Organele unui adolescent mort într-un accident rutier au salvat mai multe vieţi. „Aşa ar fi vrut şi el. Era sensibil, altruist, un suflet cald...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii unui adolescent ieşean mort într-un accident rutier petrecut pe o şosea din Bihor, alături de bunicii săi, au reuşit să treacă peste durerea imensă a pierderii unicului fiu şi au fost de acord să doneze organele băiatului, salvând astfel mai multe alte vieţi, inclusiv pe cea a unui tânăr de 17 ani din Germania.

Accidentul rutier s-a produs în dimineaţa de 3 august, când maşina în care se aflau Iancu Cristin Crăciun şi bunicii săi, în drum spre casă, după câteva zile petrecute în Băile Felix, a fost lovită frontal de o dubiţă al cărui şofer a adormit la volan din cauza oboselii. 

Şoferul autoutilitarei, un orădean în vârstă de 42 ani, prestează servicii de sonorizare la evenimente, iar înainte cu o noapte fusese într-o tabără din zonă, unde a avut loc o petrecere. În loc să rămână să se odihnească, a pornit spre casă, iar pe drum a adormit la volan, a pierdut controlul maşinii şi a ajuns cu ea pe contrasens, unde a izbit Matizul condus de bunicul lui Iancu. 

În urma impactului, ieşeanul în vârstă de 79 ani a murit pe loc,iar soţia sa, de 74 de ani, a murit câteva ore mai târziu la spital. Adolescentul, cu leziuni grave la cap şi torace, a fost dus imediat în sala de operaţie, pe Secţia de neurochirurgie.

Imagine indisponibilă

Din nefericire, după câteva zile în care a stat internat la Secţia de Terapie Intensivă, adolescentul a intrat în moarte cerebrală, iar medicii nu au reuşit să-l mai salveze. Părinţii săi au acceptat să doneze organele copilului lor, salvând alte vieţi.

„A fost o tragedie pentru părinţi. Era unicul lor copil, un copil cuminte, olimpic la matematică, foarte talentat la română. În ciuda durerii, ei au fost de acord să doneze organele băiatului"; a explicat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant Bihor. 

Corneea şi ficatul adolescentului au ajuns la pacienţi din Bucureşti, iar rinichii, la Cluj. Pentru că în România nu a fost găsit niciun pacient compatibil, inima băiatului bate acum în corpul unui tânăr în vârstă de 17 ani, din Germania. 

Imagine indisponibilă

"Agenţia Naţională de Transplant a oferit cordul Fundaţiei Eurotransplant, organizaţie non-profit internaţională în domeniul transplantului, cu care România are acord bilateral şi am oferit inima acestui copil unui tânăr în vârstă de 17 ani din Germania, care suferea de cardiopatie dilatativă în fază terminală. Dacă nu ar fi primit această inimă, ar fi murit. A fost un gest rar, al acestor părinţi, pentru care le mulţumim", a precizat coordonatoarea Programului de Transplant în Bihor. 

Pe 14 august, o echipă de medici din Berlin au venit la ora 4.00 dimineaţa la Oradea, au prelevat cordul, iar la ora 6.00 au plecat înapoi, pentru a face intervenţia chirurgicală la spitalul din Germania.

Corpul neînsufleţit al lui Iancu a ajuns acasă, la Iaşi, săptămâna trecută, fiind înmormântat sâmbătă, în prezenţa familiei, dar şi a sute de rude, prieteni şi colegi de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, unde ar fi început în această toamnă clasa a X-a la specializarea matematică - informatică. 

"Ştim că asta ar fi fost şi dorinţa lui Iancu. Era un copil altruist, avea un suflet cald, se gândea mereu cum poate să ajute pe alţii", a povestit, pentru Adevărul, şi tatăl adolescentului, Cristin Crăciun. 

Colegii şi profesorii copilului au postat pe Facebook în memoria lui un filmuleţ în care  îl descriu ca un adolescent frumos atât la suflet, cât şi la chip, inteligent, studios, de o profunzime interioară rar întâlnită la un elev de vârsta lui.

"Iancu avea un suflet cald, era sensibil, empatic şi altruist. Atent la trebuinţele celor din jur, îşi cerea scuze pentru greşelile celorlalţi, atunci când era cazul. Recunoscător, politicos şi foarte bine-crescut, se supăra deseori când regulile erau încălcate. Ambiţios şi pasionat de cunoaştere, cu o cultură generală uimitoare, îşi făcuse din perfecţiune un ideal firesc. Până într-o zi de vacanţă… Iancu, fie ca sufletul tău curat să se îndrepte spre lăcaşul luminii eterne! Drum lin către lumea îngerilor!", scrie în postare.

În filmuleţ, Iancu îi sfătuia pe tineri să fie întotdeauna ce vor ei să fie, nu ce vor alţii.

"Vreau să vă spun doar atât: Încercaţi să fiţi ce vreţi voi să fiţi, nu ce vrea lumea să fiţi", a spus tânărul în mesaj.

Transplantul de cord prelevat de la un pacient român, realizat la Berlin, nu este singurul. Un alt cord prelevat tot la Oradea, a fost oferit tot prin Eurotransplant, unui pacient din Zagreb. De asemenea, doi plămâni au ajuns la Viena. Şi în acest caz, prelevarea s-a făcut la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. 

Deşi România nu e membră Eurotransplant, Ministerul Sănătăţii a semnat un acord cu organizaţia astfel încât, dacă în ţară nu sunt găsiţi pacienţi compatibili, organele prelevate de la donatori sunt oferite pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare ale ţărilor membre. Acordul este unul de tip bilateral, ca atare şi pacienţii români pot primi organe prin acelaşi sistem.

Din Eurotransplant fac parte opt ţări: Austria, Belgia, Croaţia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda şi Slovenia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite