Regele Mihai, în vizită la Hitler: „Ridica tonul până la urlet, ca un sălbatic. Voia să impresioneze cu orice preţ şi o lua razna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai în 1939 FOTO AP
Regele Mihai în 1939 FOTO AP

În anul 1941, Regele Mihai, însoţit de mama sa, Elena, a fost în vizită la Hitler. Fuhrerul i-a lăsat o impresie foarte proastă moştenitorului tronului României. Cu această ocazie, tegina-mamă a observat şi psihopatia neamţului: aceea de a mângâia blănuri noi.

În iarna anului 1941, Regele Mihai şi Regina-mamă Elena au fost atraşi într-o cursă ca să-l întâlnească pe Hitler. Cum s-au petrecut lucrurile aflăm din volumul „Mihai I al României. Regele şi ţara“, semnat de Ivor Porter. 
 

În octombrie, regina Elena I-a spus lui Mihai Antonescu că i-ar plăcea să facă o vizită la Florenţa. Ministrul de Externe a acceptat imediat şi, spre marea ei surpriză, i-a sugerat că Regele ar trebui s-o însoţească. Guvernul a aranjat, împotriva voinţei lor, să călătorească prin Germania şi nu prin Ungaria şi, în ultima clipă, când nu mai puteau refuza, au primit invitaţia de a dejuna în compania Fuhrerului.
 

Nu era pentru prima dată când un reprezentant al Casei Regale din România l-a vizitat pe Hitler într-un cadru neprotocolar. În urmă cu un an, regina Elena şi sora ei l-au vizitat pe Hitler.
 

Iniţiativa acestei întâlniri aparţinea ministrului de Externe al României, care, dorind să profite de entuziasmul provocat de căderea Odesei, a crezut că va putea smulge Germaniei o promisiune privind retrocedarea Ardealului de Nord după război. Dar Hitler nu avea de gând să facă nicio concesie României.
 

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă încordată. În vreme ce Regina, care vorbea fluent germana, încerca să întreţină conversaţia, Hitler s-a arătat distant faţă de tânărul suveran. Mihai nu putea uita remarca pe care acesta o făcuse cu un an înainte, când a spus Reginei-mamă că este prea tânăr şi că ar trebui să fie ghidat de Antonescu. 

„Vorbea mult şi agitat“
 

„Nu puteai să ai o conversaţie normală cu Hitler, nici la nivelul simplei politeţi. Când ajungea la un subiect care interesa, vedeai că ochii încep să-i sticlească, vorbea mult, agitat… În timpul mesei, a venit un ofiţer care i-a comunicat nu ştiu ce lucru minunat s-a întâmplat pe front, la care el n-a avut nicio reacţie. Probabil că ofiţerul a intrat în sală conform unei indicaţii de regie. Pe neaşteptate, a lovit cu palma în masă şi a spus că el garantează că Statele Unite nu vor intra în război niciodată.

A perorat. La început impresia a fost penibilă. Obligat să ascult, a sfârşit prin a impresiona – n-am spus şi în mod plăcut. Ridica tonul până la urlet, ca un sălbatic. Nu ştiu cum se comporta în discuţiile particulare: în cele oficiale vroia să impresioneze cu orice preţ  - şi atunci o lua razna, făcea abstracţie de cei de faţă, parcă se adresa unei mulţimi. Dacă erai mai atent, îţi dădeai seama că vorbeşte cu patimă despre lucrurile pe care le puteai citi în orice jurnal nazist“. Aceasta este impresia pe care Hitler a lăsat-o Regelui Mihai. 
 

Despre întâlnirea celor doi a povestit şi Manfred von Killinger, unul dintre cei doi miniştri ai Reichului la Bucureşti. Mărturiile sunt inserate în dosarul „Problema 23 August“, aflat în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea rhivelor Securităţii, care conţine 17 volume.

hitler

Hitler FOTO History.com

Ce au mâncat gazdele şi invitaţii

În gara Wilhelmstrasse, Mihai şi Elena au fost primiţi de comandantul militar Hermann Goring, însoţit de o mică suită. La prânzul intim din apartamentul Cancelarului de la Reich, Hitler şi Regina au mâncat crudităţi vegetale, în vreme ce Goring a oferit lui Mihai regimul său, oferindu-i hălci de biftecuri la grătar. În timpul mesei s-au purtat discuţii pe teme politice şi de război, Hitler expunând musafirilor săi situaţia războiului din Est. Regele s-a ferit să se angajeze în discuţii militare şi politice, întrucât Antonescu i-a spus să se abţină pentru a nu face vreo gafă.
 

Despre armata română, partea germană a spus că „soldaţii se dovedeau demni de frumoasele tradiţii militare ale ţării lor şi la înălţimea rolului eu însemnat în acest război“. La plecare, Hitler, zâmbăreţ şi destul de manierat, i-a condus până la ieşire pe Mihai şi Elena, întrebându-i de durata şederii lor la Florenţa şi strângându-le amabil mâinile.
 

Psihopatia lui Hitler
 

Elenei nu i-a scăpat însă din vedere un amănunt, un detaliu care dezvăluia psihopatia lui Hitler de care a suferit: aceea de mângâia blănuri noi. Ea venise îmbrăcată într-o blană scumpă şi frumoasă. O lăsase la intrare şi când i s-a făcut frig, a cerut să i se aducă blana. La vederea ei, povestesc martorii, ochii tiranului s-au luminat, iar după masă nu s-a putut abţine şi a pipăit cu degetele haina Elenei.

Vă mai recomandăm:

Mihail Moruzov, spionul cu trei clase şi omul lui Carol al II-lea, care a înfiinţat primul Serviciu Secret din România

Casa de Hohenzollern-Sigmaringen şi Regii României

Istoria conflictelor dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzoller

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite