Asteroidul care trecut aproape de Pământ a fost fotografiat la Observatorul Astronomic din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile cu corpul ceresc, având un diametru de 400 de metri, care, în cazul ciocnirii sale cu Terra ar fi provocat un cataclism, au fost transmise în Statele Unite ale Americii, la Minor Planet Center, de la Universitatea Harward.

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a fotografiat, în seara de 9 noiembrie 2011, asteroidul botezat „2005 YU55", care a trecut în apropiere de Pământ, momentul maxim al acestei apropieri având loc la ora 13:28, ora României, când asteroidul s-a aflat la 324.600 km de Terra.

Forţa sa gravitaţională a asteroidului nu a avut niciun efect vizibil asupra planetei noastre. Acesta se află într-o orbită care îl aduce în mod constant în apropiere de Terra, Venus şi Marte.

Evenimentul din 9 noiembrie 2011 a constituit cea mai apropiată trecere a asteroidului pe lângă Pământ, din ultimii 200 de ani.

Observaţiile şi fotografiile asupra asteroidului au fost realizate în cadrul Observatorului Astronomic din Galaţi cu ajutorul telescopului şi a unei camere speciale ataşate la acesta.

Muzeograful Ovidiu Tercu împreună cu Alexandru Dumitru, membru al Astroclubului „Călin Popovici", au monitorizat şi fotografiat traiectoria asteroidului în 17 cadre, toate observaţiile fiind raportate la Minor Planet Center din Harvard, USA.

„Pentru Observatorul Astronomic Galaţi, trecerea acestui asteroid pe lângă Pământ a fost o oportunitate profesională şi am reuşit să-l fotografiem în 17 poziţii din traiectoria lui. Cea mai recentă trecere pe lângă Terra a unui asteroid de dimensiuni comparabile a avut loc în 1976, însă atunci oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice asteroidul înainte de eveniment", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu.

Asteroidul 2005 YU55, are un diametru de 400 de metri şi a fost descoperit pe 28 decembrie 2005 cu ajutorul telescopului Spacewatch al Universității din Arizona, în cadrul Laboratorului Planetar și Selenar din Tucson, SUA.

Observatorul Astronomic Galaţi face parte şi din reteaua EURONEAR care se ocupă cu observarea şi monitorizarea asteroizilor care orbitează în apropierea Pământului.

Următoarea „întâlnire" a planetei noastre cu un asteroid gigant va avea loc în 2028.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite