Cea mai nouă şi mai controversată limbă de circulaţie mondială este  în vizor, miercuri, la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Casa Cuza din Galaţi. FOTO C. Crângan
Muzeul Casa Cuza din Galaţi. FOTO C. Crângan

Evenimentul are loc la Casa Cuza Vodă şi îl are în prim-plan pe cercetătorul Doru Neagu, care va susţine o conferinţă despre  „Esperantism, presă şi cenzură în România interbelică”. Accesul publicului este liber.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt, vă invită, miercuri, 18 mai 2016, de la ora 11,00, la conferinţa cu tema „Esperantism, presă şi cenzură în România interbelică”, susţinută de Doru Neagu.

„În România, începuturile proiectului esperantist se leagă de numele industriaşului gălăţean Heinrich Fischer, care, în 1904, fondează, la Galaţi, un grup esperantist şi începe să ţină cursuri de esperanto. În secolul care a urmat, viziunea unificatoare de care ţine proiectul esperanto a luat forme tot mai concrete, chiar dacă, sub aspect lingvistic, câteva limbi naturale au reuşit să se impună ca limbi internaţionale, oarecum în detrimentul mult mai logicei şi mai facilei limbi esperanto”, spune despre fenomen cercetătorul ştiinţific dr. Ovidiu Nedu. 

Proiectul limbii esperanto, iniţiat în Polonia, acum 156 de ani, de către Ludovic Lazar Zamenhof, este una dintre cele mai îndrăzneţe, dar şi mai controversate forme pe care le-a luat viziunea globalistă asupra lumii.

Văzută ca o „lingua franca” universală, esperanto nu a avut totuşi succesul scontat, chiar dacă viziunea globalistă de care ţine s-a concretizat şi se concretizează tot mai mult la nivel politic, economic, cultural.

În esenţă, limba esperanto este o limbă artificială sau de laborator, o limbă creată de om întocmai ca un puzzle al comunicării. Vocabularul de bază al limbii esperanto este latin, iar limba  presupune doar 16 reguli gramaticale care însă trebuie respectate cu stricteţe.

Este o limbă utilizată pe scară largă în Asia (China, Japonia, India), inclusiv la nivel instituţional, dar şi în sport, însă foarte mulţi lingvişti cred că folosirea ei este nocivă pentru comunităţile care ţin la păstrarea identităţii naţionale.

Evenimentul este dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor şi se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite