Musulmanii încep Postul din Luna Sfântă Ramazan. Perioada semnifică începutul revelării Coranului

Musulmanii încep Postul din Luna Sfântă Ramazan. Perioada semnifică începutul revelării Coranului

Musulmani rugându-se la moscheea din Constanţa Foto arhivă

Comunitatea musulmană din România începe miercuri, 16 mai, Postul din Luna Sfântă Ramazan, ce semnifică începutul revelării Coranului cel Sfânt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului cel Sfânt, consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610. Revelaţia a durat 23 de ani. 

Cum trec musulmanii Postul

Învăţăturile islamice impun ca de la începerea Postului, timp de 30 de zile, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina - 'Iftar', pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - 'Sahur', este luată în familie.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele’, încep dimineaţa, cu citirea Coranului Cel Sfânt, de catre imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba, teraavih’, cu participarea bărbaţilor cât şi a femeilor din comunitate.

Postul în Luna Sfântă Ramazan nu înseamnă doar abstinenţa fizică ci şi cea spirituală. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează şi bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ţine ulterior. În această lună, considerată a iertării şi a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament, specific perceptelor islamului. Religia islamică stabileşte postul ca un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă.

Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătuşaţi.

Învăţătura musulmană spune: „Aceste zile sunt luna Ramazan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept şi Îndreptar [Al-Furqan]. Şi oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o ţină ca Post“ - Sura Bakara 185; „O, voi cei care credeţi, vi s-a scris vouă Postul, aşa cum le-a fost prescris şi celor dinaintea voastră, poate veţi fi dreptcredincioşi“ - Sura Bakara 183;  „În Luna Ramazan, se deschid Porţile Raiului, se închid Porţile Iadului, iar Şeytan ( Satana) este legat în lanţuri“ - Muslim, Sıyam 2 (1079).

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 10/11 iunie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed(Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite, adică se înfăptuiesc.

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, face o urare către credincioşi: „Această Lună Sfântă Ramazan să umple sufletele cu adorarea lui Allah, să ne întoarcă către Creator şi să ne fie acceptată căinţa de păcate! Fie ca Postul să nu ne fie în zadar şi să fie primit de către Allah! RAMAZAN FERICIT! RAMAZAN AYINIZ QAYIRLI BOLSIN! RAMAZAN AYI HAYIRLI VE MÜBAREK OLSUN ŞEHR-U RAMADAN MUBARAK!“

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Cele mai frumoase moschei şi geamii din Dobrogea. Unde se roagă musulmanii în postul Ramazanului

 

citeste totul despre: