Accident straniu la schi, pe o pârtie goală: „A fugit imediat după”. Momentul a fost filmat VIDEO

Accident straniu la schi, pe o pârtie goală: „A fugit imediat după”. Momentul a fost filmat VIDEO

Accident straniu pe o pârtie goală de la Transalpina - Voineasa, din judeţul Vâlcea - momentul impactului Foto captură video

Un accident care demonstrează cât de neexperimentaţi sau de nepăsători faţă de regulile care se aplică pe pârtii sunt cei care se duc să schieze la munte s-a petrecut pe Domeniul Schiabil Transalpina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Momentul în care o tânără este spulberată de un schior care coboară în viteză a fost surprins chiar de către soţul acesteia.
 
Cuplul schia liniştit pe o pârtie de la Transalpina - Voineasa, admirând peisajul superb şi bucurându-se de faptul că nu era aglomeraţie. Practic, în afară de cei doi nu se mai vedea nimeni pe pârtie. 
 
Bărbatul o filma pe femeie cum alunecă uşor, bucurându-se de peisajul din fundal, când, la un moment dat, în cadru a apărut un al treilea schior. Acesta s-a dus direct spre femeie. 
 
Din cauza vitezei, cel din urmă nici n-a mai apucat să frâneze sau să evite coliziunea, deşi tânăra era extrem de vizibilă în costumul ei roşu. 
 
În urma impactului destul de violent, cauzat de viteza schiorului imprudent, acesta şi femeia efectiv au zburat prin aer, momentul fiind surprins de camera telefonului soţului. 
 
Ulterior, acesta a postat filmarea pe reţelele de socializare cu următorul comentariu: „Las şi eu asta aici să judecaţi voi. Când am început filmarea şi deplasarea nu era nimeni în spatele nostru”. 
 
 
„Cel care a provocat incidentul schia haotic”

Clipul a devenit rapid viral, părerile despre cine a fost sau nu vinovat în acest caz fiind împărţite. 
 
Şeful Salvamont Voineasa, Marcel Andrescu a explicat pentru „Adevărul” că schiorul ar fi avut suficient loc ca să evite impactul: „Nu era copil, cum au crezut mulţi pe reţelele de socializare, ci victima a fost o femeie. Era cu soţul, un cuplu. Problema este că cel care a provocat incidentul schia haotic şi a lovit-o destul de puternic. Din fericire, au scăpat amândoi fără leziuni”.
 
Interesant este şi ce s-a întâmplat imediat după impact: „Pe pârtie nu era decât cuplul care cobora încet, dintre care unul filma... Culmea este că tot, schiorul vitezoman, s-a luat de soţul doamnei, că de ce filmează pe pârtie. Şi vinovat şi cu gură mare. Nici nu mai şti cum să reacţionezi în astfel de situaţii. Deşi, filmarea nu este o problemă, nu este interzisă filmarea. Iar apoi a plecat, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat... Ba mai mult, la baza pârtiei, şi-a strâns schiurile, echipamentul şi a fugit”, a mai menţionat salvamontistul referindu-se la faptul că schiorul a dat dovadă nu doar de lipsă de responsabilitate, ci şi de asumare. 
 

„Ni s-a întâmplat şi nouă, în timpul unei misiuni de salvare”

Astfel de incidente din păcate sunt extrem de dese pe pârtiile din România, din cauza faptului că mulţi dintre cei care se consideră iubitori ai sporturilor de iarnă nu respectă regulile scrise ori de bun - simţ atunci când sunt pe pârtie. 
 
„Ni s-a întâmplat şi nouă. Am păţit-o după o intervenţie pe pârtie, în timp ce coboram cu victima pe targă. Aveam şi zonă securizată şi stătea şi un coleg care striga la ei (schiori - n.r.) şi tot a intrat unul în noi. Nu eram unul singur. Eram vreo patru – cinci persoane implicate în misiunea de salvare. Mai grav ar fi fost pentru victimă, dacă ar fi fost accidentată pentru a doua oară”, a mai mărturisit şeful Salvamont Voineasa.
 

Conduita adecvată pe pârtie

Şi internauţii au atras atenţia că pe pârtiile din România sunt foarte mulţi schiori care nu ţin cont de nici o regulă. „De acord că orice sport implică riscuri, dar la noi riscul e mai mare. Schiez an de an în Austria de minim 10 ani. Nu am avut nicio situaţie mai specială, dar la noi, aproape de fiecare dată am avut probleme. Si sunt genul care în primul rând se gândeşte la alţii şi apoi la mine” sau „Asta se întâmplă când schiul devine modă şi nu rămâne doar pentru pasionaţi” ori „De regula astfel de indivizi, în afară de faptul că nu stăpânesc arta schiatului, îşi dau drumul în coborâre crezând, probabil, că este mai uşor, deşi majoritatea dintre ei au echilibru precar, iar despre control nici nu poate fii vorba... pârtia este doar a lor, nu contează dacă mai este cineva pe ea”, sau „Legea nr. 1 pe pârtie: cel din deal protejează pe cel din vale! Însă şmecheria şi lipsa de educaţie în România se observă mai ales la schi!”, sună o parte dintre comentarii.
 
Despre conduita la schi, l-am rugat şi pe salvamontistul şef de la Voineasa, Marcel Andreescu, să le vorbească cititorilor „Adevărul”. Acesta a menţionat că atunci când sunt pe pârtie, schiorii trebuie să se uite cu atenţie în jur când fac schimbări de direcţie, să-şi amintească de faptul că nu sunt singuri. „Schiorii trebuie să dovedească mai multă atenţie şi să înţeleagă că trebuie să se adapteze condiţiilor care sunt pe pârtie la momentul respectiv. Pârtia nu este în fiecare zi cu zăpadă bună, mai poate fi cu gheaţă, cu denivelări. Pentru că la munte vremea este extrem de schimbătoare – acum e zăpadă din belşug, acum e proaspătă, acum e gheaţă, şi aşa mai departe. Deci, trebuie să fie atenţi, să schieze prudent, să poarte echipament adecvat. Este la fel ca la condusul maşinii: trebuie să fii atent şi înainte, şi în stânga şi în dreapta, să nu loveşti pe cineva!”, a mai recomandat salvatorul montan. 
 

„Clar, vitezomanul Gică e vinovat”

În timp ce Marcel Andreescu a subliniat faptul că în acest caz femeia era nevinovată, o parte dintre comentariile de pe reţelele de socializare sunt împotriva ambilor schiori considerându-i deopotrivă responsabili de producerea incidentului.   
 
„Şi cel din aval, când vrea să traverseze pârtia pe lăţime poate să arunce un ochi in spate, să vadă exact ce se întâmplă. 99% nu fac asta şi fac slalomuri largi fără să le pese. Eu merg pe culpa comună în exemplul dat” sau „Cred că schiorul în verde a apreciat greşit ce urmează să facă cea în roşu...pentru că avea viteza mare, a trebuit să ia o decizie rapidă...cel mai probabil a crezut că roşu se va deplasa spre dreapta şi a decis să ocoleasca prin stânga...părerea mea e că trebuia mai multă atenţie”, au mai comentat internauţii.
 
Sunt şi voci care susţin că toţi cei trei schiori sunt vinovaţi: „Sunt „n” greşeli din ambele părţi: nu a traversat pârtia, a făcut un slalom scurt, dar la viteză întotdeauna nu ai control, pârtia goală, apar vitezomani, echipamentul de protecţie are rolul lui. Ambii au greşit, şi cel cu filmarea - nu filmezi pe pârtie cu telefonul, deoarece atenţia e la filmare, nu la ce e în jurul tău” sau „Clar vitezomanul Gică e vinovat: prinzi viteză şi nu şti ce să faci cu ea plus spaţiu cât cuprinde, dar nici cenuşăresele şi fotografii n-au ce căuta pe pârtie, nu e o pârtie de începători unde poţi avea pretenţia să se meargă încet, pentru că totul duce la exact ce se vede în filmare”, au mai menţionat aceştia.
 
Alţii au amintit despre conduita temerară şi despre faptul că în alte ţări astfel de situaţii sunt aspru pedepsite, iar panourile de atenţionare de pe pârtii reprezintă una dintre metodele de descurajare a imprudenţilor.
 

Zăpadă din belşug şi flux de turişti extrem de mare, mai ales în weekend

Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa din judeţul Vâlcea a fost extrem de căutat încă de la deschidere, dinaintea sărbătorilor de iarnă. Când pe alte pârtii nu mai era pic de zăpadă, aici se putea schia în condiţii destul de bune

La sfârşitul acestei săptămâni este aşteptat din nou un flux mare de turişti, mai ales că ninge în continuu de două zile, pârtiile sunt foarte bune, iar stratul de zăpadă depăşeşte 60 cm. „Adie puţin vântul, mai apare ceaţa, se mai ridică, temperaturile sunt încă scăzute, că ţurţurii nu au dispărut încă de la streaşină... dar condiţiile sunt excelente”, ne-a mai precizat şeful Salvamont Voineasa menţionând că salvamontiştii vor fi în continuare la datorie. 
 
Din cauza fluxului mare de turişti, dintre care mulţi nu respectă sporturile pe care le practică, Salvamont Voineasa s-a aflat pe locul II pe ţară la numărul de intervenţii în accidente petrecute atât pe pârtii, cât şi în afara lor. Multe chiar după program. Cum s-a întâmplat şi joi seara când un turist polonez a ajuns cu cu snowmobilul într-o prăpastie din Munţii Latoriţei, fiind la un pas să-şi piardă viaţa. 
 

Vă mai recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările