Urmaşul lui Ioan Slavici este profesor. A înfiinţat o universitate şi un liceu, cu numele marelui prozator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Slavici şi studenţii săi FOTO arhiva personală
Titus Slavici şi studenţii săi FOTO arhiva personală

Titus Slavici este stră-strănepotul lui Ioan Slavici şi este profesor universitar, coordonator de doctorate şi un antreprenor de succes. A reuşit să ducă mai departe numele marelui prozator prin instituţiile de învăţământ private pe care le-a creat, dar şi prin hotelurile înfiinţate.

Titus Slavici, stră-strănepotul lui Ioan Slavici, s-a născut în localitatea Buhuşi, judeţul Bacău, dar sufletul i-a fost mereu în comuna Şiria, lângă Arad, de unde provine şi marele prozator. I-a plăcut dintotdeauna învăţătura, iar în clasa a XII-a a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Fizică. 

După absolvirea şcolii gimnaziale şi a liceului, a urmat cursurile Universităţii Politehnica din Timişoara, iar în 1994 şi-a luat doctoratul în inginerie industrială. În 2006 a obţinut al doilea doctorat la Universitatea de Vest, în finanţe. A parcurs toate treptele universitare, fiind asistent, lector şi profesor universitar la Politehnica din Timişoara, unde predă mai multe discipline la graniţa dintre mecanică, calculatoare şi ştiinţe economice. Este vorba de calculatoare aplicate în conducerea proceselor şi administrarea afacerilor în inginerie industrială. 

Din luna septembrie a anului 2000 este profesor universitar şi la Universitatea „Ioan Slavici”, instituţie de învăţământ superior pe care a fondat-o în acelaşi an. În 2014 şi-a susţinut teza de abilitare, care îi conferă dreptul de conduce lucrări de doctorat în inginerie industrială şi management în spaţiul comunitar european. Este adeptul predării clasice, cu creta la tablă, dar pandemia a schimbat multe paradigme şi crede că nu vom mai reveni niciodată la ce a fost înainte. ”Este vorba în primul rând de o economie serioasă de resurse. Nu are sens să aduni sute de IT-işti într-o clădire, când ei îşi pot face treaba foarte bine de acasă”, exemplifică Titus Slavici.

O copilărie marcată de sărăcie

A avut o copilărie marcată de privaţiuni, dar sărăcia l-a întărit. ”Ţin minte şi acum că am crescut alături de mama într-o cameră cu teracotă. Am prins ultimii ani de comunism, dar pot spune că regimul a încurajat în anumite limite valorile şi cred că a creat nişte ierarhii mai juste şi mai corecte decât cele de acum”, crede urmaşul marelui prozator. Ne mărturiseşte că nu a avut de suferit în comunism, chiar dacă tatăl său a fost legionar, iar bunicul fusese declarat chiabur. 

Ţine să remarce că regimul comunist şi-a arătat limitele când nu a permis o concurenţă liberă pe piaţă, ce a şi condus în final la prăbuşirea sistemului centralizat pe care fusese construit. A vizitat aproape toată lumea şi a predat în cadrul unor schimburi de experienţă în 1994 la Universitatea din Tel Aviv (Israel) şi în 2015 la Universitatea din Philadelphia (SUA).

Şi-a riscat averea ca să îşi îndeplinească visul

Inteligenţa nativă şi pasiunea pentru carte l-a adus în postura ca astăzi să fie profesor universitar la Politehnica din Timişoara şi coordonator de doctorate, dar şi să înfiinţeze două instituţii de învăţământ private: Universitatatea ”Ioan Slavici” şi un liceu cu acelaşi nume. 

”A fost o oportunitate şi parcă şi o dorinţă, dar şi un risc. Aveam o susţinere financiară din afacerile pe care le aveam şi mi-am realizat astfel un vis: să am propria universitate şi liceu”, explică Titus Slavici. Nu i-a fost deloc uşor. Dacă în primii ani după Revoluţie învăţământul privat era doar o afacere, o fabrică de diplome, acum acesta este în directă concurenţă cu cel de stat şi se susţine extrem de greu, mai ales după izbucnirea pandemiei. 

Titus Slavici FOTO arhiva personala 4

FOTO arhiva personală

Dascălul obţine banii necesari pentru ca cele două instituţii de învăţământ private să meargă mai departe prin proiecte europene, de unde vin mult mai mulţi bani decât din taxele studenţilor. La Universitatea ”Ioan Slavici” se înscriu aproximativ 300 de tineri în fiecare an, iar Titus Slavici recunoaşte că există permanent presiunea ca studenţii să obţină note bune ca să poată fi colectate taxele de şcolarizare, dar ţine să puncteze că instituţia de învăţământ este mai conectată la realităţile de pe piaţa muncii din România decât universităţile de stat. 

”Sunt şi acum uimit de prăpastia uriaşă dintre taxele de şcolarizare din Statele Unite şi cele din Europa şi România. Pentru un an universitar taxele nu scad în SUA sub 35.000 de dolari, o sumă exorbitantă, pe care mulţi nu şi-o permit. Părinţii iau decizia dacă se merită sau nu să economisească o viaţă întreagă bani ca să îşi dea copiii la facultate”, face o comparaţie profesorul între sistemul american şi cel din România în special.

Antreprenor de succes

A dezvoltat şi un lanţ de hoteluri pentru tineret în Timişoara şi Arad, cu preţuri accesibile tuturor, numite după romanul şi nuvela scriitorului Ioan Slavici: „Mara” şi „Moara cu noroc”. ”În onoarea distinsului meu stră-străbunic, am considerat că este de datoria mea să denumesc aceste două instituţii de învăţământ după numele său. De asemenea, în memoria lucrărilor lui Ioan Slavici, cum este nuvela ”Moara cu noroc” şi romanul ”Mara”, au dat numele unor hoteluri din lanţul meu hotelier din Timişoara şi Arad”, explică Titus Slavici. 

Titus Slavici FOTO arhiva personala 4

FOTO arhiva personală

Puţini dascăli au reuşit de-a lungul anilor să îmbine cu succes formaţia de profesor cu cea de antreprenor, iar Titus Slavici a făcut-o şi ne spune şi de ce. ”M-am gândit ca în acest mod să fiu un model pentru studenţi nu numai pe plan teoretic, ci şi pe cel practic. Pe lângă o universitate şi un liceu privat, precum şi un lanţ hotelier, pentru ingineri am creat şi un parc industrial la Cenei, unde am recuperat un CAP dintre miile distruse de capitalismul sălbatic”, explică profesorul universitar.

Parc industrial pe ruinele unui fost CAP

Astfel, o parte din grajduri le-a transformat în hale industriale, iar cu fonduri europene a înfiinţat acolo fabrici unde produce peleţi şi bricheţi. Chiar a extins conceptul de parc industrial, iar o altă parte din clădirile fostului CAP le-a transformat într-o agropensiune, care are şi o bază sportivă pentru studenţi, salvând astfel ce mai rămăsese în picioare din perioada de dinainte de Revoluţie.  

Prin tot ceea ce predă şi prin afacerile pe care le-a dezvoltat de-a lungul anilor doreşte ca tinerii care îi trec prin mână să vadă că este posibil să îşi realizeze visele şi nu doar să se angajeze la stat pe un post sigur şi un salariu mulţumitor.

Titus Slavici FOTO arhiva personala 6

FOTO arhiva personală

”Ceea ce îmi doresc este să fiu un exemplu nu numai prin ceea ce predau, ci şi prin ceea ce am creat şi rămâne în urma mea. Permanent le insuflu studenţilor ideea de antreprenoriat, să pornească de la subiectele de licenţă şi doctorat şi să le convertească în produse vandabile, care să creeze noi entităţi economice şi locuri de muncă”, este moştenirea pe care Titus Slavici vrea să o lase studenţilor săi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Profesorul de istorie care face minuni într-o şcoală de la sat. Ce fac unii elevi ai săi ca să nu piardă orele

Învăţătoarea din Mureş care a schimbat o comunitate. „I-am învăţat pe copiii de la sat cum să scoată bani de la bancomat şi să îşi deschidă cont la bancă“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite