Fotografie inedită din anul 1920, cu focşăneni sărbătorind Ziua Muncii în Crângul Petreşti

Fotografie inedită din anul 1920, cu focşăneni sărbătorind Ziua Muncii în Crângul Petreşti

Fotografie din 1920, din Crângul Petreşti

În arhivele Muzeului de Istorie se află o fotografie datată 1 mai 1920, realizată în zi de sărbătoare, la Crângul Petreşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Crângul Petreşti a reprezentat dintotdeauna, mai puţin astăzi, din păcate, un loc de refugiu pentru focşăneni de a petrece în zile de sărbătoare într-un cadru natural plăcut. O făceau înaintaşii noştri şi în urmă cu un secol.

O fotografie aflată în arhivele Muzeului de Istorie şi preluată de site-ul www.focsaniulvechi.ro ne arată cum sărbătoreau oamenii muncii ziua de 1 Mai 1920, în straie de sărbătoare.

Se pare că cei aflaţi în fotografie făceau parte dintr-un grup politic socialist, în colţul din stânga fotografiei fiind prezentat ziarul „Socialismul”.

95 de ani mai târziu, de 1 Mai,  în Crângul Petreşti nimic nu mai amintea de sărbătorile de odinioară, pădurea fiind dezolant de pustie, amatorii de distracţie în aer liber preferând se pare alte destinaţii, mai exotice. Este drept, nici conducătorii urbei nu s-au preocupat să facă ceva în acest sens, nu în sensul organizării de "paranghelii", ci a organizării unor locuri de picnic pentru familiile care ar fi dorit să petreacă Ziua Muncii.

Ziua Internaţională a Muncii a fost decretată în anul 1889, de Congresul Internaţionalei Socialiste, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, iar în ţara noastră a fost sărbătorită pentru prima dată de mişcarea socialistă în anul 1890.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: