Soluţii pentru a face rost de bani în sănătate: Spitalul de Urgenţă Deva închiriază spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii lucrează la construcţia liftului care va lega parterul de etajul unu al policlinicii.
Muncitorii lucrează la construcţia liftului care va lega parterul de etajul unu al policlinicii.

În momentul de faţă, policlinica din Deva se află încă în renovare. Lucrările de modernizare au la bază fonduri venite de la Uniunea Europeană. Pentru că această modalitate nu reprezintă singura soluţie prin s-a făcut rost de bani, o variantă mult mai inedită o reprezintă închirierea de spaţiu pentru diferite activităţi. În plus, ambulatoriul a fost dotat cu LCD-uri. De data aceasta nu mai e vorba de chirie.

Lucrările de modernizare a policlinicii din Deva se bazează pe bani europeni, adică pe o sumă de peste 3,7 milioane de lei.

Reparaţiile au început la finalul lui 2009, iar anul viitor ar trebui încheiate. Etajul unu este gata, în prezent se lucrează numai la parter şi la curtea interioară, unde urmează a fi montat un lift care va face legătura între cele două nivele. S-a pus gresie şi faianţă inclusiv în grupurile sanitare destinate bolnavilor şi s-au făcut toalete pentru persoanele cu handicap, lucru care lipsea până acum.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE!

Muncitorii lucrează la construcţia liftului care va lega parterul de etajul unu al policlinicii.

În plus, în clădire au început să apară monitoare LCD pe care pot fi urmărite clipuri informative sau publicitare. Patru se află la etaj, iar tot atâtea urmează să fie amplasate şi la parter. Printre muncitorii, zăreşti din când în când informaţii despre cum să contactezi Primăria Brad, Consiliul Judeţean sau reprezentanţii Apa Prod. Bineînţeles, nu lipsesc reclamele din domeniu, la diverse medicamente şi programe de profil.

Reprezentanţii unei firme din Oradea s-au arătat interesaţi să facă publicitate la noi în spital. Nu aveam de ce să nu fim de acord, nu am dat niciun ban pe LCD-uri. Mă gândesc că pe viitor poate vor fi vizionate şi programele locale de televiziune. În acest fel, pacientul care aşteaptă pe hol îşi va petrece altfel timpul”, a declarat directorul Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Silviu Didilescu.

Exceptând LCD-urile din policlină, mai există unul amplasat în holul central al spitalului. Ultimul urmează a fi montat la fişier. Potrivit reprezentanţilor Belmar Media, firma căreia îi aparţin LCD-urile, 30 la sută din timpul zilnic de funcţionare al acestora este dedicat reclamelor la diferite programe de sănătate şi societăţi medicale, diferenţa de 70 la sută fiind acoperită de informaţii de interes local pentru hunedoreni.

Am ales să amplasăm LCD-uri în saloanele de aşteptare pentru că avem multe firme de profil care vor să fie promovate în acest mediu. Potrivit contractului de colaborare încheiat cu spitalul, LCD-urile vor sta pe holuri aproximativ cinci ani”, a declarat Robert Caliţa, responsabil marketing Belmar Media.

CLICK PE POZE PENTRU ALTĂ FOTOGALERIE!

Aşa arată etajul unu după renovare.

Surse alternative

Şi pentru că fondurile europene şi parteneriatele nu reprezintă singura soluţie pentru finanţare, o variantă mult mai inedită o reprezintă închirierea de spaţiu pentru şedinţe, conferinţe şi automate de cafea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru standul cu fructe şi dulciuri de la intrarea în spital.

Firma care administrează chioşcul cu diferite produse alimentare plăteşte o chirie lunară de 100 de euro şi achită utilităţile”, a adăugat directorul spitalului, Silviu Didilescu.

Chiria este valabilă şi pentru cele cinci-şase automate de cafea. De data aceasta, preţul este redus la jumătate.  Situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte sala de şedinţe. Spaţiul este închiriat lunar pentru diferite conferinţe ale Asociaţiei Medicilor de Familie, pentru cursuri de asistenţi şi baby-sitteri.

Deşi nu este vorba despre o sumă imensă de bani, cele câteva sute de euro pe care spitalul le câştigă lunar din chirii sunt considerate venituri proprii, jumătate dintre ele rămânând spitalului, iar diferenţa fiind distribuită Consiliului Judeţean, instituţie de care unitatea medicală aparţine.

Aer condiţionat pe cont propriu
O altă problemă cu care spitalul se confruntă în această perioadă este cea a aparatelor de aer condiţionat. Din cauza lipsei banilor, doar bolnavii din anumite saloane se bucură de acest beneficiu. „Acolo unde este aer condiţionat există datorită sponsorilor. Cele mai «bogate» secţii la acest capitol sunt cele în care medicii care le conduc au făcut rost de sponsorizări pe cont propriu. Tot ce am făcut noi, ca şi conducere, a fost să montăm nişte siguranţe pentru a preveni eventuale incidente”, a mai spus directorul Silviu Didilescu. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite