UPDATE VIDEO FOTO Zeci de mii de euro şi "alte valute" găsite în birourile şi maşinile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Leuşeni şi Albiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vameşii corupţi ascundeau banii luaţi din şpăgi în plafonul Biroului Vamal Leuşeni FOTO CNA Republica Moldova
Vameşii corupţi ascundeau banii luaţi din şpăgi în plafonul Biroului Vamal Leuşeni FOTO CNA Republica Moldova

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au efectuat în marţi dimineaţă, în colaborare cu omologii din Republica Moldova, mai multe percheziţii într-un dosar de corupţie referitor la transportul de mărfuri peste frontiera de est.

UPDATE 17.30 Ofiţerii anticorupţie din Republica Moldova au prezentat un film realizat în timpul descinderilor din Vama Leuşeni (mai jos). În imagini se poate observa cum anchetatorii găsesc câteva sute de euro ascunşi în plafonul punctului vamal.

UPDATE 16.55 Declaraţia lui Eduard Harunjen, procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova: "Astăzi la ora 6.30 au început percheziţiile la biroul vamal Leuşeni şi, în acelaşi timp, colaboratorii din România au început percheziţiile la biroul vamal Albiţa. Au fost efectuate 27 de percheziţii în birourile punctului vamal Leuşeni şi 53 de percheziţii la domiciliile colaboratorilor vamali şi ai poliţiei de frontieră, care au fost documentaţi că au primit mijloace băneşti în euro, lei, roni şi aşa mai departe. O parte din bani au fost găsiţi în birouri, în automobilele vameşilor. E vorba de circa 100.000 de lei şi zeci de mii de euro şi dolari, la domiciliile persoanelor percheziţionate. Când ofiţerul sub acoperire ajungea cu marfa în vamă şi erau documentate actele de către colaboratorii vamali şi poliţiştii de frontieră, colaboratorii estorcau bani. Sumele figurau de la câteva zeci de euro până la câteva sute de euro, în funcţie de volumul şi importanţa mărfurilor transportate"

UPDATE 16.25 Potrivit avocatului Bogdan Tudor Ghoerghiţă, apărătorul a doi dintre vameşii reţinuţi azi dimineaţă, probatoriul s-a făcut de cel puţin un investigator sub acoperire. „În ceea ce-i priveşte pe clienţii mei, ei sunt acuzaţi de luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate. Încă nu am avut acces la dosar. Aşteptăm şi noi toate probele“, a declarat Gheorghiţă.

UPDATE, ora 15.25 Ancheta din cele două vămi a fost declanşată de procurorii anticorupţie din Republica Moldova pe data de 1 mai 2013, care au cerut sprijinul instituţiilor similare din România. Este prima anchetă comună de o asemenea amploare a instituţiilor anticorupţie din Republica Moldova şi România. Au fost efectuate 27 de percheziţii în oficii, birouri de lucru ale vămii Leuşeni şi 53 de percheziţii domiciliare la lucrătorilor vamali. În acest moment sunt reţinuţi pentru 24 de ore 16 vameşi şi 13 poliţişti de frontieră din Leuşeni.

image

Foto

Vama Albita politisti audieri

UPDATE, ora 13.40 Potrivit unor surse judiciare, infracţiunile care li se impută vameşilor şi poliţiştilor de frontieră ar fi de luare de mită şi trafic de influenţă. Printre învinuiţi se numără, au precizat aceleaşi surse, vameşii Lucian Lăcătuş şi Mihaela Ailenei. Primul dintre ei, controlor vamal superior la Vama Albiţa, ar mai fi cercetat într-un dosar al DIICOT Iaşi ce vizează traficul de alcool din spaţiul ex-sovietic în Uniunea Europeană. Ailenei este inspector vamal superior.

UPDATE, ora 13.00 La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui au fost aduşi 32 de angajaţi ai Vamei Albiţa, pentru audieri. Conform surselor ”Adevărul”, 19 persoane urmează să fie reţinute: 16 vameşi şi trei poliţişti de frontieră. Angajaţii de la Albiţa vor fi duşi, cel mai probabil, la DNA Iaşi, pentru continuarea audierilor.

UPDATE ora 12.00 23 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost puşi sub învinuire.

UPDATE ora 11.28 Traficul rutier în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa s-a reluat pentru autoturisme şi transportul de persoane, circulaţia fiind în continuare închisă pentru transportul de mărfuri. Practic, reluarea traficului în cea mai mare vamă de frontiera de est a României s-a făcut odată cu schimbul de tură la Poliţia de Frontieră. „Traficul a fost reluat pentru persoane fizice, însemnând turisme şi transport de călători. În schimb, deocamdată, traficul se menţine blocat pentru autocamioane, pe transport de mărfuri“, a declarat Vasile Cernat, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui.

UPDATE ora 11.24 Suspecţi vor fi aduşi la sediul Serviciului Teritorial DNA Iaşi pentru audieri. DNA a confirmat, pentru „Adevărul“, că toţi suspecţii sunt vameşi sau poliţişti de frontieră, însă cei mai mulţi fac parte din prima categorie.

UPDATE ora 10.52: Trei dube ale mascaţilor au plecat, în jurul orei 10.45, cu mai mulţi suspecţi din Vama Albiţa. Traficul în vama românească este în continuare blocat. 

Potrivit primelor informaţii oferite de către DNA, autorităţile române au descins de la primele ore ale dimineţii în locuinţele a 27 de persoane din judeţele Iaşi şi Vaslui. În acelaşi timp, Centrul Naţional de Anticorupţie derulează mai multe percheziţii în Republica Moldova.

Percheziţiile derulate de DNA, cu sprijinul de inspectoratelor de Jandarmi şi Poliţie au blocat marţi dimineaţă traficul rutier în zona Vămii Albiţa. 

În acest dosar au fost puse sub învinuire  23 de persoane din România, ce urmează a fi duse la sediul DNA pentru a da declaraţii.

În Republica Moldova, potrivit procurorului Eduard Harunjen, mai multe persoane au fost escortate la sediul Procuraturii Anticorupţie, pentru audieri. 

„Mai mult de 30 de percheziţii sunt desfăşurate în Moldova. Acestea au avut loc în birourile de serviciu ale Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal, la domicilii şi în automobilele vameşilor şi ale agenţilor rutieri. Asupra lor au fost depistate mai multe mijloace băneşti. În funcţie de calificare, aceştia ar putea fi pedepsiţi cu până la 7 ani de închisoare, amendă de până la 60.000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani“, a declarat Harunjen.

Acesta a mai arătat că dosarul a pornit de la o cauză penală ce privea un caz de extorcare, în timpul cercetărilor aflându-se că era o schemă bine pusă la punct. Vameşii se pare că ar fi perceput diferite taxe, între 50 şi 100 de euro, pentru coletele trimise din străinătate. În reţea, lucrătorii din România ar fi lucrat cu cei din Republica Moldova. 

Şeful Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova, Dorin Purice, a spus însă că e vorba despre cinci sau şase suspecţi de corupere pasivă, pentru faptul că ar fi permis trecerea ilegală de mărfuri pe ambele sensuri de trecere ale punctului vamal. „Anterior a fost făcut un schimb de informaţii între securitatea internă a Poliţiei de Frontieră şi Centrul Naţional Anticorupţie şi azi-dimineaţă au avut loc descinderi. Au fost percheziţii în birourile Poliţiei de Frontieră, dar şi la domiciliile unor colaboratori. Sunt planificate şi alte acţiuni de amploare, dar nu vă pot da date acum“, a precizat Purice.

Circulaţia în punctul vamal Leuşeni a fost reluată, după câteva ore, însă nu şi în vama românească de la Albiţa. „Activitatea punctului vamal Leuşeni este reluată. Sunt pregătiţi colaboratori de rezervă pentru ca cetăţenii să nu mai aştepte în vamă. Acum aşteaptă în jur de 10 automobile. Nu a fost un flux mare de mijloace de transport, dar Serviciul Vamal este pregătit pentru a face faţă“, a spus Alina Şargu, şeful serviciului de presă al Serviciului Vamal din Republica Moldova.

Vom reveni cu amănunte

Pe aceeaşi temă

Procesul şpăgilor de la vama Moraviţa începe după mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere

UPDATE Şeful Vămii Călăraşi, scos din casă de mascaţi. Ion Voicu, dus la birou pentru percheziţii

Motivare şoc în dosarul poliţiştilor „şpăgari”de la Albiţa. Citeşte cum judecătorul dinamitează dosarul

Contrabanda cu ţigări le dă bătăi de cap poliţiştilor din Caraş-Severin

Poliţist de frontieră de la Albiţa reclamat pentru mită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite