FOTO Românii care trăiesc ca în Evul Mediu: fără apă şi căldură, printre moloz şi excremente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Mihaela şi soţul său, Ojoc Florin Foto: Valentin Trufaşu
Şerban Mihaela şi soţul său, Ojoc Florin Foto: Valentin Trufaşu

Şerban Mihaela şi Ojoc Florin sunt două dintre cele zece suflete care locuiesc într-un bloc care stă să cadă din Bădălan, în condiţii greu de imaginat: fără geamuri la ferestre, cu igrasie în casă, fără căldură şi apă potabilă. Coşmarul acestora a început în urmă cu doi ani, când reprezentanţii Agrogal, societate în proprietatea căreia se află blocurile din zonă, au venit cu jandarmii ca să îi evacueze.

O mână de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat pentru secolul XXI în Bădălan, în apropierea vamei de la Giurgiuleşti, la câţiva kilometri de Galaţi. Coşmarul locatarilor din aşa numitul bloc al legumicultorilor a început în urmă cu doi ani, când mai mulţi angajaţi de la Agrogal, societatea în proprietatea căreia au intrat imobilele din zonă, ar fi evacuat cu jandarmii o parte dintre familiile care locuiau într-unul din aceste imobile.

”Locuiesc în acest bloc de când m-am născut. Au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca să ne dea afară din apartamente”, ne-a declarat  Ojoc Florin (36 de ani), unul dintre locatarii din blocul groazei.

În 1992, Primăria Galaţi a vândut terenul pe care sunt construite imobilele către Agrogal, o societate cu profil agricol, care exploatează mai multe terenuri agricole în zonă. Locatarii susţin că firma agricolă încasa chiriile de la oameni, dar nu le elibera şi chitanţe, pentru ca aceştia să nu poată face dovada că sunt chiriaşi în imobil. ”Ne dădeau chitanţe pe care scria aviz de însoţire a mărfii. Oamenii au semnat, ce să facă. Altor persoane li s-a permis să stea în bloc fără contracte de închiriere, fără nimic. Ei încasau banii, dar nu ştiu unde se duceau”, spune Şerban Mihaela (43 de ani), soţia lui Ojoc Florin.

Chiriaşii plăteau cam 300 de lei pe lună, indiferent câte persoane locuiau într-un apartament. În urmă cu câţiva ani, Agrogal i-a dat în judecată pe toţi locatarii din bloc, cerând evacuarea acestora. Oamenii susţin că s-a ajuns şi la situaţii extreme, după ce au acceptat în 1992 să predea la Agrogal contractele de închiriere pentru reînnoire. ”Nu le-au mai dat înapoi, iar dacă voiai să îţi refaci cartea de identitate, ca să dau un exemplu, trebuia să ceri de la ei o adeverinţă, prin care îşi dădeau acordul să îşi faci actul pe adresa unde locuiai. De multe ori, erai la bunul lor plac, pentru că refuzau să îţi dea această adeverinţă”, ne explică Şerban Mihaela.

”I-au dat termen să dispară în jumătate de oră”

În 2017 şi 2018, reprezentanţii Agrogal ar fi venit cu jandarmii şi le-ar fi cerut oamenilor să plece din bloc, fără să ţină cont că mulţi aveau contracte de închiriere valabile, susţin locatarii. ”Au dat oamenii afară în stradă. Cumnatului meu i-au dat termen să dispară în jumătate de oră. Nu a avut unde să se ducă şi l-a primit soacra mea la ea în casă, pentru că altfel ar fi rămas pe drumuri. Locatarii daţi afară atunci au fost obligaţi nu numai să plece, dar să şi scoată toate îmbunătăţirile pe care le-au făcut la apartamente. Am ajuns mai rău ca pe timpul războiului, pentru că atunci le mai dădea măcar o cană de apă”, spune Ojoc Florin.

blocul groazei Galati 9

Aşa arată acum blocul din Bădălan FOTO Valentin Trufaşu

Aşa s-a ajuns ca uşile şi ferestrele de la locuinţe să fie smulse, chiar şi uşa de la intrarea în bloc, dar şi gresia şi faianţa din apartamente, iar acum imobilul arată mai rău decât după bombardament. Şerban Mihaela şi Ojoc Florin au doi copii, unul dintre aceştia suferind de hipoacuzie neurosenzorială bilaterală acută. Din cauza condiţiilor inimaginabile în care stau în prezent, copii locuiesc în altă parte, altfel în câteva zile ar ajunge la spital din cauza frigului, a lipsei apei potabile şi a mizeriei de nedescris.

S-ar muta în Galaţi, dar nu au primit deocamdată o locuinţă socială, iar bani pentru a sta cu chirie nu au, pentru că muncesc cu ziua.

Trăiesc cu groaza că vor muri de frig

O bătrână care locuieşte din 1960 în imobil a ajuns să stea la nişte vecini care şi-au făcut milă de ea. ”Mi-au aruncat lucrurile afară şi m-au lăsat să mor”, ne-a declarat femeia cu lacrimi în ochi. Ce a fost odinioară un bloc, a ajuns acum o dărăpănătură care arată ca după bombardament. Uşile de la majoritatea apartamentelor, ca şi ferestrele, au fost smulse, iar în imobil este o mizerie inimaginabilă.

La tot pasul dai peste moloz, haine şi excremente de animale, iar mirosul înţepător îţi mută nasul din loc. Locatarii nu au niciun magazin alimentar în zonă şi nici apă potabilă. Apă Canal trimitea o cisternă cu apă până recent, dar şi aceasta a încetat să mai vină de câteva luni.

blocul groazei Galati 11

O bătrână a fost dată afară din casa unde  a locuit 58 de ani FOTO Valentin Trufaşu

”Noi trimiteam cisterna cu apă, pentru că locatarii au făcut o cerere în acest sens la Primăria Galaţi, iar aceştia ni s-au adresat nouă. Am constatat însă că, la un moment dat, nu mai ieşea nimeni ca să primească apa, aşa că nu am mai trimis cisterna. Dacă se vor adresa cu o nouă cerere la Primărie, noi vom trimite din nou cisterna”, ne-a declarat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal, furnizorul de apă rece din Galaţi.

Am discutat şi cu reprezentanţii Arhiepiscopiei ”Dunării de Jos”, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei, preotul Rareş Bucur, ne-a declarat că va fi trimis un asistent social la blocul groazei pentru a discuta cu locatarii şi a vedea cum îi pot ajuta. Cel mai grav este că oamenii nu au deloc căldură şi cum temperaturile continuă să scadă, mulţi se tem că vor muri de frig în această iarnă.

Am încercat mai multe zile să îi contactăm pe reprezentanţii Agrogal pentru a-şi exprima un punct de vedere în legătură cu situaţia locatarilor din imobilul din Bădălan, dar acest lucru nu a fost posibil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite