Marele secret al Episcopiei Devei şi Hunedoarei: un credincios a donat o sumă impresionantă pentru cea mai importantă achiziţie din istoria ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Episcopia Devei şi Hunedoarei aduce, în premieră, lămuriri asupra unui fapt mai puţin cunoscut: reprezentanţii instituţiei susţin că un credincios a donat o sumă importantă Episcopiei Devei şi Hunedoarei pentru achiziţia imobilelor de pe Strada Andrei Şaguna, din Deva, care au fost restaurate şi transformate în sediul administrativ şi reşedinţa episcopală.

Episcopia Devei şi Hunedoarei aduce lămuriri asupra modului în care a ajuns în posesia imobilelor ce au fost transformate, în ultimii ani, în sediul administrativ şi în reşedinţa episcopală. Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei au precizat că instituţia nu a achiziţionat imobilele prin fonduri de la Consiliul Judeţean Hunedoara sau de la alte instituţii publice,  acest lucru nefiind legal.

„Atât clădirea Sediului Administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei cât şi imobilul care urmează a deservi drept Reşedinţă Episcopală, (ambele situate pe strada Andrei Şaguna din Deva), au fost achiziţionate cu sprijinul unui credincios din afara judeţului Hunedoara, care a donat Episcopiei Devei şi Hunedoarei întreaga sumă pentru cumpărarea celor două imobile aflate în vecinătatea Catedralei Episcopale”, a u informat reprezentanţii instituţiei.

Episcopia nu a precizat numele donatorului şi nici valoarea donaţiei sale, însă imobilele şi terenurile din zona centrului istoric al municipiului erau estimate la acea vreme la sute de mii de euro. Clădirile achiziţionate Episcopia Devei datau de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi au fost folosite ca spaţii de locuit, dar, după 1990, şi ca sediu şi depozit al societăţii comerciale. Identitatea credinciosului nu a fost făcută publică până în prezent, întrucât acesta a dorit să rămână în anonimat.

Episcopia Devei şi Hunedoarei a luat fiinţă în toamna anului 2009. În septembrie 2010, când administraţia locală din Deva a emis certificatele de urbanism necesare investiţiilor de „Consolidare fundaţie şi structură la nivelul demisolului pentru Centrul Eparhial administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei” şi pentru „Restructurare funcţională, extindere şi amenajare pod pentru Centrul eparhial administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei”, instituţia îşi declara sediul în satul Săcărâmb.

Ajutor consistent de la Consiliul Judeţean Hunedoara

Din 2010 până în 2014, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în baza solicitărilor de acordare a finanţărilor nerambursabile, aproape 7.000.000 de lei. Fondurile au fost utilizate în principal pentru lucrările la noul sediu administrativ.

Astfel, în anul 2010, prin hotărârea nr. 111/2010, Consiliul Judeţean Hunedoara aproba acordarea a 1.200.000 de lei finanţare nerambursabilă Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În 2011, prin hotărârea nr. 66/2011, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat acordarea a 650.000 de lei ca finanţare nerambursabilă Episcopiei Devei şi Hunedoarei. În anul 2012, a fost alocată suma de 1.000.000 de lei pentru consolidarea, extinderea şi recompartimentarea centrului administrativ. În anul 2013, prin hotărârea nr. 95/2013, Episcopia Devei şi Hunedoarei primea o finanţare nerambursabilă de la Consiliul Judeţean Hunedoara, în cuantum de 2.000.000 de lei, pentru amenajarea sediului administrativ. În 2014, Episcopia Devei şi Hunedoarei primea prin hotătârea 62/2014 suma de 2.000.000 lei, pentru continuarea lucărilor la sediul administrativ.

Sediul administrativ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost sfinţit în luna noiembrie a anului 2014, în cadrul unui ceremonial la care a participat Patriarhul Daniel. În 2015 şi 2016, Episcopia nu s-a mai aflat pe lista unităţilor de cult care au solicitat finanţări nerambursabile.


Vă recomandăm şi:

FOTO Patriarhul Daniel a fost întâmpinat cu garda de onoare în Deva, unde au fost aduse şi moaştele Brâncovenilor

Peste 1.000 de pelerini au venit la Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae din Deva, unde vineri au fost aduse moaştele Brâncovenilor. Racla a fost întâmpinată de Patriarhul Daniel, care a ajuns pentru a doua oară în ultimii cinci ani, într-o vizită canonică la Deva.

Cea mai veche biserică ortodoxă din Hunedoara e revendicată de greco - catolici. Vor urma alte 150 de procese

Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Hunedoara este revendicată de greco-catolici. Imobilul face obiectul unui proces între reprezentanţii Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică şi Parohia ortodoxă care o administrează. Pe lista revenidicărilor pe care le vor face greco catolicii în viitorul apropiat vor fi alte circa 150 de biserici din judeţul Hunedoara.

FOTO Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică medievală

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII. În lăcaşul de cult nu se mai ţin slujbe şi poate fi vizitată doar ca muzeu.

FOTO Biserica Densuş, monumentul fascinant al Ţării Haţegului, din vecinătatea Mănăstirii Prislop

Mai puţin cunoscută decât Mănăstirea Prislop, dar aflată la doar 20 de kilometri de ea, Biserica Densuş se dezvăluie turiştilor ca un loc fascinant, într-un decor de poveste. Biserica din piatră este una dintre cele mai vechi din ţară. A fost construită pe ruinele unui templu păgân, din vremea dacilor, iar sfinţii pictaţi pe pereţii ei au ochii scoşi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite