Ministrul Apărării Naţionale a sărbătorit Ziua Armatei Române la Carei: "Acum 71 de ani la Carei ostaşii marcau întoarcerea unei pagini dintr-un capitol dureros!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste o mie de militari au participat la ceremonia militară la Carei Foto. Alexandra Ardelean
Peste o mie de militari au participat la ceremonia militară la Carei Foto. Alexandra Ardelean

În 25 octombrie 1944, ostaşii Armatei Române eliberau localităţile Carei şi Satu Mare din Ardealul răpit prin Dictatul de la Viena, motiv pentru care acest moment istoric a fost marcat azi printr-o ceremonie militară şi religiosă, depuneri de coroane şi activităţi comemorative organizate în municipiul Carei fiind prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită de mii de persoane şi peste o mie de militari azi la Carei, acolo unde acum 71 de ani ostaşii români elibereau de sub ocupaţia hortistă ultima brazdă de pământ şi au refăcut graniţele României.  Ceremonia militară a început la ora 12:30 cu imnului de stat  intonat de militari alături de unul dintre cei mai apreciaţi maeştri ai naiului Nicolae Voiculeţ.  

La eveniment a fost prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, secretarul de stat din cadrul MApN, Gabriel Leş, deputaţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi mai mulţi veterani de război care au fost de departe printre cei mai emoţionaţi. 

veterani
"Este azi un moment deosebit. Fiecare ceremonie pe care o organizăm azi la Carei este ca o flacăra aprinsă la altarul unde venerăm cele mai importanet momente ale istorie noastre naţionale. Acum 71 de ani aici la Carei şi la Satu Mare ostaşii româniei marcau întoarcerea ultimei pagini dintr-un capitol dureros al acelor vremuri, aducând Ardealul în graniţele fireşti alături de restul României. Ţara noastră a plătit un preţ greu pe timpul ultimei conflagraţii mondiale, înregistrând în timpul celor două campanii din est şi din vest peste nouă sute de mii de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri de război, din care douăzeci şi două de mii de militari şi-au pierdut viaţa", a declarat Mircea Duşa.

De asemenea, au mai fost prezenţi mitropolitul Clujului, Î.P.S Andrei Andreicuţ, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, P.S Iustin Sigheteanul şi alte feţe bisericeşti care au oficiat o ceremonie religioasă în aminitirea tuturor celor care s-au jertfit pentru poporul român şi eliberarea teritoriilor ocupate în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940. 

Unul dintre cele mai emoţionante momente a fost depunerea jurământului militar de către cei peste 240 de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu, moment în care reprezentanta studenţilor a împărtăţit celor prezenţi care au fost motivele pentru care ea şi colegii ei au decis să devină militari. 

"Eu împreună cu colegii mei, de acum cea mai tânără generaţie a Armatei Române, vom mărşălui pentru a ne depăşi limitele, profitând din plin de oportunităţile Academiei Terestre ca mediu militar şi universitar de elită", a spus în cadrul ceremoniei Sorina Potcovaru. 

Evenimentul s-a încheiat cu o paradă militar în apaluzele mulţimii care a venit azi la Carei şi cu  un concert susţinut de maestrul Nicolae Voiculeţ  care împreună cu formaţia de muzica reprezentativă a Armatei a susţinut un recital în sala de spectacole a Castelului Karolyi.

defilare
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite