Stadionul pe care a jucat marele Dobrin va fi demolat şi înlocuit cu cel mai modern stadion din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stadionul din Piteşti pe care evoluează acasă echipa FC Argeş şi pe care Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români din istorie, a jucat sute de meciuri, va fi demolat în 2021, locul său urmând a fi luat de cea mai modernă arenă din România.

Inaugurat în 1964, stadionul a purtat succesiv numele „1 Mai” şi „Municipal”, iar din 2003, prin hotărâre a Consiliului Local, a primit numele lui Dobrin, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti din toate timpurile din ţara noastră, declarat de trei ori cel mai bun fotbalist al anului şi pe care marele Santiago Bernabeu a vrut în 1972 să îl transfere la Real Madrid pentru 2 milioane de dolari, o sumă colosală la acea vreme. Stadionul din Piteşti este singura arenă din România unde Real Madrid a fost dominată clar şi a încasat două goluri. Se întâmpla în toamna anului 1972 când FC Argeş, condusă de marele Dobrin, învingea cu 2-1 în turul II al Cupei Campionilor Europeni.

După cum precizează Cornel Ionică, primarul Piteştiului, „actuala construcţie este una foarte veche şi va fi demolată în întregime anul viitor. Va fi păstrată doar pista de atletism, cea mai modernă din ţară. Vor fi păstraţi de asemenea cei şase stâlpi de nocturnă. În locul actualului stadion va fi ridicată o arenă la cele mai înalte standarde europene, o arenă ce va fi cea mai modernă din România. Construcţia viitorului stadion va începe în toamna lui 2021, finalizarea fiind prevăzută pentru cel târziu vara lui 2023. Pe perioada lucrărilor, echipa FC Argeş îşi va disputa partidele de acasă pe stadionul de la Mioveni”.

Câte locuri va avea noul stadion

Studiul de fezabilitate a fost depus deja la Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care va suporta şi investiţia, în valoare de 49,5 milioane lei fără TVA. Viitorul va avea toate tribunele acoperite şi 15.234 locuri în total, dintre care 2048 locuri la tribuna 1 şi 4442 locuri la tribuna 2. Vor fi şi 76 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi şi 296 locuri pentru jurnalişti. Corpul administrativ de la tribuna 1 va avea 4 etaje, inclusiv zonă de testare antidoping.

Iată ce va include zona de la parter: zonă sportivi (patru vestiare de echipe, doua sali de recuperare, vestiare antrenori, arbitri, control antidoping etc.), sală de antrenament multifuncţională cu vestiare, recepţii, sală de conferinţă de presă. La etajul patru vor fi mai multe spaţii de cazare.

La viitorul stadion se vor putea juca şi meciuri internaţionale între echipe naţionale sau meciuri din cupele europene.

Actualul stadion are 56 de ani vechime

stadion actual nicolae dobrin

Actualul stadion, aflat în prezent în stare de degradare în multe zone, a fost construit după ce, în 1962, Dinamo Piteşti a promovat pentru prima dată în Divizia A, iar necesitatea unei noi arene, mai moderne, devenise un lucru normal. Echipa evolua pe terenul din Ştrand, construit în 1936, şi s-a considerat că merită, pentru Divizia A, un stadion nou. Primăria Piteşti şi Armata au început amenajarea gropii de lângă cimitir şi, după mai bine de un an de muncă intensă, stadionul a fost gata la începutul anului 1964. Noul stadion a fost numit „1 Mai”.

Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964, în faţa unui stadion arhiplin, cu un meci amical disputat între Dinamo Piteşti şi Spartak Sofia, încheiat cu 3-0 în favoarea alb-violeţilor. În continuarea manifestărilor prilejuite de prezentarea noii arene pe care Dinamo Piteşti (ce din 1968 poartă numele FC Argeş) urma să joace, piteştenii au mai disputat şi alte partide amicale în compania unor adversari redutabili, cum ar fi Bonsucceso Rio de Janeiro, scor 2-1, Lazio Roma, scor 2-1 şi Szeghed, scor 3-2.

Pe 25 mai 2008 a fost inaugurată instalaţia de nocturnă, care este compusă din şase stâlpi, unică în România.

Recordul de suporteri a fost stabilit în toamna anului 1979, când 28.000 de spectatori s-au înghesuit pentru a vedea meciul dintre FC Argeş şi Nottingham Forest din turul II al Cupei Campionilor Europeni.

Vă mai recomandăm:

Amintirile portarului care a jucat şi cu Dobrin, şi cu Hagi: „Dobrin era foarte imprevizibil, lui Hagi îi plăcea mai mult golul“

Cornel Penescu a ieşit din închisoare. Fostul patron al FC Argeş a fost eliberat condiţionat, însă îl mai paşte o condamnare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite