AUDIO Mesajul disperat al unei angajate de la Spitalul Judeţean Suceava, unde 27 de cadre medicale au COVID-19: „Am primit câte o mască simplă pentru 12 ore“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

O angajată  de la Spitalul Judeţean Suceava rupe tăcerea şi spune că personalul medical nu are echipamente de protecţie şi, din acest motiv, zeci de cadre medicale s-au infectat. Luni 23 martie, toţi angajaţii au fost chemaţi la serviciu.

UPDATE: Numărul salariaţilor infectaţi a ajuns la 52. Este vorba despre medici, asistente medicale şi infirmiere de la secţiile de Cardiologie, Medicină Internă, Boli Infecţioase şi Gstro, Unitatea de Primiri Urgenţe, Dializă, Nefrologie.

Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Suceava este într-o continuă creştere. Unitatea medicală a anunţat că sunt 18 medici infectaţi, adică 6 la sută din total, şi 9 asistente medicale, 2 % din total.

Luni, 23 martie, tot personalul a fost chemat la spital, pentru a fi informat cu privire la un ordin de ministru. Cadrelor medicale li s-a spus să-şi aducă de acasă un bagaj cu haine de schimb. 

Sub protecţia anonimatului, o angajată a spitalului spune că personalul medical care a intrat în contact cu pacienţii cu COVID - 19 va fi izolat în spital.

”Toată lumea este revoltată, nu ni se comunică nimic. Am primit un mesaj de la conducerea spitalului că este ordin de ministru şi  tot personalul medical, de la medici, asistente, brancardieri, să se prezinte la spital, la ora 7.30, cu băgăjel minim.

Toată lumea este adunată pe toate secţiile. Ni se transmite că cei care suntem contacţi ai unor pacienţi pozitivi să mergem la Pneumologie, împreună cu cei care sunt deja confirmaţi pozitiv. Ceilalţi stau şi aşteaptă un alt ordin de ministru.(...). Dacă suntem contacţi de ce trebuie să ne internăm cu cei infectaţi. De ce nu ne putem izola la domiciliu? (...) Au spus că teste se fac doar la cei care devin simptomatici. Au stat colegii câte cinci ore la Ambulatoriu, în curte la Boli Infecţioase, au aşteptat, după care au fost trimişi acasă. Li s-a spus că dacă nu sunteţi simptomatici nu se recolteză”, a transmis sursa citată.

Angajata a mai spus că una dintre problemele spitalului este că n-are echipamente medicale de protecţie. Până acum, asistentele medicale au primit doar câte o masă de protecţie pe zi. Este vorba despre măşti obişnuite.

”Avem măşti simple, ni s-a dat câte o mască, pentru că în spital aşa a fost. Asistentelor li se dădea câte o cutie de măşti, 30 de măşti pe tură, câte 10-20 de asitente. Asistentele ţineau câte o mască pe tură, 10-12 ore, indiferent dacă îţi scuipa unul în faţă sau nu-ţi scuipa, masca trebuia păstrată 24 de ore. Măştile se dădeau personal în mână, câte una. Măşti simple, cu trei pliuri. Şi acum tot personalul este cu mască simplă, chirurgicală”, transmite angajata.

Ea a mai spus că în spital nu sunt respectate circuitele medicale.

”Nu sunt respectate circuitele în spital, inclusiv la Boli Infecţioase. În secţia în care este salon de terapie intensivă cu pacienţi suspecţi, alături sunt pacienţi cu forme uşoare, confirmaţi cu coconavirus, care ies din salon, se plimbă”, a mai precizat asistenta.

În România, autorităţile au anunţat că dintre cele 433 de cazuri înregistrate cu noul coronavirus la nivel naţional, 14 pacienţi sunt internaţi la secţiile de terapie intensivă, din care 3 în stare gravă. Luni, 23 martie, a fost înregistrat al patrulea deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul Judeţean Suceava, cu afecţiuni asociate cronice - diabet, boli cardiovasculare.

De asemenea, 64 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi (47 la Timişoara, 11 la Bucureşti, 3 la Craiova, 2 la Constanţa şi 1 la Iaşi). În plus, potrivit oficialilor, 4.803 de persoane se află în carantină instituţionalizată şi alte 65.799 în izolare la domiciliu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite