Preoţii acuzaţi de furtul moaştelor din Grecia au fost eliberaţi de ziua Sfântului Mina. Cei trei au pornit spre casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei preoţi acuzaţi că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie au fost eliberaţi pe cauţiune. Episcopia Maramureşului şi Sătmarului nu a făcut, deocamdată, nicio declaraţie privind sancţiunile pe care le-ar putea primi preoţii şi nici care sunt concluziile anchetei desfăşurată de autorităţile elene.

Vestea că trei preoţi români şi un laic ar fi furat mâna Sfântului Haralambie a făcut înconjurul lumii şi i-a uimit pe toţi credincioşii. 

Cei trei preoţi implicaţi în acest scandal sunt din Protopopiatul Oaş, judeţul Satu Mare: Popa Daniel, din parohia Aliceni, Oros Emanuel din Mesteacăn şi Borhidan Marius, preot la spitalul Negreşti Oaş. Cei trei au fost eliberaţi ieri pe cauţiune şi azi au pornit spre România. Se pare însă că cei doi apropiaţi ai preoţilor care ar fi furat efectiv moaştele nu au fost eliberaţi, urmând ca pentru aceştia instanţa elenă să dispună o altă măsură. 

Cei trei preoţi nu au avut binecuvântarea pentru a pleca în pelerinaj, făcând doar o cerere de concediu, fără a obţine însă acordul ierarhului pentru a pleca în străinătate.

„Ei n-au avut acest acord şi ăsta a fost principalul motiv pentru care sunt suspendaţi, decoamdată, de la slujire. Noi nu ştim care e situaţia în acest moment, pentru că unii zic că doi laici ar fi furat mâna Sfântului Haralambie, dar au oprit tot grupul acolo, toţi pelerinii”, a arătat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Cristian Ştefan. 

În tot acest timp autorităţile elene au cercetet şi provenienţa a altor două cranii care s-ar fi găsit asupra unuia dintre preoţi. „Problema e că ei au avut la ei nişte oseminte, pe care le-au primit de la Aiud. E vorba de martiri, oseminte ale unor martiri, foşti deţinuţi politici, de la Aiud, şi voiau să facă o raclă pentru ele acolo, în Grecia. Probema este că nu au avut documente de provenienţă asupra lor”, a precizat preotul Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cei trei s-au înfăţişat de două ori în faţa instanţei de judecată şi au stat în arest 35 de zile până când ieri, chiar când Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Mina, zi cunoscută şi ca Ziua Tâlharilor, cei trei preoţi au fost eliberaţi cu ajutorul apropiaţilor şi a familiilor care au strâns suma necesară de bani. 

Pe aceeaşi temă:

Trei preoţi sătmăreni reţinuţi în Grecia pentru că au încercat să fure moaştele Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire

Trei preoţi români, arestaţi pentru furt în Grecia, au fost suspendaţi de la slujire

Icoană din Ucraina, adusă la biserica Sfântul Haralambie pentru serbarea praznicului de la 10 februarie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite