Fericirea derivată din răzbunare a fost măsurată de cercetători. Cât de tare ne bucură necazul altuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: SimonOnSports
Foto: SimonOnSports

Răzbunarea nu e creştinească dar e dulce, după cum arată studiile realizate de mai multe echipe de cercetători, care au demonstrat că „dulceaţea” răzbunării are legătură mai mult cu restabilirea simţului dreptăţii.

Unul dintre studii a fost realizat de cercetători de la Universitatea Philipps din Marburg coordonaţi de profesorul Mario Gollwitzer, care s-au folosit de 83 de studenţi ai Universităţii păcăliţi că au fost trataţi nedrept de colegi de-ai lor. 

Studenţii au scris câte un scurt eseu, după care li s-a spus că vor face schimb de eseuri cu un partener dintr-o altă încăpere, care le va evalua lucrarea, în realitate un personaj imaginar. Ulterior, tinerilor li s-a spus că au primit în mod nedrept o notă foarte mică, care va fi luată în considerare în calculul sumei care le va reveni la finalul studiului. 

Apoi, o parte din participanţii la studiu au fost invitaţi la o loterie, unde li s-a sugerat că partenerul lor de studiu a pierdut nişte bani, pentru a stabili dacă se bucură, sau nu, de necazul lor, altora li s-a dat şansa să aleagă dacă să îşi pedepsească partenerul sau nu pentru nota proastă pe care le-a dat-o, iar unor participanţi li s-a dat ocazia de a trimite partenerului imaginar un mesaj, la care au şi primit răspuns. 

Rezultatele? Atât studenţii care au aflat de faptul că partenerul lor a pierdut bani la loterie, cât şi cei care s-au răzbunat dând note proaste la rândul lor ori trimiţându-le mesaje, au fost satisfăcuţi, iar cei care au primit mesaje în care partenerii recunoşteau că au greşit se simţeau chiar mai bine,  demonstrând astfel că cei ofensaţi simt şi nevoia ca cei care au greşit faţă de ei să înţeleagă acest lucru.

Un studiu asemănător, publicat anul trecut în Journal of Personality and Social Psychology  este al profesorilor David S. Chester de la Virginia Commonwealth University şi C. Nathan DeWall, de la Universitatea Kentucky, şi a pornit de la aceeaşi idee ca şi Mario Gollwitzer. 

Cei doi au apelat la 154 de studenţi, pe care i-au pus să întocmească un eseu care urma a fi evaluat de pretinşi parteneri. După răspunsurile negative primite, studenţilor şi s-au dat câte o păpuşă woodoo, li s-a spus să-şi închipuie că e cel care le criticase eseu, şi să înfigă ace în păpuşă dacă vor să se răzbune.  

Unii nu au făcut-o, dar cei mai mulţi da, iar aceştia din urmă s-au simţit considerabil mai bine, ba chiar au arătat că le-a făcut plăcere să se răzbune. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite