VIDEO Imagini oribile pe Dunăre. Porci morţi plutind pe fluviu, la Galaţi şi Brăila, în plină criză a pestei porcine

VIDEO Imagini oribile pe Dunăre. Porci morţi plutind pe fluviu, la Galaţi şi Brăila, în plină criză a pestei porcine

Cadavre de porci pe Dunărea la Galaţi şi Brăila FOTO Facebook

Oamenii au sesizat autorităţile cu privire la situaţie şi au atras atenţia că pot fi cadavrele unor porci morţi din cauza pestei africane. Locuitorii din Galaţi şi Brăila spun că apa contaminată cu virusul letal poate ajunge pe toate câmpurile cultivate din zonă, prin sistemul de irigaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

În contextul alarmant al epidemiei de pestă porcină africană, în ultimele zile mai mulţi locuitori ai oraşelor Galaţi şi Brăila au filmat şi au fotografiat cadavrele unor porci care plutesc pe Dunăre. 

Unul dintre materialele video, realizat pe 31 iulie, a fost postat pe Facebook de brăileanul  Mirel Leoca, pe 4 august. Acesta a surprins imaginile terifiante nu departe de zona de trecere cu bacul peste Dunăre, dintre Brăila şi Măcin (Tulcea).

Realmente şocat, cameramanul amator nu-şi poate reprima câteva înjurături aspre la adresa autorităţilor, amintindu-le că hoitul pluteşte pe apa de unde este alimentat oraşul.

Chiar dacă Mirel Leoca este liniştit de o serie de comentatori, care punctează că apa din fluviu devine potabilă după un proces laborios de filtrare şi tratare, deci nu există vreun risc, un alt internaut atrage atenţia că la irigaţii apa ajunge pe câmp, în culturile cu legume mai ales, fără să fie tratată în vreun fel, deci dacă animalul mort are vreo boală periculoasă, aceasta se va răspândi peste tot.

„Aşa ne omoară ăştia. Subtil. Cu boli aruncate în grădinile de zarvaturi, cu legi strâmbe, cu dispreţ faţă de oamenii de rând”, a comentat acesta din urmă, pe nume Liviu.

Duminică, 5 august, a fost rândul oraşului Galaţi să se confrunte cu hoiturile de porci care veneau pe Dunăre. Primele fotografii pe această temă au fost puse pe Facebook de Vali Porumb, apoi de Andrei RomeoBurada.

Mai mult decât atât, la scurt timp au apărut comentarii cum că ar fi vorba de mai multe cadavre. „În decurs de două ore de la Brăila spre Galaţi au trecut patru. Partea nasoală e că sunt focar de infecţii. Când treceau, mirosea 5 minute a hoit în toată pădurea”, a scris Tiberiu Tancu, din Galaţi.

Evident, au fost destui cei care au pus sub semnul întrebării calitatea apei potabile care are ca sursă apa din Dunăre. „Aşa nu se mai împrăştie pesta? Ăla nu pune oamenii în pericol? Galaţiul este alimentat cu apă din Dunăre, deci?”, comentat, printre mulţi alţii, Costel Stoica.

Totuşi, după cum precizează compania de utilităţi Apă Canal SA Galaţi, se pare că nu există vreun risc de contaminare prin intermediu apei potabile care are ca sursă Dunărea, dat fiind că staţiile de tratare îşi fac foarte bine treaba, lucru confirmat de buletinele de analiză.

În ceea ce priveşte autorităţile sanitar-veterinare, acestea au fost sesizate de cetăţeni cu privire la cadavrele plutitoare de porci, au ridicat cadavrele pentru analize şi ecarisare, dar deocamdată nu a fost emis niciun punct de vedere oficial. 

În lipsa unor precizări oficiale, unii dintre gălăţeni şi brăileni speculează pe internet că ar putea fi vorba despre porci bolnavi de pestă, care au fost ucişi şi parţial incineraţi în Insula Mare a Brăilei, apoi au fost aruncaţi în apă de oameni cu mintea pusă pe rău.

Alţii sunt de părere, însă, că ar fi vorba de animale care nu au legătură cu epidemia, ci sunt purtate de curenţi de la inundaţiile din zona de nord a Moldovei sau de pe Olt.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările