Studiul care arată cât de grav a fost afectată economia României de criza Covid-19. Cifrele dau frisoane, dar experţii au şi o veste bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia României a intrat într-un adevărat picaj pe fondul crizei coronaviruslui. FOTO 123 RF
Economia României a intrat într-un adevărat picaj pe fondul crizei coronaviruslui. FOTO 123 RF

Economia României a fost practic blocată pe perioada stării de urgenţă, iar acest lucru are repercusiuni serioase. Un studiu efectuat de specialiştii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj dezvăluie întreaga dimensiune a dezastrului. Concluzia experţilor este că după primele 100 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu SARS-CoV-2, scăderea economică este una fără precedent.

Specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au monitorizat, în cadrul proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, principalele efecte asupra economiei româneşti după primele 100 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu noul coronavirus în România. 

Conform studiului, impactul pandemiei asupra economiei româneşti a fost resimţit pe deplin începând din a

doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creştere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4.3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2.4% în primul trimestru al anului 2020. Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvenţă lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanţă deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă, câştigurile cumulate în lunile ianuarie şi februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Scădere economică record

Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% faţă de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii. 

„Pe de altă parte, este important de menţionat că vârful crizei pare să fie depăşit deja, ca urmare a relaxării treptate a restricţiilor anunţate de către autorităţi începând din luna mai. În consecinţă, după recordurile negative din luna aprilie, indicii de încredere economică ai antreprenorilor din România au înregistrat uşoare creşteri în luna mai, iar indicii de mobilitate, de asemenea, au arătat semne pozitive în ultima perioadă”, precizează realizatorii studiului.

Potrivit aceleiaşi analize, după 100 de zile de pandemie 1 milion de angajaţi (aprox. 15% din totalul forţei de muncă) şi-au pierdut temporar sau definitiv locul de muncă, iar 3,02 miliarde de lei (aproximativ 1,5% din PIB) au fost cheltuiţi de guvern pentru măsuri care ajută companiile şi angajaţii. 

În acelaşi timp, studiul arată că, după scăderi de până la 20% în câteva săptămâni, principalii indicatori financiari au manifestat o revenire graduală susţinută.

Există şi veşti bune

Comparând datele din această perioadă cu cele din perioada similară a crizei din 2008-2009, specialiştii UBB apreciază că, deşi tensiunile financiare şi reacţiile pieţelor au fost similare în perioada imediat următoare izbucnirii crizei, revenirea în situaţia actuală pare a fi mai rapidă şi mai constantă.

În primele 100 de zile de pandemie, cele mai mari 50 de companii din România (după cifra de afaceri) au implementat diverse măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Pe lângă măsurile de prevenţie şi de informare, realizatorii studiului au remarcat solidaritatea socială a firmelor.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim). 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite