Una dintre cele mai cumplite boli rare care macină astăzi omenirea chinuia şi dinozaurii acum 66 de milioane de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosilla unui pui de hadrosaur le-a dat indicii importante cercetătorilor. FOTO: Wikipedia.org
Fosilla unui pui de hadrosaur le-a dat indicii importante cercetătorilor. FOTO: Wikipedia.org

O echipă de cercetători de la Universitatea Tel Aviv a făcut o descoperire surprinzătoare, după ce a cercetat fosila unui dinozaur. Analizele de laborator au relevat că animalul suferea de o afecţiune rară care poate să afecteze în zilele noastre în special copiii.

Fosila unui tânăr hadrosaur, un erbivor care a trăit în urmă cu mai multe zeci de milioane de ani, le-a rezervat o surpriză de proporţii oamenilor de ştiinţă. Descoperite în Alberta, Canada, rămăşiţele creaturii le-au revelat cercetătorilor israelieni o serie de informaţii preţioase. Nu se ştie cu exactitate ce ar fi putut omorî dinozaurul, dar autorii studiului au descoperit o serie de leziuni surprinzătoare atunci când i-au cercetat amănunţit coada, notează Science Alert.

În urma analizei a 11 segmente ale oaselor cozii, israelienii au observat mai multe nerguli. Practic, din cele 11 bucăţi de vertebre de coadă recuperate, opt au prezentat diferite afecţiuni patologice, unele având „leziuni neobişnuite”, niciodată până acum întâlnite la dinozauri.

O enigmă descifrată 

Acum, după mai multe milioane de ani de la moartea hadrosaurului, natura afecţiunii sale ciudate a putut fi în sfârşit diagnosticată. „Am observat cavităţi mari în două dintre segmentele vertebrelor”, a explicat Hila May, şefa laboratorului de la Bioistorie şi medicină evoluţionistă de la Universitatea din Tel Aviv.

„Erau foarte asemănătoare cu cavităţile produse de tumorile asociate cu histiocitoza celulară Langerhans (LCH), o boală rară care există şi astăzi la om”, a adăugat aceasta. Într-un nou studiu, o echipă internaţională de cercetători a folosit scanarea micro-CT pentru a investiga aceste cavităţi misterioase. 

Analiza a confirmat suspiciunile lor, indicând faptul că această formă rară de cancer există pe Pământ de cel puţin 66 de milioane de ani, când s-a încheiat epoca Cretacicului târziu. Pentru asta, cecertătorii au comparat vertebrele cu scheletele a doi oameni care au avut o tumoare benignă cunoscută ca histiocitoză celulară Langerhans (LCH), o boală rară şi extrem de dureroasă care afectează, în general, copiii.

„Am scanat vertebrele dinozaurilor şi am creat o reconstrucţie computerizată 3D a tumorii şi a vaselor de sânge care au alimentat-o. Analizele au confirmat că a fost, de fapt, LCH. Aceasta este prima dată când această boală a fost identificată la un dinozaur”, a mai spus May.

Boala a mai afectat şi alte animale preistorice 

Nu este însă pentru prima dată când LCH a fost determinată la alte tipuri de animale, susţin cercetătorii. În urma unor analize anterioare, o patologie similară la unele mamifere mici şi chiar în cazul unor tigri. În schimb, această boală nu mai fost identificată pe fosilele unor animale preistorice.

Histiocitoza celulară Langerhans este un tip rar de cancer afectează anumite celule care se formează în măduva osoasă şi dă naştere unor tumori numite granuloame. Boala afectează de obicei copiii mici şi, în timp ce marea majoritate a pacienţilor care se confruntă cu LCH se recuperează, afecţiunea provoacă durere şi umflături.

Cauzele exacte ale LCH nu sunt în totalitate cunoscute. „În cele din urmă, scopul acestor studii este de a înţelege cauza reală a acestor boli şi ce mecanisme evolutive le-au permis să se dezvolte şi să supravieţuiască”, explică Israel Hershkovitz, specialist în paleopatologie al Universităţii din Tel Aviv, care a adăugat că: „Poate că dacă înţelegem mecanismele care stau la baza unei boli, putem trata cauzele acesteia mai eficient, în loc să ne concentrăm asupra simptomelor, aşa cum tinde să facă medicina modernă”. Rezultatele studiului a fost publicate în Scientific Reports.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite