Rujeola loveşte în nord-estul ţării. Infecţioniştii de la Iaşi au organizat un pavilion numai cu cazuri de rujeolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Cele mai grave cazuri de rujeolă din judeţele Moldovei au ajuns în ultima săptămână la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi - centru de referinţă în specialitatea de boli infecţioase în regiunea de NE. Din cauza numărului crescut de pacienţi, medicii de la Infecţioase au organizat începând de marţi, 3 aprilie, un întreg pavilion pentru bolnavii cu rujeolă.

Potrivit ultimelor date furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în Moldova au fost diagnosticate, în ultima săptămână din martie, aproape 90 de cazuri noi de rujeolă, dintre care 11 la copii din judeţul Iaşi. Cele mai multe cazuri s-au diagnosticat în judeţul Bacău (57), urmat de Neamţ, cu 19 cazuri confirmate, şi de Vaslui şi Suceava, unde au fost depistate câte un caz.

Potrivit medicilor, pentru cele mai grave cazuri din judeţele Moldovei se solicită transferul la Iaşi. Printre pacienţi, majoritatea copii, se regăsesc şi adulţi, după cum au explicat infecţioniştii ieşeni. 

„A crescut foarte mult numărul de cazuri de rujeolă. Avem cazuri foarte multe, multe dintre ele sunt severe şi provin din judeţe precum Neamţ şi Bacău. Sunt cazuri complexe care necesită inclusiv intubare şi manevre de terapie intensivă. Vorbim despre copii, unii confirmaţi, unii diagnosticaţi clinic, şi despre câţiva adulţi cu suspiciune. Începând de astăzi (n.r. - marţi) am făcut un compartiment întreg doar cu cazuri de rujeolă“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Principala cauză a îmbolnăvirilor şi a numărului crescut de copii diagnosticaţi cu rujeolă este pusă de medici pe seama nevaccinării. „E un moment epidemic important pentru Moldova. Ne-a lăsat gripa, iar acum bântuie rujeola. Subliniez că sunt două boli care pot fi prevenite printr-un vaccin, ROR gratuit complet, iar anti-gripalul parţial gratuit. Pentru ambele categorii avem cheltuieli foarte mari şi riscuri foarte mari. Toate din cauză că nu se face vaccinul“, a mai menţionat Hurmuzache.

Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culoare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. La nivel naţional, de la debutul epidemiei de rujeolă, s-au diagnosticat peste 11.000 de cazuri şi s-au înregistrat 45 de decese.

Citeşte şi:

Atenţionare. 215 cazuri noi de rujeolă în numai o săptămână

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite