Zile de coşmar în masivul Ceahlău. Alt turist a sfârşit pe munte, în urma unui groaznic accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima a decedat în urma unei leyiuni la cap. FOTO: Salvamont Neamţ
Victima a decedat în urma unei leyiuni la cap. FOTO: Salvamont Neamţ

În doar trei zile, doi turişti veniţi în judeţul Neamţ au decedat pe traseele montane, fapt ce repreyintă o nedorită premieră

Vacanţa plănuită în masivul Ceahlău s-a sfârşit tragic pentru un bărbat din Bistriţa-Năsăud, în vârstă de 40 de ani, care a murit din cauza leziunilor suferite într-un accident petrecut pe un drum forestier. 

Vineri, 24 iulie, ardeleanul, care făcea parte dintr-un grup de ciclişti, a ales ca itinerariu zona Martin - Curmătura La Scaune, drum care face legătura între staţiunea Durău şi comuna Cheile Bicazului. 

Accidentul s-a produs la Cota 1.400 metri. Biciclistul era echipat corespunzător, avea şi cască, dar, cel mai probabil, din cauza vitezei şi a terenului accidentat, a pierdut controlul bicicletei, iar contactul cu solul a suferit grave leziuni la cap. 

„Salvamont Neamţ a încheiat o intervenţie în Masivul Ceahlau, pe drumul forestier Martin - Curmătura

La Scaune, victima, un ciclist din Bistriţa, a pierdut controlul bicicletei, probabil din cauza vitezei şi a suferit un traumatism cranio cerebral foarte grav - fractură de bază de craniu. 

Din păcate, cu tot efortul depus nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate aproximativ 40 de minute. Trupul a fost coborăt în Durau, la Baza Salvamont de unde va fi preluat de Institutul de Medicină Legală. Condoleanţe familiei!“, se arată într-un comunicat al Salvamont Neamţ. 

Misiune pentru o ieşeancă ajunsă în stare de epuizare

Tot salvamontiştii au transportat până în zona La Scaune, un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă, care nu putea ajunge cu autosanitara la locul accidentului. Cadrele medicale nu au mai avut nimic de făcut în afară de constatarea decesului. Poliţiştii au deschis un dosar penal în cauză, pentru a stabili în ce împrejurări s-a produs nedoritul incident.

„Să ai două decese în masivul Ceahlău, în trei zile... Eu nu am văzut niciodată aşa ceva“, a declarat, pentru stirineamt.ro, Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

O altă intervenţie a salvatorilor montani din Ceahlău s-a consemnat pe data de 25 iulie, după lăsarea întunericului. Printr-un apel la 112 se solicita acordarea primului ajutor şi transportul unei victime în stare avansată de epuizare aflată în zona Piciorul Fântanelelor. 

Echipa de intervenţie a localizat turista de 29 de ani, din Iaşi, pe traseul ce trece pe la cabana Fântanele şi a transportat-o cu o targă până în staţiunea Durău. 

Primul deces din acest an din masiv a fost al unui băimărean de 60 de ani, care, împreună cu soţia, a decis să urce pe Ceahlău şi a ales pentru ascensiune cel mai greu traseu care să-i ducă pe creastă. 

Este vorba despre cel care pleacă din Durău la cascada Duruitoarea şi de aici la cabana Dochia, unul care la început pare lesne accesibil, dar care apoi devine din ce în ce mai dificil. Este posibil ca acest lucru să nu-l fi ştiut ardeleanul, care avea şi probleme cardiace. 

Când cei doi ajunseseră în zona cascadei Duruitoarea, din cauza efortului depus bărbatului i s-a făcut rău şi a căzut secerat la pământ. Intervenţia salvamontiştilor şi manevrele de resuscitare n-au avut efectul scontat.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Unul dintre cele mai „umblate” trasee montane din Bucegi, închis din cauza copacilor doborâţi de vânt

FOTO VIDEO Mărturia în exclusivitate a primilor turişti care i-au ajutat pe copiii căzuţi în prăpastia de pe Cozia: „N-ar fi avut nici o şansă. A fost un miracol”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite