Edili cu idei trăsnite. CJ Prahova cere finanţare pentru 150 km de trasee turistice pentru strămoşul bicicletei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Velociped FOTO ciclism.ro
Velociped FOTO ciclism.ro

Consiliul Judeţean Prahova s-a înscris în lupta pentru câştigarea de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru amenajarea unor trasee pentru velocipede. Conform DEX, velocipedul este strămoşul bicicletei.

Pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice au fost publicate nu mai puţin de trei anunţuri de intenţie care fac referire la acest soi de traseu: „Amenajare de trasee de tip rutier pentru velocipede”, cu o valoare estimată de 2.236.707,00  RON, „Amenajare trasee definite pentru circulaţie cu velocipede”, în valoare de 2.236.707,00  RON şi „Conectarea localităţilor prin amenajarea de trasee pentru circulaţia velocipedelor în judeţul Prahova” în valoare de 2.675.277, RON,  conform e-licitatie.ro. Este vorba deocamdată doar despre studii de fezabilitate, cu o valoare totală de peste şapte milioane de lei.

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX) velocipedul este strămoşul bicicletei. Este un vehicul cu două roţi, apărut spre finalul secolului al XIX-lea, la care roata din faţă, prevăzută cu pedale era mult mai mare decât cea din spate. Astăzi un astfel de vehicul este considerat excentric, iar în mod normal se foloseşte pentru un drum plat. A fost din nou repus în circulaţie de o mare companie de profil, prin 2013, dar fără a avea o producţie de masă.

Dumitru Tudone, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, iniţiatorul celor trei proiecte, a explicat pentru telegara.ro că circuitele pentru velocipede sunt de fapt pentru biciclete şi că vor avea o lungime totală de 150 de kilometri. Scopul traseelor fiind reabilitarea turistică a zonelor de deal din Prahova prin trasee turistice dedicate unor vehicule nepoluante. 

Pe lista zecilor de proiecte ale CJ Prahova, care aşteaptă finanţare, se află construcţia unui nou spital judeţean, pentru care se cer 58 de milioane în vederea realizării studiului de fezabilitate şi ecologizarea batalurilor cu reziduuri petroliere, o plagă istorică a judeţului. Pentru acest ultim proiect se solicită 17 milioane de lei doar pentru studiul de fezabilitate.

Vă recomandăm şi:

România ar putea atrage cicloturişti fără să facă investiţii importante

Se fac înscrieri pentru o nouă ediţie a celui mai mare eveniment anual sportiv din Dobrogea. Unde şi când va avea loc

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite