Dispută pe un vas din Epoca Bronzului între muzeografi şi căutătorii de comori: „A suferit importante deteriorări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cazan din Epoca Bronzului, descoperit în Prahova de căutătorii de comori FOTO Facebook/Cătălin Sandu
Un cazan din Epoca Bronzului, descoperit în Prahova de căutătorii de comori FOTO Facebook/Cătălin Sandu

O descoperire arheologică extrem de valoroasă din punct de vedere istoric, dată fiind raritatea ei, a creat o dispută fără precedent între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi un grup de căutători de comori.

Cătălin Sandu şi Sergiu Fânariu, căutători autorizaţi, au descoperit duminică, 6 februarie, pe un câmp din zona comunei prahovene Vărbilău, un vas din bronz de mari dimensiuni care pare să dateze, la o primă evaluare, din 1400-1200 a.Chr.

Conform legii, în astfel de situaţii, trebuie respectat un lanţ ierarhic care să se implice în recuperarea obiectului descoperit. În primul rând trebuie anunţată primăria pe teritoriul căreia se află obiectul, respectiv Direcţia Judeţeană de Cultură. Cum descoperirea a fost făcută duminică, iar cele două instituţii nu au program de lucru în weekend, Cătălin şi Sergiu au apelat la ajutorul unui muzeograf de serviciu de la Muzeul Judeţean de Istorie, unde au sunat pe telefonul fix. Ulterior, potrivit declaraţiilor lor, au comunicat pe telefonul mobil.

”Am ţinut legătura prin conferinţă video pe WhatsApp, iar muzeograful respectiv ne-a spus că putem scoate vasul din pământ cu menţiunea să facem fotografii din timpul săpăturilor, ceea ce am şi făcut. Ne-am organizat astfel încât să-l scoatem în cele mai bune condiţii, cred că întreaga operaţiune a durat cam cinci ore”, a declarat Cătălin Sandu, unul dintre membrii echipei care a făcut descoperirea.

„Comoara” a fost tansportată la domiciliul unuia dintre descoperitorii ei şi păstrată în condiţii de siguranţă până luni dimineaţă, când a fost predată autorităţilor de cultură din Prahova.

descoperire arheologica prahova

FOTO Muzeul de Istorie Prahova 

Ulterior acestui eveniment, Muzeul de Istorie Prahova a transmis, într-un comunicat de presă, că vasul a fost deteriorat în timpul săpăturilor pentru că descoperitorii nu au respectat îndrumările specialistului. ”Au ignorat sugestiile muzeografului de serviciu şi au continuat pe cont propriu lucrările de scoatere a cazanului. (...) S-a constatat că în timpul scoaterii din pământ de către descoperitori cazanul a suferit importante deteriorări care vor îngreuna procesul de restaurare”, a precizat MJIA într-un comunicat de presă.

Afirmaţia potrivit căreia descoperitorii au fost în legătură, prin videoconferinţă, cu reprezentanţi ai muzeului, pe durata celor cinci ore cât s-au făcut săpăturile pentru scoaterea cazanului este falsă, a explicat sursa citată. De cealaltă parte, Cătălin Sandu a precizat că deţine probe prin care se poate dovedi că operaţiunile de extragere a vasului au fost făcute sub îndrumarea unui reprezentant al muzeului.

”Noi nu puteam lăsa vasul acolo şi să plecăm acasă în ideea că luni va veni cineva de la muzeu. Este un câmp expus, lângă un traseu folosit de ATV-uri. Erau oameni acolo, au venit să vadă ce facem, pentru că groapa era una mare. Cum era să-l acoperim din nou cu pământ? S-ar fi distrus! Vasul este extrem de fragil”, a precizat Sandu.

Cert este că obiectul din bronz se află, în prezent, în custodia muzelului, urmează să fie evaluat, însă procesul de restaurare va fi unul de durată. În mod normal, descoperitorii ar trebui să primească o recompensă stabilită la aproximativ 30 la sută din valoarea artefactului.

Extragerea vasului ar fi fost dificilă şi pentru arheologi

Specialiştii muzeului din Ploieşti au precizat pentru ziarul ”Adevărul” că extragerea unui astfel de obiect atât de vechi, aflat într-o stare precară de conservare, este extrem de dificilă chiar şi pentru un arheolog cu experienţă. Recuperarea din pământ, respectând toate procedurile ştiinţifice, ar dura câteva zile, susţin arehologii, tocmai pentru că fiecare mişcare de înlăturare a pământului trebuie făcută cu ustensile de mici dimensiuni, pentru a se evita deteriorarea şi mai mult a obiectului.

Alin Frânculeasa, arheolog al Muzeului de Istorie Prahova, a precizat că, după o primă evaluare, cazanul descoperit duminică la Vărbilău ”nu este un vas celtic (aşa cum s-a speculat într-o primă fază n.red.), ci este mai vechi cu aproape o mie de ani. Este un cazan care aparţine perioadei târzii a Bronzului, oarecum contemporan cu obiectele descoperite în situl de la Câmpina. Este valoros pentru că este rar, dar din prisma conservării lui avem o mare problemă, arată foarte rău. Vom avea nevoie de ani să-l punem pe picioare”, a declarat Frânculeasa.

Totuşi, descoperirea a atras atenţia arheologilor prahoveni care vor merge la finalul săptămânii acesteia în zona unde a fost descoperit cazanul pentru a face noi săpături în speranţa că vor fi găsite şi alte artefacte, Ministerul Culturii emiţând deja o autorizaţie de cercetare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce au descoperit arheologii pe terenul unui fost CAP de lângă Ploieşti

Descoperire în Prahova. Cum erau înmormântaţi strămoşii dacilor, bărbaţii din civilizaţia Yamnaya VIDEO

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite