Pagube enorme estimate după incendiul la spitalul din Iaşi care funcţiona fără autorizaţie de la pompieri. Blocul operator a fost distrus în totalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Institutului de Boli Cardiovasculare a luat foc FOTO ISU Iaşi
Clădirea Institutului de Boli Cardiovasculare a luat foc FOTO ISU Iaşi

Incendiul care a izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a provocat daune consistente, inclusiv Blocul Operator al unităţii sanitare fiind distrus. Evenimentul a scos la iveală faptul că spitalul funcţiona fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu, susţin reprezentanţii ISU.

UPDATE 20.30 Pompierii ieşeni s-au deplasat din nou la spital deoarece etajul al şaselea al clădirii fumegă din nou. Se pare că focul s-ar fi reaprins, însă incendiu e de mică anvergură.

Un etaj al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi a ars în noaptea de marţi spre miercuri, 11 aprilie, în urma unui incendiu care a cuprins partea superioară a clădirii. A ars o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, în care erau depozitate obiecte de uz sanitar. Un singur angajat a ajuns la spital, din cauza unei intoxicaţii cu fum, însă acesta a fost externat în scurt timp.

Incendiul nu s-a propagat şi la nivelurile inferioare, unde erau internaţi pacienţii, însă, cantitatea de apă folosită pentru stingerea incendiului a provocat daune grave atât Institutului de Boli Cardiovasculare, cât şi Spitalului „C.I. Parhon“, care funcţionează în aceeaşi clădire. Toate intervenţiile chirurgicale şi investigaţiile programate pentru ieri au fost amânate.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au anunţat că incendiul a izbucnit în jurul orei 00.30, cuprinzând etajul 6 al clădirii situată în cartierul ieşean Copou. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, incendiul a izbucnit din cauza unei defecţiuni survenite la instalaţia electrică, în zona unde se afla amenajată staţia de sterilizare.  

Managerul spitalului, imposibil de găsit

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Investigaţia urmează a releva şi de ce Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu. Silvia Bolohan, din cadrul ISU Iaşi, a precizat că n-a fost identificat la nivelul instituţiei dosarul pentru autorizarea spitalului, deşi reprezentanţii acesteia aveau obligaţia de a-l depune încă din decembrie 2017. „Anul trecut, instituţia a primit un avertisment pentru funcţionare fără a deţine autorizare la incendiu. Conform legii, s-a prorogat termenul până la care instituţia a putut depune dosarul de autorizare până la finalul anului 2017, însă documentaţia nu a fost depusă“, a precizat Silvia Bolohan. Din acest motiv, cel mai probabil, spitalul urmează a primi o amendă, aşa cum prevede legea.

Institutul de Boli Cardiovascule din Iaşi este condus de chirurgul Grigore Tinică, care a fost de gardă chiar în noaptea în care a avut loc incendiul. În ciuda insistenţelor, Tinică nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesaje pentru a explica de ce unitatea pe care o conduce nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu. În schimb, „administraţia spitalului“ a transmis următorul punct de vedere: „În urma incendiului, institutul a suferit pagube materiale importante urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor“.

Explicaţii mai detaliate au oferit oficialii DSP. „Au fost inundate şi spaţiile destinate USTACC (Unitate de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici), fiind afectată parţial aparatura din dotare. A fost inundat ATI-ul aferent sălii de operaţii de la clinica de urologie şi dializă de la clinica de nefrologie a Spitalului Clinic «Dr. C.I. Parhon»“, au precizat oficialii DSP Iaşi. Conform conducerii DSP Iaşi, dr. Liviu Stafie, pagubele sunt încă în evaluare. „Din păcate, blocul operator al chirurgiei cardiovasculare este compromis, atât sala, cât şi o parte din aparate. Este o problemă foarte mare pentru că Iaşul este un centru regional din punct de vedere al chirurgiei cardiovasculare ăi nu va mai putea să ofere aceste servicii o bună perioadă de timp. S-a luat legătura de urgenţă cu doamna ministru şi, în urma evaluării pe care o va face astăzi la institut, profesorul Tinică va fi mâine la Ministerul Sănătăţii. Nu ştiu valoarea exactă a pagubelor, vorbim de sute de mii de euro, poate de milioane de euro. Vom şti exact după evaluările finale”, a explicat dr. Liviu Stafie, director DSP Iaşi.

Pacienţi în stare gravă, transferaţi la Bucureşti şi Târgu Mureş

Reprezentanţii ISU n-au putut preciza, în cursul zilei de ieri, de când spitalul ieşean funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi dacă anterior anului 2017 au mai fost aplicate şi alte sancţiuni pentru această neregulă.

Opt pacienţi în stare gravă, toţi intubaţi, fuseseră transportaţi la alte spitale din Iaşi până ieri la prânz, potrivit profesorului Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi. Unul dintre aceştia, un pacient bolnav de cancer, a murit, însă, potrivit medicilor, fără legătură cu transferul. Pacienţii din alte judeţe care urmau să ajungă la IBCV Iaşi pentru tratarea unor afecţiuni grave vor fi îndrumaţi către alte unităţi sanitare din ţară. „Pacienţii cu infarct acut şi cei cu posibilă urgenţă de chirurgie cardio-vasculară, cum ar fi infecţia de aortă, care trebuie operată de urgenţă, sunt transferaţi la Bucureşti şi la Târgu Mureş, în special pe cale aeriană“, a explicat Diana Cimpoeşu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite