Reacţia procurorilor la acuzaţiile grave ale deputatului Eugen Nicolicea: „Se induce ideea că suntem nişte infractori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii protestează, începând de vinerea trecută, în toată ţara, prin adunări generale hotărând, în multe unităţi de parchet, suspendarea activităţii FOTO: Adevărul
Procurorii protestează, începând de vinerea trecută, în toată ţara, prin adunări generale hotărând, în multe unităţi de parchet, suspendarea activităţii FOTO: Adevărul

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie“ a cerut secţiei de procurori a CSM apărarea reputaţiei profesionale în urma declaraţiilor de marţi, 26 februarie, făcute de deputatul Eugen Nicolicea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, îi acuza, ieri, pe magistraţii care au convenit asupra suspendării activităţii ca formă de protest faţă de prevederile OUG 7/2019, că încalcă cu bună ştiinţă legea, considerând că aceste forme de protest nu sunt în fapt dreptul magistraţilor la opinie, ci o încălcare a reglementărilor din domeniul muncii.

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie -  asociaţie înfiinţată cu aproximativ patru luni în urmă, care, conform informaţiilor co-preşedintelui Sorin Lia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, are înregistraţi aproximativ 100 de membri, procurori din mai multe judeţe ale ţării – a înaintat miercuri, 27 februarie 2019, secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a reputaţiei profesionale, reacţionând, astfel, la acuzele aduse.

„Considerăm că declaraţiile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, deputatul Eugen Nicolicea, făcute în calitate oficială pe site-ul acestui for legislativ, afectează reputaţia profesională a procurorilor participanţi la protestele declanşate ca urmare a emiterii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 cu nerespectarea mai multor prevederi constituţionale şi legale. Prin aceste declaraţii se induce necunoscătorilor ideea că procurorii sunt nişte infractori care fac grevă în condiţiile în care le este interzis, fie din necunoaşterea legii, fie cu bună ştiinţă, încălcându-şi astfel obligaţiile profesionale.

Aşa cum lesne se poate observa din analiza comparativă, pe de o parte, a solicitărilor formulate de magistraţii – judecători şi procurori – care protestează sub diferite forme împotriva mai multor modificări aduse legilor nr. 303/2004, 304/2004 şi 317/2014, iar pe de altă parte, a dispoziţiilor Legii nr. 62/2011, a dialogului social, niciuna din formele de manifestare din cadrul acestor proteste nu poate fi catalogată drept „conflict de muncă“ şi, cu atât mai puţin, drept „grevă“, ca formă extremă de manifestare a unui conflict de muncă“, spun procurorii asociaţiei amintite, explicând că protestele magistraţilor, procurori şi judecători, au la bază nemulţumiri cu privire la modul intempestiv, fără justificarea urgenţei, fără avizul CSM şi fără consultarea prealabilă a magistraţilor,  în care a fost emisă OUG 7/2019, dar şi la modificările de fond aduse prin actul normativ, modificări care aduc atingere independenţei magistraţilor, încalcă grav principii fundamentale privind cariera magistraţilor, încalcă principii de drept constituţional şi norme de tehnică legislativă, afectează grav pe viitor funcţionarea ministerului public şi creează premisele subordonării autorităţii judecătoreşti faţă de autorităţile politice.

Imagine indisponibilă

Procurorul Sorin Lia, co-preşedintele Aociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie FOTO: Alina Mitran

Magistraţii demontează logica deputatului Nicolicea, explicând că nu e vorba de o încălcare a legislaţiei muncii, nefiind un conflict angajat-angajator, ci unul între autoritatea judecătorească şi autoritatea executivă.
„Procurorii nu sunt în conflict cu angajatorul, dimpotrivă, prin adunările generale s-au pronunţat în sensul că susţin şi îşi însuşesc punctul de vedere exprimat la data de 19.02.2019 de Secţia pentru procurori din CSM. (...) Întrucât solicitările procurorilor implicaţi în proteste pot fi rezolvate doar prin adoptarea de acte normative, şi nu vizează contracte de muncă, rezultă încă o dată că aceste proteste nu fac parte din cele guvernate de Legea nr. 62/2011“, mai spun procurorii în cererea înaintată CSM.

„Protestele procurorilor se desfăşoară în temeiul libertăţii de exprimare“

Procurorii mai spus că acţiunile lor „se desfăşoară în temeiul libertăţii de exprimare , ca o reacţie la acţiunea executivului care tinde să desăvârşească acţiunile legislativului de subminare şi subordonare a autorităţii judecătoreşti din ultima vreme, acţiuni care au provocat inclusiv critici ale organismelor europene“. Mai mult, consideră Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, reacţia magistraţilor este, de fapt, o acţiune impusă de Codul Deontologic, cel care îi obligă să apere independenţa justiţiei, „iar la articolul 7 prevede că «judecătorii şi procurorii au îndatorirea să promoveze supremaţia legii, statul de drept şi să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor»“, se mai arată în cererea formulată de procurori, care îşi doresc o hotărâre în sensul apărării demnităţii profesională adoptată cu celeritate, „având în vedere succesiunea rapidă a evenimentelor“.

Parchetul condus de co-preşedintele Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie, Sorin Lia, a hotărât ieri, în Adunarea generală, suspendarea activităţii curente şi asigurarea acţiunilor doar în cauzele urgente, doi din cei trei procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia alăturându-li-se, miercuri, 27 februarie 2019, judecătorilor Judecătoriei Slatina, care în intervalul 14,00-14,30 au protestat pe scările insituţiei, purtând coli inscripţionate „Justiţie independentă“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite