Hunedoara: Americanii din anii ’30 erau fanii lui Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metalurgia, legendele de vitejie ale dacilor şi tragediile din mine au făcut cunoscută Hunedoara cititorilor americani.

În existenţa de peste 150 de ani a celui mai citit cotidian din Statele Unite ale Americii, The New York Times, zece articole i-au fost dedicate Hunedoarei. Cel mai vechi dintre ele a apărut cu exact 75 de ani în urmă, la data de 24 iunie. A fost scris de un corespondent special al ziarului şi se numeşte „Capitala Daciei, descoperită în apropierea Grădiştei”.

Prima parte a textului este următoarea: „Sarmisegetuza, capitala Regatului Dacia, a fost localizată după mai mulţi ani de căutări. Românii sunt foarte interesaţi de descoperirea oraşului legendar al regelui Decebal, viteazul adversar al împăratului Traian, deoarece, în ciuda faptului că după înfrângerea lui Decebal, populaţia a fost împrăştiată în regiunile Dunării şi coloniştii romani s-au stabilit în ceea ce este acum România, românii îi consideră pe daci drept strămoşii lor”. Textul se găseşte în arhiva electronică a publicaţiei new-yorkeze şi poate fi citit integral pentru preţul de aproximativ patru dolari.

Hunedoara, vestită pentru uzine şi oţelării

În primii ani de comunism, articolele din paginile ziarului The New York Times înfăţişau Hunedoara ca pe o regiune a cărbunelui şi a fierului, care se dezvolta furtunos, un loc unde ţara îşi punea în aplicare planurile cincinale, şi unde se bănuia că se producea armament.

În anii 1960 au urmat o serie de reportaje în care Hunedoara a fost prezentată drept cel mai important centru al metalurgiei din România, care a fost vizitat în 1962 chiar de către conducătorul URSS, Nikita Hruşciov. „Regimul a fost înăsprit şi preţurile sunt mari, dar creşterea nivelului de trai câştigă speranţe”, au scris redactorii cotidianului american într-un articol publicat în 1959.

Ţinut al  tragediilor

În epoca regimului comunist sub Ceauşescu, doar dezastrele miniere au mai amintit cititorilor americani de regiunea Hunedoarei. Primul dintre cele amintite de cotidianul new-yorkez a fost în 1965, în Valea Jiului. Atunci o explozie în subteran s-a soldat cu 41 de victime şi 16 răniţi. Cel de-al doilea, din 1971, petrecut la minele de fier din zona Hunedoarei, a făcut 51 de morţi şi 88 de răniţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite