Cadavrele mai multor porci au zăcut trei zile la marginea unui drum din Argeş. Autorităţile îşi pasează vina

Cadavrele mai multor porci au zăcut trei zile la marginea unui drum din Argeş. Autorităţile îşi pasează vina

Porcii morţi au stat la marginea drumului trei zile Foto: Robertin Rusu

Cadavrele unei scroafe şi a mai multor purcei, găsite aruncate pe marginea unui drum judeţean din Argeş, au fost lăsate la voia întâmplării timp de trei zile deşi exista suspiciunea de pestă porcină, timp în care, pe lângă ele s-au perindat oameni şi animale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sesizarea făcută vineri de doi activişti de mediu privind existenţa unor hoituri de porci la marginea DJ 704D, în zona satului Lupueni, din comuna Băbana, a fost soluţionată de autorităţi abia luni după amiază, când cadavrele animalelor au fost, în sfârşit, îngropate.

Deşi a fost avansată ipoteza unui focar de pestă porcină, animalele au fost lăsate sub cerul liber trei nopţi la rând, într-o zonă în care ajung nu doar persoane, ci şi câini, vulpi şi mistreţi. Reprezentanţii Primăriei Băbana argumentează că instituţia a aşteptat implicarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Argeş.  

La rândul ei, conducerea DSVSA spune că a contactat Primăria Băbana pentru a clarifica cine se ocupă de ecarisarea teritoriului, care nu cade în sarcina Direcţiei, ci a autorităţii locale, dar că primarul a fost de negăsit şi că, între timp, a trimis echipe la faţa locului pentru recoltarea de probe. 

 Cadavrele mai multor porci aruncate la marginea unui drum din Argeş, îngropate după trei zile de bâjbâieli

"Colegii mei au fost acolo în weekend, au recoltat probe de la o parte dintre animale, deşi ecarisarea teritoriului cade în sarcina Primăriei, care are un contract cu o firmă specializată, au făcut o groapă, au îngropat o parte din cadavre, pentru că nu le-au putut aduna pe toate, unele fiind căzute în râpă. Abia luni după-amiază, cei de la Primărie au luat măsuri şi le-au îngropat pe celelalte", a declarat, pentru Adevărul, Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeş, mai îngrijorat, pe parcursul celor trei zile, de ancheta epidemiologică, dat fiind că nu s-a ştiut (şi încă nu se ştie) de unde provin cadavrele.

Astăzi au sosit şi rezultatele testelor făcute pe probele recoltate de la animalele moarte. „Din fericire, nu este vorba de pestă porcină, ci de o intoxicaţie", a precizat, marţi, Sorin Sorescu. Cadavrele mai multor porci aruncate la marginea unui drum din Argeş, îngropate după trei zile de bâjbâieli

"Întârzierea putea fi fatală în cazul în care pesta porcina era confirmată"

Faptul că pesta porcină africană nu a fost confirmată nu-i linişteşte însă pe activiştii de mediu, care condamnă tergiversarea rezolvării problemei. 

"Eu şi colega mea care locuieşte în zonă şi a sesizat problema, ca nişte cetăţeni normali care se revoltă şi la vederea unui Pet de plastic aruncat la marginea drumului în pădure, suntem revoltaţi de lentoarea cu care autorităţile au reuşit sa rezolve această problemă ce putea fi gravă, adică 3 zile. După ce a fost pasată între diverse instituţii, primăria, poliţia locală Băbana, DSVSA, stăruinţa colegei mele a dat roade şi în sfârşit problema a fost rezolvată cu o întârziere ce putea fi fatală în cazul în care pesta porcina era confirmată", a declarant pentru Adevărul, activistul de mediu, Robertin Rusu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările