri  de rudele celor decedaţi, care i-au amintit că defunctul a avut boli considerate mai grave decât COVID-ul. 

El a explicat că a avut pacient care a venit cu infarct la spital, a aflat în unitatea medicală că are şi COVID-19, a decedat, iar spitalul a fost nevoit să-l raporteze ca mort de COVID. Medicul Calancea pune neajunsul pe seama faptului că nu a fost stabilit un raport de cauzalitate între noul coronavirus şi decesul pacienţilor. Virusul are încă multe necunoscute. Managerul a precizat că raportarea deceselor de COVID-19 la INSP este reglementată de legislaţie. 

Potrivit „Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) a Institutului Naţional de Sănătate Publică”, actualizată pe data de 18.09.2020, „decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acută majoră, etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului”.

În metodologie se mai arată că „decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”.

Pentru că legea este bătută-n cuie, managerii se spitale nu au alternativă. Unităţile medicale sunt obligate să raporteze persoanele infectare cu SARS-COV-2 care se sting din viaţă ca morţi de COVID, chiar dacă au şi alte patologii.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava, chirurgul Sorin Hâncu, a criticat asupra metodologia INSP cu privire la raportarea deceselor cauzate de COVID-19.

„Este mult mai uşor să spui că a murit de Covid. În acest mod se rezolvă o situaţie de deces, scapă de alte întrebări din partea familiei. Eu nu sunt de acord. Este un lucru care nu este corect, se abuzează de faptul că nu se fac necropsii. Pe de altă parte, Covid-ul este mult mai agresiv şi riscul de deces este mai mare la cei care au afecţiuni cronice: diabet, afecţiuni pulmonare, dar asta nu înseamnă că întotdeauna este Covid-ul. Să spunem că pacientul face o formă uşoară de COVID-19, dar are si diabet netratat corespunzător, este greu de spus care este cauza decesului. Discernerea exactă se face prin necropsie, or necropsie la covid nu se face”, a spus Sorin Hâncu.

Vă invităm să citiţi şi:

Bucureştiul scapă de sub control infecţia cu noul coronavirus. Care sunt judeţele care au înregistrat cele mai multe cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2

Noi creşteri salariale pentru bugetari. Angajaţii care vor primi o majorare de 15%

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite