Medic de la Serviciul de Ambulanţă Cluj, prins în flagrant făcând afaceri cu morţi. „Este strigător la cer să facem astfel de afaceri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Cluj, administratorul şi angajatul unei firme de pompe funebre din Cluj sunt cercetaţi sub control judiciar de către procurori pentru fapte de corupţie

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj cercetează, sub control judiciar, un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj, administratorul şi angajatul unei forme de pompe funebre din Cluj-Napoca sub acuzaţiile de fapte de corupţie. Doctorul a fost prins în flagrant marţi, 11 aprilie, când primea 600 de lei de la administratorul firmei de pompe funebre drept răsplată pentru intermedierea unei legături cu familia unui decedat.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj se află în instrumentare un dosar, în care se efectuează cercetări privind săvârşirea de fapte de corupţie de către cel puţin un medic din cadrul Serviciul de Ambulanţă Judeţean Cluj“, arată procurorii într-un comunicat oficial.

Aceştia mai susţin că după realizarea flagrantului s-au făcut percheziţii la sediul firmei de pompe funebre, cauza fiind instrumentată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul DGA- SJA Cluj, şi că în urma probatoriului s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de medic, faţă de administratorul societăţii comerciale şi de un angajat al firmei.

Surse din anchetă declară că există suspiciuni că ar fi implicate alte persoane şi că pentru fiecare caz anunţat firmei de pompe funebre s-ar plăti sume între 400 şi 800 de lei. Contactat telefonic, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horea Simu, spune că vreun medic din instituţia sa să fie audiat şi că toţi medicii din cadrul serviciului erau prezenţi miercuri la muncă. „Nu ştiu despre cine este vorba. Toţi medicii sunt prezenţi“, a declarat acesta.

Ce zic firmele de pompe funebre

Preşedintele Asociaţiei de Pompe Funebre din România, Sebastian Cocoş, a declarat, pentru „Adevărul“, că situaţia de la Cluj nu e una nouă şi că această practică e, din păcate, una întâlnită în România. Potrivit acestuia, fenomenul ar fi unul destul de amplu fiind implicaţi, în toate judeţele, nu doar medici, ci şi alte persoane din sistem - asistente medicale, anestezişti, personal de la Medicina Legală.

„E strigător la cer să facem afaceri pe corpurile familiilor. Nu ne putem bate joc de familii şi de aparţinători“, a afirmat Sebastian Cocoş.

Acesta consideră că cei care fac astfel de practici ar trebui incluşi la pedeapsa care se impune în cazul profanatorilor de morminte.

Proprietarul unei firme de pompe funebre din Cluj-Napoca ne-a spus, sub anonimat, că „înţelegerile“ dintre anumite persoane din sistemul medical şi anumite pompe funebre sunt la ordinea zilei şi că sunt implicate multe părţi, de la medici, asistente medicale, personal de la morga spitalelor şi de la Medicina Legală până la cămine de bătrâni şi Oncologie. Potrivit proprietarului, acest persoane oferă, contra cost, informaţii despre ultimele decese şi că, în ciuda numeroaselor plângeri făcute, lucrurile nu par să se schimbe deşi – subliniază el – se ştiu cine sunt acele firme. Acesta a mai declarat că s-a lovit de situaţii neplăcute când anumite firme de pompe funebre din Cluj au declarat familiei mortului numele firmei sale când l-au ridicat, iar aparţinătorii veniţi la firma sa nu au găsit decedatul. 

Mai puteţi citi:

UPDATE Un medic de la Ambulanţă din Cluj, patronul şi angajatul unei firme de pompe funebre, cercetaţi sub control judiciar. Acuzaţii grave de trafic de persoane

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite