Luna aceasta se numără animalele protejate din pădurile judeţului

Luna aceasta se numără animalele protejate din pădurile judeţului

Populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare, înregistrate în urma evaluărilor din anul 2013, cuprindeau şase urşi bruni, 30 lupi şi 212 de pisici sălbatic FOTO ziarulderoman.ro

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare participă, în luna aprilie, la acţiunea de evaluare a populaţiilor speciilor de animale strict protejate (urs, lup, râs şi pisică sălbatică)  de pe teritoriul judeţului, conform metodologiei stabilită de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Evaluarea este realizată de către gestionarii fondurilor cinegetice- Direcţia Silvică Satu Mare, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Satu Mare, AVPS Carei, AVPS Ariana 2006 Foieni, AV Silvatica, AV Valea Bercului, AVP Hunter, AV Oaş şi AVP Certeze împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi  Cinegetic Oradea, Comisariatului Judeţean Satu Mare al Gărzii Naţionale de Mediu şi  ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare 

Carnivorele mari (ursul brun, lupul si râsul) sunt specii de vârf ale piramidei trofice şi sunt considerate ca fiind specii cheie în funcţionarea ecosistemelor şi implicit în menţinerea echilibrului din cadrul biocenozelor.

Populaţiile de carnivore din judeţul Satu Mare, înregistrate în urma evaluărilor din anul 2013, cuprindeau şase urşi bruni, 30 lupi şi 212 de pisici sălbatice. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane şi de deal acoperite cu păduri. Sunt strict protejate prin lege şi vânarea lor se poate face numai prin obţinerea de derogări de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Pentru sezonul de vânătoare 2013-2014, respectiv până la 31 martie 2014,  a fost aprobat un număr maxim de intervenţie de un lup şi o pisică sălbatică, pentru Asociaţia de Vânători  Valea Bercului. Numărul maxim de intervenţie nu a fost realizat până în prezent.

Această evaluare se face pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii şi în funcţie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendinţa şi structura populaţiei se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2014 – 2015.

“Prin aceste măsuri de management se urmăreşte menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea în cadrul ecosistemelor din judeţul Satu Mare.  Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor participa şi custozii ariilor naturale protejate”- informează APM Satu Mare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: