Senatorul PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, unul dintre baronii locali care câştigă bani grei din afacerile cu statul

Senatorul PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, unul dintre baronii locali care câştigă bani grei din afacerile cu statul

Gavrilă Ghilea

Averea senatorului PDL Gavrilă Ghilea l-a trimis direct în primii 500 de bogaţi ai României, potrivit topului întocmit de revista Forbes.  Este un personaj controversat şi asta pentru că firma la care este acţionar majoritar are contracte bănoase cu statul.

Ştiri pe aceeaşi temă

La vârsta de 56 de ani, senatorul Gavrilă Ghilea deţine peste 4.000 de metri pătraţi de teren intravilan în Oradea, două case, două apartamente şi câteva depozite bancare. De profesie frezor, Gavrilă Ghilea a avut o evoluţie surprinzătoare, ajungând să aibă succes atât în politică, cât şi în afaceri. Ghilea este directorul general al firmei Construcţii Bihor, unde este şi acţionar majoritar cu 59%. Totodată, el deţine şi pachetul majoritar de la Oviserga Prest şi Carolina Const..

ANI îl acuză de fals în declaraţii

Prin firma Construcţii Bihor, Gavrilă Ghilea, cel care până anul trecut a ocupat funcţia de prefect al judeţului Bihor a avut relaţii de afaceri cu presupuşii săi adversari politici. A încheiat contracte cu Primăria Oradea condusă de liberalul Bolojan pentru realizarea utilităţilor în Parcul Industrial,  un contract de 4 milioane de euro, construcţia unei parcări supraetajată, contract în valoare de 4,5 mil. euro, precum şi un pod peste râul Crişul Repede.

Pe vremea când a fost prefect, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, după ce, în urma procedurilor de evaluare, a constatat că acesta  n-a menţionat în declaraţia de interese două contracte în valoare totală de peste 17 milioane de lei. Contractele fuseseră încheiate de către firma Construcţii Bihor cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (contract de lucrări locuinţe tineret la Marghita) şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor (anvelopare clădire bază). La vremea respectivă, Gavrilă Ghilea declara: „Contractele menţionate de ANI există în declaraţiile de interese. N-am niciun interes să ascund contracte ori să declar valori false ale acestora. Sunt doar acţionar la firmă, n-o conduc eu“,

Fan Audi, Nokia şi Omega

Prefectul de Bihor este fan Audi, iar printre maşinile pe care le conduce se numără un Audi A8, un A4, un A3 şi nu în ultimul rând un Q7. Ghilea susţine că timpul liber îl petrece cu familia, iar bucătăria tradiţională românească le bate pe toate celelalte din punctul său de vedere. Pune pe primul loc sărmăluţele şi mai apoi carnea de pui, urmată de păstrăv. În materie de telefonie mobilă, prefectul alege Nokia şi preferă Omega ca marcă de ceasuri.

Ocupat să facă bani Ghilea a terminat Facultatea de Marketing, Management, Informatică, Specializarea Marketing din cadrul Universităţii Vasile Goldiş “Arad” în 2003, iar în 2004 a absolvit un master în Administraţie Publică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: