Halul în care a ajuns una dintre cele mai spectaculoase tabere de pionieri din România. Astăzi este loc pentru petreceri clandestine printre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra Voila din Câmpina Prahova - pe coperta Revistei Cutezatorii iulie 1988 Sursa foto Florin Buda
Tabăra Voila din Câmpina Prahova - pe coperta Revistei Cutezatorii iulie 1988 Sursa foto Florin Buda

Tabăra de pionieri şi şcolari Voila Câmpina, până la începutul anilor 90 una dintre cele mai căutate zone de agrement destinate copiilor, este o ruină de mai bine de 25 de ani.

Din clădirile complexului n-au mai rămas astăzi decât fundaţiile, un tunel, două mese de ping pong şi patru ziduri ale ceea ce au fost odată băile comune. Astăzi, fosta tabără de pionieri este loc de petreceri clandestine sau umbrar pentru oile de la stâna din apropiere.

Vorbim de un teren de aproximativ 25.000 de metri pătraţi, situat pe dealul Muscelului, în imediata apropiere a celui mai luxos cartier rezidenţial din Câmpina. Miza este enormă atât pentru administraţia publică locală, dar mai ales pentru investitorii interesaţi de terenuri valoroase.

Tabăra, satul de vacanţă Voila, aşa cum este cunoscut pe plan local, nu mai este funcţională de la începutul anilor '90. 27 de cabane, clădirea de birouri, sala de mese, cantina, duşurile, terenurile de sport, spaţiile de agrement (trenuleţul, scena, pista de popice) au dispărut în timp, fie degradate de vreme, fie furate bucată cu bucată. În livada de meri şi de vişini au rămas acum doar urmele unor petreceri clandestine, grămezi de sticle şi prezervative folosite. 

Singura clădire a Taberei Voila Câmpina rămasă ”în picioare” FOTO Diana Frîncu

tabra voila campina foto diana frincu

Ceea ce a mai rămas din fosta pistă pentru popice FOTO Diana Frîncu

tabra voila campina foto diana frincu

Situaţia juridică a satului de vacanţă este complicată: terenul se află în domeniul public al primăriei, dar clădirile, aşa cum sunt ele în prezent, aparţin Ministerului Tineretului şi Sportului, reprezentată în teritoriu de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport. Cele trei instituţii nu au ajuns la un numitor comun, deşi există cadrul legal ca satul de vacanţă Voila să ajungă în administrarea autorităţii locale.

Duşurile din satul de vacanţă FOTO Diana Frîncu

tabra voila campina foto diana frincu

”În urma unei Hotărâri de Guvern se pare că va fi transerată primăriei (tabăra Voila Câmpina - n.r.). Eu zic că, dacă cineva apasă cu piciorul pe acceleraţie se va întâmpla repede lucrul acesta”, spune Laurenţiu Nicolescu, directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport.

Scena din satul de vacanţă FOTO Diana Frîncu

tabra voila campina foto diana frincu

Deşi discuţii despre acest transfer se fac încă din 2017, când a fost emisă Hotărârea de Guvern 229/2017 privind Strategia generală de descentralizare, tabăra în discuţie a rămas în aceeaşi fază.

Şeful Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Prahova are o explicaţie.

Tunelul aflat pe traseul unui tren turistic din satul de vacanţă, acum WC public FOTO Diana Frîncu

tabra voila campina foto diana frincu

”Schimbările din primărie, schimbatul birourilor, schimbatul omului, până s-a făcut predarea-primirea... Cineva trebuie să se ocupe de toate astea, cartea tehnică a clădirilor, măsurători topografice, proiectul fostelor clădiri, autorizaţie de desfiinţare. Ele există din punct de vedere scriptic, chiar dacă în realitate ele nu mai sunt. Mingea se află acum în curtea Primăriei. Dacă un singur om ar pune priciorul în prag, lucrurile s-ar rezolva sută la sută”, a explicat Laurenţiu Nicolescu un posibil motiv pentru care tabăra Voila se află încă într-o situaţie juridică cel puţin neclară.

Satul de vacanţă este plin de zidurile fostelor cabane unde în urmă cu 30 de ani dormeau pionierii veniţi în tabăra de la Câmpina FOTO Diana Frîncu

tabara voila campina foto diana frincu

Deşi se vorbeşte mult în Prahova despre un interes imobiliar în zona fostului sat de vacanţă de pe dealul Muscelului, legea nu permite schimbarea destinaţiei satului de vacanţă.

Primăria Câmpina s-a arătat interestată, în mandatele anterioare, să construiască pe terenul fostei tabere o clădire polivalentă destinată sportivilor. 

Anul de glorie al Taberei Voila a fost în 1988, atunci când la Câmpina a fost organizat Forumul Naţional al Pionierilor, când în oraş au venit mii de copii din întreaga ţară, o parte dintre ei fiind cazaţi în satul de vacanţă. Printre invitaţii de onoare s-a aflat şi Poliana Cristescu, soţia lui Nicu Ceauşescu, fiul cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. Poliana Cristescu era atunci preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pionierilor.

Coperta revistei ”Cutezătorii” din iulie 1988, dedicată Forumului Naţional al Pionierilor. În foto este surprinsă intrarea în Tabăra Voila Câmpina, unde au fost cazaţi copii veniţi din toată ţara FOTO Arhivă Florin Buda

coperta revistei cutezatorii foto Florin Buda

Citeşte şi:

Ruinele Bărăganului: ce s-a ales de moşia lui Barbu Catargiu, paradisul boierilor români

Cum se sărbătorea 23 August în comunism. Calvarul îndurat de copii sub soarele torid ca spectacolul să iasă bine

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite