FOTO Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara: şapte destinaţii de vis pentru turişti

FOTO Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara: şapte destinaţii de vis pentru turişti

Parcul Naţional Retezat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Parcul Naţional Retezat, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, văile din Ţara Haţegului, Mănăstirea Prislop sau Castelul Corvinilor fac din Hunedoara, într-unul dintre cele mai atractive zone din punct de vedere turistic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara. Cele şapte locuri pentru care Hunedoara poate fi considerat unul dintre cele mai ofertante judeţe la capitolul turism sunt: Parcul Naţional Retezat, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop, Ţara Haţegului, Ţinutul Pădurenilor, Lacul Cinci;.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Parcul Naţional Retezat

Parcul Naţional Retezat ocupă aproape 40.000 de hectare şi cuprinde cele mai spectaculoase lacuri glaciare din ţară. Dintre cele peste 50 de „lacrimi” ale Retezatului, cele mai atractive sunt Tăul dintre Brazi, considerat unul dintre locurile misterioase ale Retezatului, Lacul Zănoaga, cel mai adânc, Tăul Porţii, situat la cea mai mare altitudine, Bucura, cel mai întins lac glaciar. O zonă aparte în Retezat este Poiana Pelegii, locul de camping din inima munţilor de unde turiştii pornesc pe potecile care duc spre lacurile glaciare sau spre vârfurile înalte din Masivul Retezat. O altă atracţie turistică spectaculoasă a Parcului Naţional Retezat este Lacul Gura Apelor, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Europa.
 

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor a devenit în ultimii ani o destinaţie de top a turiştilor străini care ajung în Transilvania. Cetatea lui Iancu de Hunedoara este veche de şase secole şi impresionează prin arhitectura gotică şi renascentistă în care a fost construită, dar şi prin poveştile fascinante care circulă pe seama ei.
 

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop, veche de la sfârşitul secolului XIV, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj religios, datorită faptului că aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca. Cei care ajung la Prislop sunt întâmpinaţi nu doar de atmosfera liniştită a mănăstirii dar şi de peisajul impresionant al dealurilor care o înconjoară.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dac distrusă de romani în urma războaielor de la începutul secolului II, impresionează prin aşezarea sa pe Dealul Grădiştii înconjurat de păduri seculare, dar şi prin numeroasele temple şi sanctuare care compuneau vechea incintă sacră. În jurul fostului oraşului antic, pe vârfuri de munte, pot fi vizitate cetăţile dacice de la Costeşti, Blidaru şi Luncani, toate incluse în patrimoniul UNESCO, deci recunoscute ca obiective culturale de interes mondial.
 

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Ţara Haţegului

În Ţara Haţegului şi pe Valea Streiului din vecinătatea acestui ţinut se găsesc cele mai vechi biserici de piatră din Transilvania (Densuş, Strei, Sântămărie Orlea, Streisângerogiu), vechile castelele ale cnezilor şi grofilor, dar şi ruinele oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ţara Haţegului a fost locul celor mai crunte bătălii între daci şi romani, între armatele lui Iancu de Hunedoara şi oştile otomane, iar în istorie, ţinutul de la poalele Retezatului a fost considerat un adevărat „colţ de rai” pentru frumuseţea peisajelor. Şi nu în ultimul rând, în Ţara Haţegului au fost descoperite rămăşiţele „dinozaurilor pitici”.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Lacul Cinciş

Lacul Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor 1960, în Valea Cincişului şi a Cernei, în apropiere de municipiul Hunedoara. Timp de mai multe decenii, Lacul Cinciş a fost sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Hunedoara. A fost, totodată, un loc de relaxare favorit al hunedorenilor. În prezent, chiar dacă zona de agrement de pe malurile apei s-a restrâns din cauza construcţiilor private, Cinciş rămâne una dintre atracţiile principale din judeţul Hunedoara.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Hunedoara – Ţinutul Pădurenilor

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii şi Topliţa şi 40 de sate de munte. Este un loc pitoresc al Hunedoarei, pe care turiştii îl vizitează pentru a trăi experienţa întoarcerii în trecut, dar şi pentru peisajele impresionante. Cei mai mulţi dintre localnici stau în case vechi de peste 100 de ani, din lemn, iar de sărbători poartă straie populare specifice zonei, tradiţiile vechi fiind încă păstrate în originalitatea lor.

Alte locuri care fac din Hunedoara o „mină de aur” pentru turism sunt Cetatea Devei, Valea Geoagiului, unde se află băile termale şi aşezarea antică Germisare, Ţara Zarandului cu o istorie bogată a aurului, Valea Jiului şi staţiunile ei, Munţii Parâng, cei mai înalţi ai Hunedoarei.


Vă recomandăm şi:

Secretele construcţiei Barajului Gura Apelor, din Retezat. Mii de mineri au săpat 11 ani în munte pentru a salva ţara de la cel mai mare dezastru din istorie

Barajul Gura Apelor din Masivul Retezat a fost construit în anii 1970 – 1980, fiind la acea vreme unul dintre cele mai mari din Europa. Dacă lacul de acumulare nu ar fi existat, potrivit specialiştilor, efectele celei mai puternice viituri petrecute în Retezat, soldată cu moartea a 14 oameni, ar fi fost inimaginabil mai dezastruoase.

Lacurile glaciare: minunile albastre din Parcul Naţional Retezat

Peste 50 de lacuri glaciare împodobesc, ca nişte mărgele strălucitoare, Masivul Retezat. Sunt atracţiile principale ale Parcului Naţional Retezat care datorită lor a primit numele de "tărâmul fermecat cu ochi albaştri".

FOTO Blestemul dintre ruinele cetăţii lui Jules Verne, de la poalele Retezatului

Cetatea Colţ, din comuna hunedoreană Râu de Mori, care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“ a devenit un monument aproape interzis turiştilor. Cei care ajung la poalele ei găsesc cu greu drumul spre cetate şi trebuie să fie cu ochii în patru din cauza viperelor şi a zidurilor şubrede.

FOTO Poiana Pelegii, locul din inima Retezatului unde ajungi cu maşina

Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara, este punctul final al singurului drum care îi aduce pe turişti cu maşina în Parcul Naţional Retezat. Este un loc de vis, din care pornesc cele mai spectaculoase trasee pe munte, printre care şi cel spre lacul glaciar Bucura.


 

Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 1
 • Mormântul părintelui Arsenie Boca. Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 
 • Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă.  ADEVĂRUL.
 • Castelul Corvinilor. Ilustrare grafică. 
 • Lacul Bucura, Retezat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Lacul Gura Apelor, Retezat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Poiana Pelegii, Retezat. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Sarmizegetusa Regia. FOTO Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Aşezare din zona cetăţii dacice Piatra Roşie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Biserica Densuş, din Ţara Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Biserica veche de pe Valea Streiului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Retezatul, văzut din Ţara Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Ţara Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Ţara Haţegului. FOTO Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 
 • Lacul Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL. 
 • Lacul Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 • Lacul Cinciş. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL .
 • Munţii Poiana Ruscăi, Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Lunca Cernii.  Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
 • Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ţara Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările