Slatina: Diana Elena Nica le împărtăşeşte copiilor magia viorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor la Şcoala de Muzică Slatina, Elena Nica a învăţat în ultimii 11 ani copiii să cânte la vioară. Se luptă să împiedice abandonul din ce în ce mai mare la clasele de arte şi să atragă spre muzică mai mulţi copii talentaţi.

Cântă la vioară de la vârsta de 7 ani. Îşi aminteşte cu emoţie ziua în care, înainte de a începe clasa I, părinţii au venit acasă cu o vioară. Mogâldeaţa de atunci a îndrăgit imediat instrumentul cu coarde şi s-a apucat de studiu. „Am mers imediat să susţin probele de aptitudini pentru a fi acceptată la Şcoala de Muzică Slatina. Am participat la concursuri, spectacole şi audiţii”, povesteşte profesorul. A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice Craiova şi Facultatea de Muzică Timişoara, stăpânind instrumentul şi încercând acum să transmită dragostea pentru vioară copiilor. A studiat în clasele V-VIII şi pianul, însă vioara a fost instrumentul căruia i-a rămas fidelă.

A ales catedra în detrimentul unei cariere instrumentale

Deşi i se întrevedea un viitor bun în ceea ce priveşte o carieră instrumentală, Elena a ales să devină profesor şi să le împărtăşească micuţilor tainele muzicii. „Mama mea este educatoare. Ei îi datorez îndrumarea spre vioară, dar şi cea spre catedră. Cânta cu noi la clasă, iar noi, copiii ei, trebuia să cântăm cel mai bine. Aşa că mi-a adus o vioară acasă. Nu am ales o carieră de instrumentist pentru că am fost mai atrasă de partea didactică. Am învăţat în familie cum să lucrez cu copiii şi, la rândul meu, mi s-a părut mai interesant să transmit copiilor ceea ce ştiu”, spune ea.
La alegerea carierei didactice a contribuit în anul 2000 şi faptul că municipiul avea mare nevoie de un profesor de muzică. „Mai era în municipiu o singură profesoară de muzică şi era păcat că nu avea cine să-i îndrume pe copiii talentaţi. Asta m-a şi determinat atunci să devin profesor. De atunci, în cei 11 ani de activitate, am îndrumat câte 14- 15 copii pe an”, ne dezvăluie profesorul Nica.

„Sunt foarte puţini copiii cu talent muzical născut, nu format prin muncă!”

Principala problemă de care se loveşte nu este lipsa talentului elevilor săi, deşi cel nativ este întâlnit destul de rar, cât mai ales competitivitatea cu celelalte discipline de învăţământ, care le răpesc elevilor timpul necesar studierii. „În două- trei luni de la înscriere, mulţi copii se retrag, primează engleza, informatica, fotbalul sau orga. Nu avem clase speciale, cu programe specifice. Dintr-o oră- două pe săptămână de muzică, cât să înveţe copilul? Iar acasă nu are timp să exerseze pentru că are mult de învăţat sau scris la alte materii. Aşa nu ai rezultate. Cam de pe la clasa a V-a renunţă majoritatea. Sunt şi elevi care ajung să urmeze mai departe. Puţini însă. La clasa mea am acum o fetiţă de clasa a VII-a, Dana Iuliana Ana, care s-a clasat în ultimii trei ani pe locul I la faza judeţeană a olimpiadei şi pe locul II la cea zonală în 2009 şi 2010, cu precizarea că faza naţională nu se organizează la clase mici.”, spune profesorul, care îi sfătuieşte pe părinţi să-şi înscrie copiii la şcoli de muzică, pentru a-i autodisciplina. 

Profil

NĂSCUTĂ. 10 aprilie 1976, Slatina

STUDII. Facultatea de Muzică Timişoara, Facultatea de Psihologie Bucureşti
FAMILIE. Căsătorită, 1 copil

•• ce-i place
„Îmi place să citesc şi îmi plac comediile spumoase. Ador să petrec timpul cu copilul meu şi să mă plimb în aer liber”

•• ce nu-i place
„Nu-mi plac nesinceritatea, nepunctualitatea şi falsitatea. Detest lucrurile făcute doar pe jumătate”
 
Întrebări şi răspunsuri:
•• Regretaţi că aţi ales o carieră la catedră, când aţi fi putut câştiga mai mult ca instrumentist?
Nu, nu regret, deşi din punct de vedere material nu se merită să fii profesor. Dar îmi place că mi-am ales să fac asta, să lucrez cu copiii. Nu mă văd făcând altceva. Dacă nu aş fi ales muzica, tot la catedră aş fi ajuns, predând o disciplină de învăţământ. În niciun caz instrumentist.

•• Există şi talente native, elevi care promit în domeniul muzical, printre copiii care urmează cursurile?
Sunt din ce în ce mai puţini copiii care aleg să studieze muzica, pe măsură ce trece timpul, în special vioara, un instrument foarte dificil. La vioară trebuie ca tu să scoţi sunetul, nu ca la clape. Foarte puţini sunt copiii care vin cu talent muzical nativ, pe cei care au acest talent nu-i prea aduc copiii. Majoritatea au rezultate pentru că muncesc, nu pentru talent.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite