Proiectul de aprobare a PUZ-ului pentru blocul şefului Ocolului Silvic Focşani, plin de date eronate. Petiţia locatarilor din zonă, neluată în seamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta zona dacă proiectul va fi aprobat
Aşa va arăta zona dacă proiectul va fi aprobat

Firma lui Cristian Ionuţ Duţă vrea să construiască într-o zonă cu verdeaţă din Focşani o clădire  pentru spaţii comerciale, birouri şi locuinţe.

Aleşii locali focşăneni vor fi consultaţi în şedinţa de joi, 16 mai, în legătură cu două aspecte care ţin de construcţia pe care şeful Ocolului Silvic Focşani, Ionuţ Cristian Duţă, vrea să o ridice în proximitatea fostului Tribunal Vrancea.

Un aspect vizează aprobarea consultării şi informării publicului privind documentaţia PUZ şi a doua problemă se referă la aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea imobilului de 4 etaje pe care Duţă vrea să-l construiască.

Ambele articole ale proiectului sunt prezentate în mapa aleşilor locali, care vor decide ce se va întâmpla mai departe. Din studiul acestor documente, reiese că cei care au întocmit raportul au comis o serie de greşeli, nu ştim dacă intenţionat, dar suficient cât să îi inducă în eroare pe cei care au decizia în mână.

Spunem asta pentru aleşii care citesc cu atenţie documentele supuse dezbaterii, pentru că în general mulţi nu o fac deloc, limitându-se doar la a fi de acord sau nu la tot ceea ce li se bagă în faţă. În primul rând, se arată că pentru viitoarea construcţie, care va avea subsol, parter şi patru etaje s-a cerut certificat de urbanism pe 13 septembrie 2017.

Din verificarea site-ului Primăriei Focşani reiese că pe într-adevăr pe 13 septembrie 2017 s-a emis certificat de urbanism pentru o construcţie cu regim de parter şi cinci etaj, ceea ce nu este acelaşi lucru.

puz focsani
puz focsani

Noi ştim că la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, for care decide ce se întâmplă cu construcţiile din apropierea monumentelor, proiectul a fost aprobat doar după ce proprietarul a renunţat la un etaj. În acelaşi timp însă, i s-a permis beneficiarului includerea în proiect a subsolului, ceea ce este în avantajul pentru şefului Ocolului Silvic. Totuşi, nu s-a ţinut cont că toate construcţiile din zonă au regim de maxim trei etaje.

O altă greşeală strecurată “voit” sau din eroare în proiect face referire la termenul de consultare a publicului cu privire la viitoarea construcţie. În documentele de la mapă aleşii sunt informaţi că termenul limită de consultare a fost 23 martie 2019, când de fapt Primăria Focşani, pe site-ul propriu, a anunţat că actul normativ în cauză a fost afişat pe pagina web pe 9 aprilie, perioada de depunere a propunerilor, sugestiilor şi opiniilor din partea celor interesaţi fiind între 11 şi 24 aprilie 2019.

puz

Mai mult decât atât, aleşii sunt informaţi, în mod eronat, că nu au fost înregistrate niciun fel de opinii, recomandări sau observaţii din partea persoanelor interesate. În realitate, atât locuitorii din zonă, nemulţumiţi de proiect, au depus pe data de 24 aprilie (deci în termen) o petiţie prin care îşi arată dezacordul cu privire la mutilarea spaţiului verde de lângă blocurile lor, dar şi că noua construcţie obturează complet faţa blocurilor în care locuiesc.

puz focsani

O petiţie în sensul celor arătate mai sus a depus şi USR, pe 23 aprilie, tot la Primăria Focşani, dar până la ora redactării articolului nu s-a obosit nimeni din partea municipalităţii să ofere un răspuns.

De asemenea, în documente se arată că proprietarul a montat două panouri în zona care va fi afectată, pentru informarea cetăţenilor din zonă, panouri care nu au fost văzute vreodată de nimeni, lucru invocat de locatari în petiţie.

Reamintim că aleşii locali au fost convocaţi joi, 16 mai, în şedinţă extraordinară, pentru aprobarea mai multor proiecte de hotărâre, printre care şi acesta, iniţiat de primarul Cristi Misăilă.

Nu cunoaştem motive pentru care primarul s-a grăbit să introducă acest proiect într-o şedinţă extraordinară, pentru că practica ne arată că astfel de subiecte se discută în şedinţe ordinare. Pentru a trece în forma actuală, proiectul are nevoie de 11 voturi din partea aleşilor, adică majoritate simplă.

În urmă cu patru ani şi jumătate, un proiect aproape similar a fost respins de consilierii locali de atunci, de la toate partidele politice, astfel că nu a mai fost pus în operă iar spaţiul verde a rămas şi astăzi intact, ceea ce ar fi de preferat să se întâmple şi cu acest proiect care a născut multe discuţii.

Cristian Ionuţ Duţă, şedul ocolului Silvic Focşani,  nu se află la prima experienţă de dezvoltator imobiliar.

Acesta “va planta” în acest an, tot pe un spaţiu verde, un bloc cu 9 etaje în Focşani, pe strada Cuza Vodă Nr. 63. Terenul are o suprafaţă de aproape 2.100 mp şi acum doi ani s-a aflat şi în atenţia Primăriei Focşani, care a vrut să-l cumpere pentru amenajarea unui sens giratoriu, la intersecţia cu strada Mărăşeşti.

Potrivit şefului Ocolului Silvic Focşani, Primăria s-a retras din licitaţie atunci, deşi reprezentanţii municipalităţii ne-au precizat că terenul a fost pierdut pentru câţiva bănuţi.

teren duta
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite