Cum poate fi prevenită violenţa în familie. Ce le învaţă poliţiştii pe victime să facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prevenirea violenţei în familie, dar şi pentru consilierea victimelor abuzurilor, poliţiştii ialomiţeni vor desfăşura în perioada septembrie-octombrie campania „Teama NU Înseamnă Respect!”, la nivelul Secţiei de Poliţie Rurală  Griviţa.

Astfel, poliţiştii vor organiza activităţi preventiv-educative în unitaţile de învăţământ de pe raza de competenţă a Secţiei de Poliţie Rurală Griviţa şi în locuri publice, cu acest prilej urmând a fi dezbătute aspecte privind violenţa în familie şi a fi oferite informaţii şi recomandări utile pentru prevenirea sau gestionarea situaţiilor de risc.

În perioada următoare, poliţiştii vor organiza ample activităţi de informare cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a preveni violenţa în familie.

Pentru a nu deveni victima a violenţei în familie, poliţiştii vă recomandă:

1. Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau neonorarea obligaţiilor de întreţinere. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte acţionaţi cu tact şi răbdare, neţinând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri.

2. Dacă soţul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau are tendinţa de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.

3. Nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

4. Nu uitaţi că metoda de împăcare este bună, dacă ea contribuie la aplanarea conflictului, de obicei părţile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate.

5. Nu uitaţi să vă gândiţi la copii, sprijinul de care aceştia au nevoie, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării.

Persoanele agresate trebuie:

1. Să se prezinte imediat la poliţie pentru a depune plângere.

2. Să ia un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresivitate, certificat care va face diferenţa la încadrarea juridică a faptei.

3. Să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violenţe sau au fost victima violenţelor.

4. Să nu-şi retragă plângerea. Agresorul nu va fi pedepsit după retragerea plângerii, existând premizele repetării faptelor.

5. În cazul violenţei, sesizaţi poliţia la 112, sesizarea poate fi făcută de victimă, alt membru al familiei, altă autoritate sau din oficiu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite